[A6 C5] Regeneracja włącznika świateł, CONCERT II przyciski
[A6 C5] Regeneracja włącznika świateł, CONCERT II przyciski
witam.chciałem podjąć temat regeneracji włączników i przycisków które bardzo często się wycierają i nie wygląda to estetycznie.mam nadzieję że mój wątek się przyda.oto mój włącznik przed regeneracja przepraszam za jakość fotek ale wykonywałem telefonem w trakcie naprawy. http://img132.imageshack.us/img132/1230/16042012121.jpg
teraz powiem krok po kroku co robić :
- czas pracy: ok. 2h, ale zaznaczam, że dla ludzi cierpliwych i o zręcznych dłoniach
potrzebne elementy:
- czarny matowy spray - 8zł
- benzyna ekstrakcyjna - 2 zł lub zmywacz do paznokci 0,90zł
- drobny papier 1000 lub 1500 - 1 zł najlepiej wodny ewentualnie gąbka kuchenna +ciepła woda
- szablon włącznika świateł i folia transferowa
oto przykład szablonu :
http://img850.imageshack.us/img850/4166/img8525s.jpg
wymontowanie włącznika świateł
- wysunąć cały mechanizm (może ciężko wychodzić) i odpiąć kostkę
. demontaż włącznika świateł
- podważyć zaczepy i wysunąć pierścień z symbolami świateł.
- podważyć kolejne cztery zaczepy i wysunąć pokrętło z częścią obudowy (w końcowej fazie trzeba dość mocno ciągnąć)
. przygotowanie do lakierowania
- zdrapywanie starej powłoki ja używałem głównie papieru wodnego {niweluje delikatne nierówności na elemencie ciepłej wody, gąbki do naczyń
szorstką powłoką i paznokci
oczyścić elementy benzyną ekstrakcyjną lub zmywaczem do paznokci
. przygotowanie szablonu.
- należy wydłubać wszystkie niepotrzebne elementy folii, tak aby pozostały tylko symbole
szablon nakleić na folię transferową i odkleić od papieru (niekiedy należy pomóc sobie igłą lub pensetą)
-lakierowanie
- nałożenie podkładu. to tylko informacyjnie, bo ja tego nie zrobiłem
- nałożenie lakieru. nałożyłem pięć warstw postępując zgodnie z instrukcją na puszce delikatne psiknięcia aby nie zalać całości farbą bo będą problemy z odklejeniem szablonu i nie będzie to wyglądać korzystnie. szablon odklejamy po całkowitym wyschnięciu farby.
- montaż
- postępujemy odwrotnie a to już efekt po ) {PRZYKÂŁAD WÂŁÂĄCZNIKA Z A3}
http://img29.imageshack.us/img29/3594/16042012125.jpg
mam nadzieję że przyda się potomnym pozdrawiam
teraz powiem krok po kroku co robić :
- czas pracy: ok. 2h, ale zaznaczam, że dla ludzi cierpliwych i o zręcznych dłoniach
potrzebne elementy:
- czarny matowy spray - 8zł
- benzyna ekstrakcyjna - 2 zł lub zmywacz do paznokci 0,90zł
- drobny papier 1000 lub 1500 - 1 zł najlepiej wodny ewentualnie gąbka kuchenna +ciepła woda
- szablon włącznika świateł i folia transferowa
oto przykład szablonu :
http://img850.imageshack.us/img850/4166/img8525s.jpg
wymontowanie włącznika świateł
- wysunąć cały mechanizm (może ciężko wychodzić) i odpiąć kostkę
. demontaż włącznika świateł
- podważyć zaczepy i wysunąć pierścień z symbolami świateł.
- podważyć kolejne cztery zaczepy i wysunąć pokrętło z częścią obudowy (w końcowej fazie trzeba dość mocno ciągnąć)
. przygotowanie do lakierowania
- zdrapywanie starej powłoki ja używałem głównie papieru wodnego {niweluje delikatne nierówności na elemencie ciepłej wody, gąbki do naczyń
szorstką powłoką i paznokci
oczyścić elementy benzyną ekstrakcyjną lub zmywaczem do paznokci
. przygotowanie szablonu.
- należy wydłubać wszystkie niepotrzebne elementy folii, tak aby pozostały tylko symbole
szablon nakleić na folię transferową i odkleić od papieru (niekiedy należy pomóc sobie igłą lub pensetą)
-lakierowanie
- nałożenie podkładu. to tylko informacyjnie, bo ja tego nie zrobiłem
- nałożenie lakieru. nałożyłem pięć warstw postępując zgodnie z instrukcją na puszce delikatne psiknięcia aby nie zalać całości farbą bo będą problemy z odklejeniem szablonu i nie będzie to wyglądać korzystnie. szablon odklejamy po całkowitym wyschnięciu farby.
- montaż
- postępujemy odwrotnie a to już efekt po ) {PRZYKÂŁAD WÂŁÂĄCZNIKA Z A3}
http://img29.imageshack.us/img29/3594/16042012125.jpg
mam nadzieję że przyda się potomnym pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 26 mar 2013, 10:56 przez piter198, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie znaj się trochę na wykorzystaniu folii transferowej, czy mógłby ktoś wytłumaczyć do czego ona służy?? Jak się ją wykorzystujepiter198 pisze:. przygotowanie szablonu.
piter198: Powiedz mi jak jest z trwałością tej powłoki lakieru jaką zastosowałeś na takim włączniku??
-
- Forum Audi A6 / A7
folia transferowa służy do nałożenia ikony na włącznik, do przełożenia z naklejki na przedmiot. normalnie ikona powinna była być przyklejona odwrotną stroną(odbicie w lustrze) a jest przecież normalnie...
nie będziesz przecież trzymał na palcu ikony i celował czy siedzi równo..nie masz możliwości podejrzenia efektu twojej pracy.
naklejasz na wybraną ikonę czy zestaw ikon, przykładowo rozkład świateł mijania i przeciwmgielne czy pokrętło... z kropką i kreseczką (aby zachować odległości, zobacz na zdjęciu) wycinasz odpowiednie ikony i układasz na włączniku. gdy stwierdzisz poprawne położenie, dociskasz ikony aby się przykleiły do włącznika i delikatnie odrywasz folię.
poza tym, ikona zakrywa TYLKO MIEJSCE, które ma pozostać czyste, nie pomalowane. po wyschnięciu farby delikatnie odrywasz ikonkę odsłaniając miejsce, które będzie świecić.
![Obrazek]()
trwałość lakieru zależy od dokładności odtłuszczenia powierzchni i zastosowanej farby.
nie będziesz przecież trzymał na palcu ikony i celował czy siedzi równo..nie masz możliwości podejrzenia efektu twojej pracy.
naklejasz na wybraną ikonę czy zestaw ikon, przykładowo rozkład świateł mijania i przeciwmgielne czy pokrętło... z kropką i kreseczką (aby zachować odległości, zobacz na zdjęciu) wycinasz odpowiednie ikony i układasz na włączniku. gdy stwierdzisz poprawne położenie, dociskasz ikony aby się przykleiły do włącznika i delikatnie odrywasz folię.
poza tym, ikona zakrywa TYLKO MIEJSCE, które ma pozostać czyste, nie pomalowane. po wyschnięciu farby delikatnie odrywasz ikonkę odsłaniając miejsce, które będzie świecić.
trwałość lakieru zależy od dokładności odtłuszczenia powierzchni i zastosowanej farby.
Hiszpania jest piękna....szkoda że tak daleko
dukosz: Dzięki za wytłumaczenie. Teraz rozumiem folia transferowa służy do przetransportowania ikon z szablony na właściwe miejsce w tym wypadku włącznik. Zobacz czy dobrze rozumiem kolejność pracy z folią transferową:
1. Przygotowanie odpowiedniej wielkości folii transferowej.
2. Odklejenie ikonki z szablonu i naniesienie na folię transferową klejącą stroną na wierzch, tak aby później przykleiła się do włącznika.
3. Dopasowanie do miejsca położenia wg oryginalnego rozłożenia ikonek.
4. Dociśnięcie ikonek do włącznika.
5. Delikatne oderwanie folii od wyłącznika pozostawiając ikonki we właściwym miejscu.
Oczyścić postaram się jak najlepiej powierzchnię którą będę malował. Bardziej chodziło mi o sprawdzony lakier do zastosowania. Będzie to czarny mat tylko jakiego producenta zastosować. Chodzi o to żeby nie odbiegało od kolorystycznie a wytrzymałość była lepsza niż w oryginale
1. Przygotowanie odpowiedniej wielkości folii transferowej.
2. Odklejenie ikonki z szablonu i naniesienie na folię transferową klejącą stroną na wierzch, tak aby później przykleiła się do włącznika.
3. Dopasowanie do miejsca położenia wg oryginalnego rozłożenia ikonek.
4. Dociśnięcie ikonek do włącznika.
5. Delikatne oderwanie folii od wyłącznika pozostawiając ikonki we właściwym miejscu.
Oczyścić postaram się jak najlepiej powierzchnię którą będę malował. Bardziej chodziło mi o sprawdzony lakier do zastosowania. Będzie to czarny mat tylko jakiego producenta zastosować. Chodzi o to żeby nie odbiegało od kolorystycznie a wytrzymałość była lepsza niż w oryginale

-
- Forum Audi A6 / A7
nie...
przyklejasz folię transferową, najlepiej całą, tak dużą jaki masz szablon. patrząc na zdjęcie...przyklejasz od góry
dopiero potem wycinasz nożykiem, nożyczkami potrzebne ikony. chodzi o to, że jak widzisz na zdjęciu, masz już komputerowo ustawione odległości oraz kąty pochylenia względem siebie ikon. NIE TRZEBA NIC ustawiać....
odklejasz od papieru/szablonu wszystkie ikony (zostają ci na folii)i przymierzasz w miejscu malowania.
kładziesz delikatnie...tak jakbyś połozył liścia. jeśli ikony są na swoim miejscu dociskasz mocniej i jakimś plastikowym narzędziem czy nawet paznokciem... "WPRASOWUJESZ" ikony na plastik.
potem delikatnie zrywasz folię a ikony zostają na swoim miejscu....
posługując się zdjęciem powyżej, wycinasz po prostu okrąg o szerokości białego paska...
przyklejasz folię transferową, najlepiej całą, tak dużą jaki masz szablon. patrząc na zdjęcie...przyklejasz od góry
dopiero potem wycinasz nożykiem, nożyczkami potrzebne ikony. chodzi o to, że jak widzisz na zdjęciu, masz już komputerowo ustawione odległości oraz kąty pochylenia względem siebie ikon. NIE TRZEBA NIC ustawiać....
odklejasz od papieru/szablonu wszystkie ikony (zostają ci na folii)i przymierzasz w miejscu malowania.
kładziesz delikatnie...tak jakbyś połozył liścia. jeśli ikony są na swoim miejscu dociskasz mocniej i jakimś plastikowym narzędziem czy nawet paznokciem... "WPRASOWUJESZ" ikony na plastik.
potem delikatnie zrywasz folię a ikony zostają na swoim miejscu....
posługując się zdjęciem powyżej, wycinasz po prostu okrąg o szerokości białego paska...
Hiszpania jest piękna....szkoda że tak daleko
Pioman: Pochwal się zdjęciami i efektami w tym temacie. Chętnie zobaczę jak to wyszło, opisz jeszcze jaki dokładnie spray użyłeś i jakie koszta wyszły takiej renowacji. Temat zostanie dla potomnych
Szalony: Przeszukaj alledrogo na pewno dostaniesz, sam miałem z dwa tygodnie temu wyszukane aukcje więc z pewnością są tam dostępne takie szablony. Również pochwal się swoimi efektami jak już zrobisz.
Swoją drogą pytanie do tych, którzy już przeprowadzili renowację, jak z wytrzymałością teraz tej powłoki lakieru?? ściera się czy jest lepiej niż oryginalna powłoka?

Szalony: Przeszukaj alledrogo na pewno dostaniesz, sam miałem z dwa tygodnie temu wyszukane aukcje więc z pewnością są tam dostępne takie szablony. Również pochwal się swoimi efektami jak już zrobisz.
Swoją drogą pytanie do tych, którzy już przeprowadzili renowację, jak z wytrzymałością teraz tej powłoki lakieru?? ściera się czy jest lepiej niż oryginalna powłoka?
- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
tiger-k3m, znalazłem w innym temacie takie oto linki:
aukcja już zakończona
http://allegro.pl/klimatronik-audi-a6-c ... 23397.html
Info o innym gościu co się tym ponoć zajmuje ale w tej chwili nic nie sprzedaje http://allegro.pl/show_user.php?uid=22235737 tel do niego 510 785 687
Ja teraz muszę zająć się klimą, potem pękniętą szybą po zimie... i wtedy w wolnym czasie pobawię się z plastikami. Jak będą gotowe to wkleję foto.
Pozdro.
Tu jest jeszcze link do podobnego tematu
all-regeneracja-startych-przyciskow-od- ... t27891.htm
aukcja już zakończona

Info o innym gościu co się tym ponoć zajmuje ale w tej chwili nic nie sprzedaje http://allegro.pl/show_user.php?uid=22235737 tel do niego 510 785 687
Ja teraz muszę zająć się klimą, potem pękniętą szybą po zimie... i wtedy w wolnym czasie pobawię się z plastikami. Jak będą gotowe to wkleję foto.
Pozdro.
Tu jest jeszcze link do podobnego tematu