Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] Regeneracja włącznika świateł, CONCERT II przyciski

Wnętrze
piter198
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5] Regeneracja włącznika świateł, CONCERT II przyciski

Post autor: piter198 » 25 mar 2013, 20:48

witam.chciałem podjąć temat regeneracji włączników i przycisków które bardzo często się wycierają i nie wygląda to estetycznie.mam nadzieję że mój wątek się przyda.oto mój włącznik przed regeneracja przepraszam za jakość fotek ale wykonywałem telefonem w trakcie naprawy. http://img132.imageshack.us/img132/1230/16042012121.jpg

teraz powiem krok po kroku co robić :

- czas pracy: ok. 2h, ale zaznaczam, że dla ludzi cierpliwych i o zręcznych dłoniach
potrzebne elementy:
- czarny matowy spray - 8zł
- benzyna ekstrakcyjna - 2 zł lub zmywacz do paznokci 0,90zł
- drobny papier 1000 lub 1500 - 1 zł najlepiej wodny ewentualnie gąbka kuchenna +ciepła woda
- szablon włącznika świateł i folia transferowa
oto przykład szablonu :

http://img850.imageshack.us/img850/4166/img8525s.jpg

wymontowanie włącznika świateł

- wysunąć cały mechanizm (może ciężko wychodzić) i odpiąć kostkę
. demontaż włącznika świateł
- podważyć zaczepy i wysunąć pierścień z symbolami świateł.
- podważyć kolejne cztery zaczepy i wysunąć pokrętło z częścią obudowy (w końcowej fazie trzeba dość mocno ciągnąć)
. przygotowanie do lakierowania
- zdrapywanie starej powłoki ja używałem głównie papieru wodnego {niweluje delikatne nierówności na elemencie ciepłej wody, gąbki do naczyń
szorstką powłoką i paznokci
oczyścić elementy benzyną ekstrakcyjną lub zmywaczem do paznokci
. przygotowanie szablonu.
- należy wydłubać wszystkie niepotrzebne elementy folii, tak aby pozostały tylko symbole
szablon nakleić na folię transferową i odkleić od papieru (niekiedy należy pomóc sobie igłą lub pensetą)
-lakierowanie
- nałożenie podkładu. to tylko informacyjnie, bo ja tego nie zrobiłem
- nałożenie lakieru. nałożyłem pięć warstw postępując zgodnie z instrukcją na puszce delikatne psiknięcia aby nie zalać całości farbą bo będą problemy z odklejeniem szablonu i nie będzie to wyglądać korzystnie. szablon odklejamy po całkowitym wyschnięciu farby.

- montaż
- postępujemy odwrotnie a to już efekt po ) {PRZYKÂŁAD WÂŁÂĄCZNIKA Z A3}

http://img29.imageshack.us/img29/3594/16042012125.jpg

mam nadzieję że przyda się potomnym pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 26 mar 2013, 10:56 przez piter198, łącznie zmieniany 1 raz.

lukwoj21
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Łukasz
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: lukwoj21 » 26 mar 2013, 08:33

Dobra robota <okok> Do czego jest ten włacznik pod regulacja swiateł i sciemniacza?

jmm

Post autor: jmm » 26 mar 2013, 09:08

lukwoj21 pisze:Dobra robota <okok> Do czego jest ten włacznik pod regulacja swiateł i sciemniacza?
Właśnie, co to takiego. Jakiś blackpanel?

piter198
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: piter198 » 26 mar 2013, 10:35

jak wspomiałem to jest włącznik z A3 :]

dukosz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dukosz » 26 mar 2013, 10:48

na moje to włącznik CLH
Hiszpania jest piękna....szkoda że tak daleko

tiger-k3m
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tiger-k3m » 29 mar 2013, 09:04

piter198 pisze:. przygotowanie szablonu.
- należy wydłubać wszystkie niepotrzebne elementy folii, tak aby pozostały tylko symbole
szablon nakleić na folię transferową i odkleić od papieru (niekiedy należy pomóc sobie igłą lub pensetą)
Nie znaj się trochę na wykorzystaniu folii transferowej, czy mógłby ktoś wytłumaczyć do czego ona służy?? Jak się ją wykorzystuje

piter198: Powiedz mi jak jest z trwałością tej powłoki lakieru jaką zastosowałeś na takim włączniku??

dukosz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dukosz » 29 mar 2013, 10:01

folia transferowa służy do nałożenia ikony na włącznik, do przełożenia z naklejki na przedmiot. normalnie ikona powinna była być przyklejona odwrotną stroną(odbicie w lustrze) a jest przecież normalnie...
nie będziesz przecież trzymał na palcu ikony i celował czy siedzi równo..nie masz możliwości podejrzenia efektu twojej pracy.
naklejasz na wybraną ikonę czy zestaw ikon, przykładowo rozkład świateł mijania i przeciwmgielne czy pokrętło... z kropką i kreseczką (aby zachować odległości, zobacz na zdjęciu) wycinasz odpowiednie ikony i układasz na włączniku. gdy stwierdzisz poprawne położenie, dociskasz ikony aby się przykleiły do włącznika i delikatnie odrywasz folię.
poza tym, ikona zakrywa TYLKO MIEJSCE, które ma pozostać czyste, nie pomalowane. po wyschnięciu farby delikatnie odrywasz ikonkę odsłaniając miejsce, które będzie świecić.
Obrazek

trwałość lakieru zależy od dokładności odtłuszczenia powierzchni i zastosowanej farby.

tiger-k3m
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tiger-k3m » 29 mar 2013, 10:28

dukosz: Dzięki za wytłumaczenie. Teraz rozumiem folia transferowa służy do przetransportowania ikon z szablony na właściwe miejsce w tym wypadku włącznik. Zobacz czy dobrze rozumiem kolejność pracy z folią transferową:
1. Przygotowanie odpowiedniej wielkości folii transferowej.
2. Odklejenie ikonki z szablonu i naniesienie na folię transferową klejącą stroną na wierzch, tak aby później przykleiła się do włącznika.
3. Dopasowanie do miejsca położenia wg oryginalnego rozłożenia ikonek.
4. Dociśnięcie ikonek do włącznika.
5. Delikatne oderwanie folii od wyłącznika pozostawiając ikonki we właściwym miejscu.

Oczyścić postaram się jak najlepiej powierzchnię którą będę malował. Bardziej chodziło mi o sprawdzony lakier do zastosowania. Będzie to czarny mat tylko jakiego producenta zastosować. Chodzi o to żeby nie odbiegało od kolorystycznie a wytrzymałość była lepsza niż w oryginale ;)

piter198
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: piter198 » 29 mar 2013, 12:42

polecam z castoramy spray z napisem COLOR jego barwa praktycznie nie odbiega od orginału.koszt ok 10zł.

dukosz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dukosz » 29 mar 2013, 16:38

nie...
przyklejasz folię transferową, najlepiej całą, tak dużą jaki masz szablon. patrząc na zdjęcie...przyklejasz od góry
dopiero potem wycinasz nożykiem, nożyczkami potrzebne ikony. chodzi o to, że jak widzisz na zdjęciu, masz już komputerowo ustawione odległości oraz kąty pochylenia względem siebie ikon. NIE TRZEBA NIC ustawiać....
odklejasz od papieru/szablonu wszystkie ikony (zostają ci na folii)i przymierzasz w miejscu malowania.
kładziesz delikatnie...tak jakbyś połozył liścia. jeśli ikony są na swoim miejscu dociskasz mocniej i jakimś plastikowym narzędziem czy nawet paznokciem... "WPRASOWUJESZ" ikony na plastik.
potem delikatnie zrywasz folię a ikony zostają na swoim miejscu....

posługując się zdjęciem powyżej, wycinasz po prostu okrąg o szerokości białego paska...

tiger-k3m
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tiger-k3m » 03 kwie 2013, 15:05

ok teraz już dla mnie wszystko jasne ciekawi mnie tylko jeszcze jedna rzecz, mianowicie (posługując się zdjęciem powyżej) po co są te ikonki w środku wytłoczone w tym niebieskim kole??

Pioman
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Pioman » 18 kwie 2013, 14:47

przydatny artykuł ! wlasnie sie za to zabieram
Tuningi:
Tiptronic kodowanie 33 :D (zrób to sam, efekt bezcenny)
H&R -40 plus Sachs Sports & MTS - Taczka BEZCENNA :)
Plus DVD, ALU 17" z chrom :) i bla bla :)

tiger-k3m
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tiger-k3m » 22 kwie 2013, 10:34

Pioman: Pochwal się zdjęciami i efektami w tym temacie. Chętnie zobaczę jak to wyszło, opisz jeszcze jaki dokładnie spray użyłeś i jakie koszta wyszły takiej renowacji. Temat zostanie dla potomnych ;)

Szalony: Przeszukaj alledrogo na pewno dostaniesz, sam miałem z dwa tygodnie temu wyszukane aukcje więc z pewnością są tam dostępne takie szablony. Również pochwal się swoimi efektami jak już zrobisz.

Swoją drogą pytanie do tych, którzy już przeprowadzili renowację, jak z wytrzymałością teraz tej powłoki lakieru?? ściera się czy jest lepiej niż oryginalna powłoka?

Awatar użytkownika
Audi A6 Warsztat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Zbigniew
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Audi A6 Warsztat » 22 kwie 2013, 12:24

tiger-k3m, znalazłem w innym temacie takie oto linki:
aukcja już zakończona :( http://allegro.pl/klimatronik-audi-a6-c ... 23397.html

Info o innym gościu co się tym ponoć zajmuje ale w tej chwili nic nie sprzedaje http://allegro.pl/show_user.php?uid=22235737 tel do niego 510 785 687

Ja teraz muszę zająć się klimą, potem pękniętą szybą po zimie... i wtedy w wolnym czasie pobawię się z plastikami. Jak będą gotowe to wkleję foto.
Pozdro.
Tu jest jeszcze link do podobnego tematu :) all-regeneracja-startych-przyciskow-od- ... t27891.htm

Shrek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Shrek » 01 maja 2013, 17:45

Też miałem mocno wytarty i znalazłem prawie nowy na Allegro za 50zł z wysyłką 63 i chyba za tą sumę
nie chciało by mi się tak kosmicznie bawić, w malowanie, chociaż może to być nawet przyjemne dłubanko :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja