Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[Audi A6 C5] Wymiana kierownicy przed liftem na po lifcie

Wnętrze
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mayhem
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[Audi A6 C5] Wymiana kierownicy przed liftem na po lifcie

Post autor: Mayhem » 09 wrz 2010, 13:52

Mam A6 C5 przed liftem z zwykła kierownicą 4 ramienną ;-) . Zastanawia mnie czy podejdzie kierownica od Audi A6 C5 po lifcie (skórzana 4 ramienna) i czy nie będzie różniła się od kokpitu przed liftem (odcieniem czy materiałem) ? . Mogę zakupić kierownicę razem z poduszką po lifcie ale czy ta poduszka będzie współpracowała z moim sterownikiem od mojego jaśka ?. Czy gra nie warta świeczki ?

Nie mam szyny CAN więc żadnej kiery z sterowaniem sobie nie założę pewnie ale taka po lifcie :mrgreen: ? Ktoś już próbował ? Wiele opisów dotyczy kierownic 3 ramiennych a mnie interesuje ta sam kiera ale po lifcie. Ktoś gdzieś napisał że nie pasuje ale nie poparł żadnymi danymi a po rysunkach z ETKA wygląda na to że są takie same. Jeśli ktoś ma jakieś informacje co do czego pasuje to bardzo bym prosił a ułatwi mi to całe rezanko. :mrgreen:

Widzę że wszyscy pomocni :mrgreen:

Więc sam chyba coś podziałam.

Krok 1.
Przykładowa kierownica przed liftem:
Obrazek

Przykładowa kierownica po lifcie:
Obrazek

* Niby wyglądem takie same ale jednak drobne wyprofilowanie na poduszkę się różnią. Mnie jednak interesuje poprawne zamieszczenie kierownicy w kolumnie oraz jej podłączenie z airbagiem.
* przeglądając rysunki w ETCE kierownice są niemal identyczne
* Na allegro sprzedawcy sprzedają sterowniki do poduszek jako roczniki 98-04 ale pytanie czy sterownik po lifcie współpracuje z jaśkiem przed liftem i odwrotnie - o co mi chodzi czy mój sterownik przed liftingiem współpracuje z poduszką po liftingu?.
* Jestem na ETAPIE rozmów z serwisami AIRBAG czy taka operacja jest możliwa. Jestem ciekaw z jakimi odpowiedziami się spotkam. Dodałem tylko żeby mieli na względzie moje bezpieczeństwo a nie ile na mnie mogą zarobić. <ok>
CCCO AUDI A6 C5 1.9 TDI AFN 110 KM ;
* Climatronic, 4x Airbag, 2x heated and electric seats, Xenon lights *+ Alloys wheels 18" 225/40 *
+ tempomat
^ Szybkiego powrotu do zdrowia Robert ^ Fan F1

iro83
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: iro83 » 12 wrz 2010, 23:12

Podłączę się również do tematu...
Koledzy otóż zakupiłem kierownicę przed liftem skórzaną, byłem przekonany że wszystko będzie pasowało... Zabieram się za rozbieranie, a tu zdziwko, w mojej a6-stce, mam poduszkę na zatrzaski, a nie na przykręcanie... Co zrobić...?
Czy w roczniku '97 był inne kierownice, i czy jeśli dokupię poduszkę z wersji '98 będzie wszystko pasowało (wieloklin i taśma)?
Będę wdzięczny za pomoc :-)

Awatar użytkownika
Mayhem
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mayhem » 12 wrz 2010, 23:36

iro83, wiesz jak najlepiej zrobić. Podepnij wszystko , rozpędź się do 50 km/h i czołówka z drzewem :mrgreen: albo słupem jak wolisz - zobaczymy czy zadziała prawidłowo albo ... :-/ , a szczerze to nie mam pojęcia . Ty już kupiłeś kierownice i jesteś trochę w gorszym położeniu bo naprawdę to nie ma co ryzykować zanim jakiś specjalista tego nie zobaczy. A przy okazji jak będziesz robił próbę to przyczynisz się dla A6klubu bo crash testu "bez poduszek" to jeszcze w A6 nie widziałem :mrgreen: - no chyba że się otworzy tak że wylecisz przez dach razem z siedzeniem :mrgreen: hehe - dobry mam humor dzisiaj - no ale czekamy na konkrety może ktoś się wypowie ... ;-)

[ Dodano: 2010-09-13, 11:15 ]
a więc dzisiaj dzwoniłem do sprzedawcy części od Audi w Koszalinie i powiedział że "założę" , hmm, tyle to ja też wiem hehe i że "raczej tak" . Także nie był za bardzo przekonywujący. :-| Czekam czy jakieś serwisy od jaśków odpiszą na moje emaile. :-/
ASO Koszalin - facet nawet wyraził chęć spróbowania przełożenia i zaprogramowania ale nigdy takiej operacji nie robili i musiałbym mieć kierownice i metodą prób i błędów by próbował, a więc zaistniała chęć pomocy w ASO Koszalin <ok> wielki pozytyw dla ASO K aż jestem zaskoczony hehe
ASO Poznań - serwis powiedział że nie podejmują się takich operacji.
* Climatronic, 4x Airbag, 2x heated and electric seats, Xenon lights *+ Alloys wheels 18" 225/40 *
+ tempomat

iro83
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: iro83 » 13 wrz 2010, 20:13

Mayhem, za Twój wczorajszy humor pała, za chęć pomocy 4- :-P
A wracając do tematu, ja swój problem rozwiązałem, kierownica założona ze starą poduszką na zatrzaski. By poduszka weszła do kiery z modelu '98, musiałem tylko przełożyć ramkę, ta która jest osadzona na 4 śrubach na torx. Kierownica też niestety wymagała małej ingerencji, mianowicie musiałem wyciąć kawałki gumy, w tych miejscach gdzie przykręca się poduszkę (od roku 98) i przewiercić 2 nowe otwory, by w razie potrzeby można będzie wyjąć starą poduche... :) Na szczęście mała ingerencja i wszystko wygląda jak oryginał :)

Odnoście Twego problemu, to podjedź do gościa co ma taką kierownicę, weź ze sobą torxy i wymontuj poduchę na miejscu (tylko nie odpinaj kostki z poduchy bez ściągania klemy z aku, bo możesz się zdziwić :mrgreen: ), to 3 minuty roboty. Wtedy będziesz widział kostkę. Moim zdaniem wszystko powinno podejść bez najmniejszego problemu, wydaje mi się, że wyczytałem na tym forum, że ktoś robił taki "przeszczep" i wszystko pasuje. Z tego co wiem to każdy szanujący się szrot z częściami udziela gwarancji rozruchowej, więc co Ci szkodzi wyłożyć kasę, a jeśli coś nie spasuję to oddać tę kierownicę?

RaKo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: RaKo » 14 wrz 2010, 11:54

Wszystko pasuje,jak masz komplet zakładaj śmiało <ok>

Awatar użytkownika
Mayhem
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mayhem » 14 wrz 2010, 12:06

RaKo pisze:Wszystko pasuje,jak masz komplet zakładaj śmiało <ok>
Coś więcej w tym temacie , jak z kodowaniem , VAG wystarczy czy po prostu podpinam na odpiętym aq ? i już mogę się rozbijać o drzewa ? :mrgreen: a crash test robiłeś ? :mrgreen:
+ tempomat

Mario83
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mario83 » 14 wrz 2010, 13:05

Podlacze sie do tematu. Chodzi mi tez o wymiane poduszki ale w wersji po lifcie na poduszke ze sterowaniem radia. Czy tam jest jakas wolna kostka by podpiac sterowanie czy ktos to przerabial :?: Szukalem na forum ale nic konkretnego nie znalazlem.
Pozdraiwam

RaKo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: RaKo » 18 wrz 2010, 17:23

Mayhem, podpinasz i cyka,nic więcejMario83, co do sterowania to już nie pamiętam tak dokładnie ale jest okablowanie na taką małą wtyczkę pod poduchę właśnie do tego sterowania,chyba to jest wiązka taka malutka prosto do radia.Jeśli nie masz sterowania to sama poducha nie wystarczy musisz zmontować kable z jakiejś wiązki z tym bajerem.

Awatar użytkownika
Mayhem
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mayhem » 23 wrz 2010, 14:27

RaKo, znalazłem taką kierę i mogę ją kupić. Zwykłą ktoś wykupił przed mną. Od czego jest te sterowanie po lewej i prawej stronie ? ;-) Czy bez CANa mogę sobie od razu podarować ?
Obrazek
+ tempomat

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja