Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Wymiana silniczka od pochyłu oparcia

Wnętrze
ODPOWIEDZ
Posel1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Irek
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.8T 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Wymiana silniczka od pochyłu oparcia

Post autor: Posel1 » 15 paź 2013, 13:38

Witam.

Mam taki problem.. Nie działa mi pochylanie oparcia w fotelu pasażera. Rozebrałem tył oparcia i znalazłem przyczynę, jest wyłamany silniczek. Znalazłem w internecie takie silniczki, ale nie za bardzo wiem jak zabrać się za wymianę. Domyślam się że muszę ściągnąć cały fotel, no ale co dalej.?

Z góry dziękuje za wszelka pomoc. Pozdrawiam. ;)

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic

Re: Wymiana silniczka od pochyłu oparcia

Post autor: kot919 » 17 paź 2013, 13:50

Posel1 pisze:.. Nie działa mi pochylanie oparcia w fotelu pasażera. Rozebrałem tył oparcia i znalazłem przyczynę, jest wyłamany silniczek. Znalazłem w internecie takie silniczki, ale nie za bardzo wiem jak zabrać się za wymianę. Domyślam się że muszę ściągnąć cały fotel, no ale co dalej.?
Ale czy silniczek w ogóle pracuje? Wymiana nie jest zbytnio skomplikowana - z tego co pamiętam to sprowadza się do odkręcenia samego silnika i wyciągnięcia 'ośki' która przenosi ruch silnika na zębatki poruszające oparciem.

Jak wspomniałeś najlepiej wyciągnąć sobie fotel na zewnątrz pojazdu - zdemontować plastyki osłaniające stelaż a następnie powoli demontować wszystko co jest związane z tym właśnie silnikiem aż do momentu jego uwolnienia. Nie napiszę Ci dokładnie procedury, jednak jest to możliwe bo jakieś pół roku temu demontowałem cały stelaż do przekładki tapicerki <okok>

PS. Sprawdź przy okazji, czy dochodzi do niego napięcie sterujące :-), abyś nie musiał rozbierać 2 razy :-)

Posel1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Irek
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.8T 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual

Post autor: Posel1 » 17 paź 2013, 21:01

Silniczek normalnie działa tylko że wisi Sobie luzem, a jego reszta wraz z zębatkami jest zamocowana.
Właśnie najbardziej chodzi mi o tę "ośkę" bo jak jej nie wyciągnę to nie wyciągnę silniczka bo on jest na nią nasadzony. No ale dobra, dzięki, będę kombinował.
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja