Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[Audi A6 C5] Tylna popielniczka

Wnętrze
ODPOWIEDZ
łasuch
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[Audi A6 C5] Tylna popielniczka

Post autor: łasuch » 05 sie 2009, 15:50

Przeszukałem forum ale znalazłem informację tylko o przedniej popielniczce. Ja mam "problem" z tylną lewą, a dokładnie nie chce mi się zamykać. Klapka zawsze odbija i wraca do pozycji otwartej. Widziałem po śladach, że poprzedni właściciel chciał ją zmienić z wiecznie otwartej na wiecznie zamkniętą za pomocą kleju ale to nie jest dobry pomysł. Jest to ostatnia niedziałająca pierdoła wewnątrz mojego auta i jestem ciekawy czy ktoś już się z tym bawił i ma jakieś rady na ten temat? Po wyjęciu prawej i lewej popielniczki ich mechanizmy wyglądają tak samo czyli w tej niesprawnej raczej nic nie jest ułamane np.

Oczywiście włosów z głowy z tego powodu sobie nie wyrywam :mrgreen:

łukaszgdynia
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: łukaszgdynia » 05 sie 2009, 16:37

hehe moja tez jest wiecznie otwarta ale ja mam problem z prawa kolego

Ps.zapraszamy na spoty kolego ÂŁasuch,
audi the best

łukaszgdynia
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: łukaszgdynia » 06 sie 2009, 17:00

no ja juz naprawiłem moja po wyjeciu popielniczki musisz wyciągnac cały mehanizm umnie wypadł bolczyk z mechanizmu jak bys wpadł na jakis spocik to mogli bysmy zajżec kolegoÂŁasuch,
audi the best

ck
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ck » 27 mar 2012, 17:37

Hello,

tylko chciałem dorzucić pare fotek, bo się i tym dziś zająłem przy okazji próby naprawy mechanimzu podnoszenia tylnych szyb- bo się zatrzymywały w połowie.

Co do mojego przypadku - to popielniczka była ciągle otwarta. Druga popielniczka była OK. Zlokalizowałem problem i próbowałem go naprawić najpierw brakujący bolczyk zamienić na kawałek cienkiego gwoźdźa - ale ten był zbyt gruby, potem chciałem wpakować jeden mały gwoździk z domowego plastikowego wieszaka (foto dalej), ale też nieudanie, bo zbyt cienki...
w koĂącu dokładnie obejrzałem komorę popielniczki w tapicerce i znalazłem tam oryginalny bolczyk, bez którego nie dałoby rady..

oto wypinamy oświetlenie popielniczki
Obrazek

oto bolczyk w dobrym mechaniźmie:
Obrazek

oto tor, po którym bolczyk powinien się poruszać i gdzie się zatrzymuje, a potem opuszcza
Obrazek

oto uszkodzony mechanizm (najprawdo powód to pasażer bardzo szybko uderzył w popielniczkę by ją otworzyć i się bolczyk wyłamał z kawałkiem plasticzku, kt.już nie odnalazłem - za to wkleiłem inny plastik, ale potem on się i tak odłamał)
Obrazek

oto tor, po kt poruszać się powinien bolczyk
Obrazek

oto gwózdek, klej oraz wieszak z którego można próbować wykonać bolczyk. Gwózdek ładnie przyciąłem i spolerowałem na osełce do noży, ale i tak nie było ok, dopiero potem odnalazłem bolczyk.
Obrazek

oto znaleziony bolczyk
Obrazek

a oto przyklejony bolczyk
Obrazek

potem troche mi zajęło nakombinowanie się jak tu założyć tą pokrywę na obudowę popielniczki by sprężynka ładnie odciągała ją jak należy. Myślę że najlepszy sposób to założyć tą kremowa pokrywę jak powinna leżeć, potem wyjąć ten czarny plastik trzymający pokrywę i napędzający sprężynkę i z zewnątrz naciągnąć sprężynę i wepchnąć na nią plastik, wcześniej ustalając sprężynkę we wcięcia w pokrywie jak należy.

Roboty to jest na ok.20minut, trzeba cierpliwości trochę i cienkie śrubokęciki, mi zajęło ze 40minut, bo porównywałem z drugim, szukałem czym by tu zastąpić.

mam nadz ze komuś się przyda. jak co to na priv piszcie :>
ck

Awatar użytkownika
Michałł
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2013
Moje auto: Q5
Nadwozie: Van
Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Michałł » 15 kwie 2012, 11:50

Powiedz mi czy musiałeś sciągać cały boczek ,zeby wyjąć tą popielniczkę ? :)
Forum Audi A6
Klub A6
A6 Forum

Aminin

Post autor: Aminin » 28 lut 2015, 17:39

Witam,
Podpowie ktoś jak wyciągnąć całą popielniczkę?

UPDATE
Trochę się pomęczyłem ale w końcu się udało :) Wystarczy z lewej i prawej strony podwadzić popielniczkę aby wyskoczyła z zaczepów z dwóch stron. Zdjęcia poniżej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja