[A6 C5] szyberdach, problem z osłoną szyberdachu
[A6 C5] szyberdach, problem z osłoną szyberdachu
Sprawa wygląda tak: szyberdach (szyba) otwiera, zamyka i uchyla się bez problemu.
Wiadomo, że wraz z otwieraniem szyberdachu, w podsufitce chowa się osłona, tu też jest OK.
Ale gdy zamykam szyberdach, osłona zostaje w podsufitce, żeby ją wyciągnąć trzeba ostro gmerać ręką żeby ją wyciągnąć.
Spotkał się ktoś z tym ? Jakaś rada ?
Wiadomo, że wraz z otwieraniem szyberdachu, w podsufitce chowa się osłona, tu też jest OK.
Ale gdy zamykam szyberdach, osłona zostaje w podsufitce, żeby ją wyciągnąć trzeba ostro gmerać ręką żeby ją wyciągnąć.
Spotkał się ktoś z tym ? Jakaś rada ?
Rozwiązanie: Demontaż szyberdachu raczej nie będzie konieczny. Ale podsufitkę musisz zdjąć
Następnie musisz podczepić materiałową tasiemkę która łączy sam szyber z osłoną. Ten element stanowi napęd dla tej właśnie osłony. Zapewne wyleciała lub uległa uszkodzeniu spinka metalowa, trzymająca tą tasiemkę.

<b>WEBASTO</b> Feel the drive
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mi hał
- Rocznik: 2015
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CNHA 190KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mi hał
- Rocznik: 2015
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CNHA 190KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Podłączę się do tematu. Mam nieco inny problem, ale też z szybrem. Niby wszystko działa OK, ale jeden element jest luźno i stuka mi na dziurach. Chodzi o tą metalową owiewkę od wiatru/deszczu znajdującą się przy tylnej krawędzi szyby. Od przodu przymocowana jest na zawiasach do ramki szyby, natomiast z tyłu leży sobie na ramie, ale nie jest do niej dociśnięta. I na dziurach sobie podskakuje. Na pewno tak nie może być, bo w czasie jazdy wszystko się tłucze. Gdy szyber jest zamknięty to tylko na większych dziurach, ale jak jest uchylony do góry to tłucze się cały czas. Domyślam się, że powinna ona być jakoś dociskana - tak jak przednia owiewka (też jest zawiasowo, ale jest dociskana i nie podskakuje). Jak to jest u was? Gdzie tam powinna być jakaś sprężyna? Może jakieś zdjęcia macie?
A6 quattro S-Line 2,5 TDI AKN 1999r
A6 C6 Allroad 3.0 TDI ASB 2008r
Witam. Kolego photokom, czy udało Ci się uciszyć stukanie w okolicach szyberdachu ? Ja niestety też mam ten problem i w sumie nie wiem co to tak stuka na dziurach/nierównościach, ale napewno coś w okolicy szeberdachu. Nie wiem czy to ma związek ale wypadła mi z okolicy prowadnic taka plastikowa szyna, wtyka na dwa kołki, szukałem tam, zaglądałem i nie wiem gdzie była. W sumie podsufitki jeszcze nie rozbierałem ale chyba się nie obędzie.
Niunia
Udało mi się zlokalizować stukanie. U mnie wypięła się ta tylna owiewka od deszczu/wiatru pod tylną krawędzią szyberdachu - widoczna po uchyleniu go do góry. Jest ona mocowana na zawiasach u góry a na dole ma takie bolczyki wciśnięte w prowadnice. U mnie te bolce wyskoczyły z prowadnic. Jedna prowadnica całkiem wypadła i leżała sobie z tyłu. Założyłem ją, chociaż brakuje takiego plastikowego ślizgu, a bolce wcisnąłem na miejsce. I nastała cisza. Ale muszę jeszcze gdzieś zdobyć ten ślizg i kupić nowe ślizgi od zasuwanej tapicerki szyberdachu.
A6 quattro S-Line 2,5 TDI AKN 1999r
-
- Forum Audi A6 / A7
Odkopuję:
Problem - przez jakiś czas szyber ledwo się domykał, czasem dochodził prawie do końca ale potrafił się cofnąć do poprzedniej pozycji. Ostatecznie nie dało się go zamknąć i został domknięty na amen.
Co wymienić? Ostatecznie zrobię to łopatologicznie i najwyżej po kolei będę wymieniał wszystko chociaż liczę na drobną podpowiedź
Problem - przez jakiś czas szyber ledwo się domykał, czasem dochodził prawie do końca ale potrafił się cofnąć do poprzedniej pozycji. Ostatecznie nie dało się go zamknąć i został domknięty na amen.
Co wymienić? Ostatecznie zrobię to łopatologicznie i najwyżej po kolei będę wymieniał wszystko chociaż liczę na drobną podpowiedź

-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
krystian11130., ja po niedzieli podjadę i kupię dobry komplet - w sensie dopiero co z auta wykręcony za 290zł, razem z przełącznikiem, silniczkiem - całość. Nie chce się bawić w szukanie już i diagnozowanie.
[ Dodano: 2015-02-07, 18:30 ]
A kupię u siebie w okolicach - pod Lublinem. Bo mam kontakt do dwóch osób, które rozbierają auta.
[ Dodano: 2015-02-07, 18:30 ]
A kupię u siebie w okolicach - pod Lublinem. Bo mam kontakt do dwóch osób, które rozbierają auta.
- kiler22
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 AGA 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
odkopie trochę temat
u mnie też jest problem ze stukającą owiewką/płetwą tylną szyberdachu
wogóle jest ona dziwnie pogięta i nigdzie na dole się nie trzyma co powoduje jej mocne stukanie na nierównościach
czytałem tu że
jeśli tak to może jest jakiś sposób żeby ja całkowicie wywalić (tą owiewkę ) bez ściągania podsufitki
nie jest mi ta osłona/owiewka do niczego potrzebna bo nie używam szyberdachu jedynie czasami otwieram go i zamykam żeby się nie zastał
u mnie też jest problem ze stukającą owiewką/płetwą tylną szyberdachu
wogóle jest ona dziwnie pogięta i nigdzie na dole się nie trzyma co powoduje jej mocne stukanie na nierównościach
czytałem tu że
czy do takiej operacji trzeba ściągać podsufitkęphotokom pisze:Udało mi się zlokalizować stukanie. U mnie wypięła się ta tylna owiewka od deszczu/wiatru pod tylną krawędzią szyberdachu - widoczna po uchyleniu go do góry. Jest ona mocowana na zawiasach u góry a na dole ma takie bolczyki wciśnięte w prowadnice. U mnie te bolce wyskoczyły z prowadnic. Jedna prowadnica całkiem wypadła i leżała sobie z tyłu. Założyłem ją, chociaż brakuje takiego plastikowego ślizgu, a bolce wcisnąłem na miejsce. I nastała cisza. Ale muszę jeszcze gdzieś zdobyć ten ślizg i kupić nowe ślizgi od zasuwanej tapicerki szyberdachu.

jeśli tak to może jest jakiś sposób żeby ja całkowicie wywalić (tą owiewkę ) bez ściągania podsufitki

nie jest mi ta osłona/owiewka do niczego potrzebna bo nie używam szyberdachu jedynie czasami otwieram go i zamykam żeby się nie zastał