Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Problem z zamkiem (raz działa raz nie)

Wnętrze
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pona-91
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Problem z zamkiem (raz działa raz nie)

Post autor: pona-91 » 20 gru 2014, 17:36

Witajcie mam problem z zamkiem , raz działa raz nie, skutkuje jak pare razy zamknę i otworzę centralkę , kiedy występuje problem to klamka chodzi luźno z zewnątrz jak i od środka... wymienić cały zamek czy coś można tam zdziałać?? <rotfl>

Awatar użytkownika
Naprawa Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomek
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Naprawa Audi A6 » 20 gru 2014, 17:43

Wymiana zamka nie powinna być kosztowna, a teraz sporo ryzykujesz - jak spadnie Ci cięgno Bowdena, bądź zamek się zablokuje to z zewnątrz nie otworzysz, a z wewnątrz będziesz musiał pruć boczek <uoee>

Póki co otwórz drzwi i wykręć dwa małe wkręty na wąskich ściankach drzwi - u góry. Jeden jest nad zamkiem, drugi pod lusterkiem - w przypadku awarii zamkniętych drzwi wystarczy szarpnąć boczek i masz dojście od wewnątrz. Z wkrętami na miejscu tak jak wspomniałem - tylko prucie...

chelsea78
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: chelsea78 » 20 gru 2014, 18:35

ja miałem taki problem że po malowaniu samochodu źle wyregulowali mi cięgno od klamki i zamek się blokował, pomagało uderzenie pięścią w okolice zamka (pod klamką) no i musiałem rozebrać bok drzwi i samemu wyregulować cięgno no ale tak jak mówię, u mnie była ingerencja pracowników z lakierni a jeśli u Ciebie zaczęło się dziać tak samo z siebie to najpierw spróbuj wyjąć zamek i wypryskać go najpierw WD 40 żeby wypłyną bród a potem sylikonem smarującym w srayu, albo może to wina kabli, sprawdź wiązki w drzwiach między zawiasami i jeszcze wiązkę kabli od zamka przez drzwi. Wymiana zamka to ostateczność bo musisz być pewien że to to, inaczej pieniądze w błoto. Chociaż drzwi kierowcy są używane najczęściej więc zamek w 15 letnim aucie ma prawo się zużyć.

Awatar użytkownika
pona-91
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pona-91 » 21 gru 2014, 23:07

dobra kolego cięgno , ale które cięgno jest odpowiedzialne za zamek zewnętrzny i wewnętrzny??

chelsea78
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: chelsea78 » 22 gru 2014, 11:29

Proszę oto temat który Ci wszystko ukaże co gdzie jest i jak to wyregulować LINK
ja u siebie mam ten czarny plastik względem cięgna obniżony tyle ile zaznaczyłem na TYM zdjęciu i działa elegancko, ale jeśli u Ciebie czarny plastik będzie w owych okolicach (NIE MOŻE BYĆ WYŻEJ!!!) to raczej nie będzie tego wina tylko tak jak pisałem, może konieczne będzie przeczyszczenie i nasmarowanie.

Awatar użytkownika
pona-91
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pona-91 » 23 gru 2014, 06:42

dzięki wielkie chelsea78 za ładne wyjaśnienie , czyli u mnie musi być za wysoko i dlatego takie jaja się dzieją....:) dzisiaj zerknę do tego i mam nadzieje że ogarnę wszystko ładnie...;) a od tapicerki przykręce tylko wkręta od strony słupka środkowego bo tam w razie "problemów z zamkiem" się dojdzie:)

chelsea78
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: chelsea78 » 23 gru 2014, 07:57

jak będzie za nisko to też będzie się blokował zamek, ogólnie to ten czarny plastik musi być w pozycji 1-1.5cm do dołu od pozycji skrajnej górnej i wtedy zamek się nie blokuje a klamka ładnie łapię od połowy. Najlepiej bez ingerencji sprawdź to w taki sposób że zobacz w którym momencie Ci łapie klamka zewnętrzna, jeśli w połowie tzn że jest wszystko ok, jeśli przy samej górze - cięgno do regulacji (plastik za wysoko), jeśli na samym początku - cięgno do regulacji (plastik za nisko)

Awatar użytkownika
pona-91
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pona-91 » 24 gru 2014, 19:01

jednak regulacja była ok , po prostu zamek wystarczyło nasmarować bo nie wracał po otwarciu drzwi centralką i dalej niby były otwarte ale jeszcze zamek trzymał jako zamknięte:) po stuknięciu parę razy ręką w drzwi wracał prawidłowo i można było je bez problemu otworzyć :) także poszło w ruch WD-40 i smar i jest ok :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja