Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Podgrzewane fotele montaż problem :(

Wnętrze
ODPOWIEDZ
seboll2
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Podgrzewane fotele montaż problem :(

Post autor: seboll2 » 20 mar 2014, 19:13

Witam

kupiłem kiedyś na allegro grzane fotele jakiś tam kpl za 99zł na fotel, zamontowałem to w skórach, skóry sprzedałem i kupiłem normalne ale juz z grzaniem... i teraz tak, właczniki te co były z przekaźnikiem sobie zostawiłem i podpiąłem to pod te nowe fotele co aktualnie mam i działa, zakupiłem ostatnio panel klimatronika z podgrzewaniem foteli i...... problem....

patrząc od tyłu mamy 7 pinów korzystając ze schematu
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ed7 ... fffd3.html

podłączyłem wszystko tak i co się okazuje... prąd który wychodzi jest bardzo słaby, na tym schemacie widać 6 pinów tylko..... ;/

nie daje rady z podłączeniem :(

jak podłącze t6b jako plus i masę to żarówka led ledwo co świeci..... jak je złącze razem i dam masę to świeci ale tak średnio......... :(

wytłumaczy ktoś łopatologicznie jak to podłaczyć najprościej.....
Ostatnio zmieniony 20 mar 2014, 20:33 przez seboll2, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zarzyk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.8T APU 150KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: zarzyk » 20 mar 2014, 21:40

ja tez mam pytanie kupilem kpl foteli grzanych z elektryka i tylna kanapa kpl calosc za 45zł bo upierdzielone na maxa juz umyte teraz jak to sprawdzic?

W fotelu sa 3 wtyczki wysystkie 2 pinowe zółta czerwona i czarna co mam gdzie podac by sprawdzic grzanie czy chodza gora dół i ten okragly guzik i ile "Voltów" by nie spalic?

P.S

Od czego jest żółta wtyczka na tylnej kanapie wychodzaca z oparcia? tez 2 piny ma. i mam opuszczanie kanapy na kluczyk :)
Nie bój się eksperymentów. Amatorzy zbudowali Arkę Noego a fachowcy Tytanic-a

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Skrzynia: Tiptronic

Post autor: kot919 » 20 mar 2014, 23:23

seboll2,
konektor nr 1 w potencjometrze regulacji idzie do bezpiecznika nr 44 (30A)
konektor nr 2 w potencjometrze regulacji idzie do zielonego złącza fotela na konektor nr 4
konektor nr 3 w potencjometrze regulacji idzie do zielonego złącza fotela na konektor nr 2
konektor nr 5 w potencjometrze regulacji idzie do podświetlenia kabiny (przewód szaro-niebieski) gdzieś znajdziesz w klimatroniku
konektor nr 6 w potencjometrze regulacji idzie do bezpiecznika nr 5 (10A)
konektor nr 7 w potencjometrze regulacji idzie do GND pojazdu

Dlaczego maty mogą Ci nie działać tak jak trzeba, otóż sterownik który jest bezpośrednio w potencjometrze odczytuje jaka jest wartość temperatury zwracana przez termistor umieszczony w macie grzewczej. Na tej podstawie wypluwa prąd. Jeżeli jest uszkodzony albo nie podłączony to napięcie przekazywane na matę jest bardzo małe i w żaden sposób nie jest w stanie jej nagrzać.

Stronę pasażera podłączamy analogicznie :-)

zarzyk, podstawą jest dostarczyć napięcie do elekryki fotela. W czerwonej 6stykowej wtyczce na konektorze nr 3 (przewód czerwono-niebieski) musisz podać +12V - w oryginale jest to napięcie z bezpiecznika nr 44 (30A), natomiast na konektor nr 4 w tym samym złączu podajesz GND pojazdu (przewód brązowy). Od tego momentu cała elektryka fotela powinna zacząć działać.

Żółte gniazdko to na 100 poduszka powietrzna, natomiast czarne to na bank podświetlenie przestrzeni na nogi pasażera z tyłu pojazdu. Do podgrzewanych foteli powinieneś mieć wtyczki zielone - tak jak napisałem Koledze wyżej

Co do żółtej wtyczki w oparciu kanapy - z tego co pamiętam jest ona do napinacza środkowego pasa bezpieczeństwa <mysli>

Awatar użytkownika
zarzyk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Silnik: 1.8T APU 150KM
Skrzynia: Manual
Kontakt:

Post autor: zarzyk » 29 paź 2017, 10:41

odkpoię troszeczkę temat bo zamówiłem fotele z grzaniem.
Montaż zaczynamy powiedzmy od panelu z nawiewem?
Każdy przed liftowy będzie pasował czy musi byc o jakimś konkretnym numerku?
jakis włącznik z przekaźnikiem widże kolega wyzej pisze o co chodzi?
Nie bój się eksperymentów. Amatorzy zbudowali Arkę Noego a fachowcy Tytanic-a

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja