Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 2.4] Mokra tapicerka tylnej klapy(avant)

Wnętrze
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
stasiuszef
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.8 ACK 193KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

[A6 C5 2.4] Mokra tapicerka tylnej klapy(avant)

Post autor: stasiuszef » 01 gru 2008, 18:06

Witam koledzy.Jak w temacie zalało mi tylną tapicerkę, czyli jak otworzymy klapę bagażnika to to nad nami.Podejrzewam że ze spryskiwacza przewód nawalił i wali do środka.Mimo tego żę wali do środka to spryskiwacz działa jak należy.Moje pytanie brzmi- jak się ściąga tą tapicerkę??Patrzałem i nie widzę żadnych wkrętów, wydaje mi się że jest na zaczepy wciskana.Może ktoś z was zrzucał ten element i może coś podpowiedzieć, na co uważać, w końcu jest tam zamek bagażnika.JAk ktoś wie to niech pisze.No chyba że tamet byl już omawiany, a ja niestety nie znalazłem tego wątku to proszę o odnośnik.

Roger_35
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Roger_35 » 01 gru 2008, 22:56

Witam,

ćwiczyłem problem zatem postaram się podpowiedzieć. W celu zdjęcia tapicerki tylnej klapy należy odkręcić dwie śruby, jedna znajduje się pod uchwytem do zamykania od wewnątrz, a druga pod trójkątem ostrzegawczym. Po wykręceniu śrub trzeba ją delikatnie podważyć z którejś strony, najlepiej śrubokrętem owiniętym w szmatkę (trzyma się już tylko na zatrzaskach). To po pierwsze.

Po drugie, to wcale nie musi być uszkodzenie w obrębie klapy, u mnie przewód walnął pod podsufitką i leciało po przewodach do klapy, objaw ten sam. Sprawdź czy nie masz mokrej podsufitki. Spryskiwacz działał.

Powodzenia.

Awatar użytkownika
stasiuszef
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: stasiuszef » 01 gru 2008, 23:08

Właśnie wróciłem z garażu i temat wygląda następująco. Szukałem szukałem i znalazłem strzelony przewód w gumowym peszlu łączącym klapę z dachem, od zamykania i otwierania nie wytrzymał i se pęknął. Druga sprawa nie umiem za nic ściągnąć tej tapicerki z klapy.Tak jak pisał kolega powyżej rzeczywiście są dwie śrubki i wewnątrz wygląda jakby trzymało się już tylko na zaczepach,ale... u mnie jest roleta i wydaje mi się że ona trzyma(widać śrubki mocowania od wewnątrz.Podważałem tapicerkę, myślałem że wyskoczy, ale ona jak na złość nie chce wyjść.Nie chce tego połamać, jak wiadomo o to nie trudno.A może nie należy się bać i spróbować mocniej podważyć. Czy ta roleta ma coś wspólnego z mocowaniem?Czy wogóle nie zwracać na nią uwagi?

Roger_35
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Roger_35 » 01 gru 2008, 23:44

Ja też mam roletę, podpytam we środę mojego mechanika i dam ci znać...

Awatar użytkownika
stasiuszef
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: stasiuszef » 02 gru 2008, 18:06

Nie musisz już pytać.Dzisiaj podjechałem do Noma Audi na Kościuszki bo już nie wiedziałem jak to wyciągnąć.Ku mojemu zdziwieniu kierownik serwisu żując gumę Orbit zawołał zawalonego robotą blacharza i kazał mu to sciągnąć. Blacharz oczywiście wiedział i 4 minuty i tapicerkę miałem na ziemi.Trzeba wyciągnąc czymś płaskim, trochę szerszym jak śrubokręt roletę, pod nią są 4 wkręty, a później tylko pociągnąć i już. Wracając do kierownika okazał się chłopina człowiekiem i chwała mu za to.Aha i nic nie chciał :mrgreen: Blacharz coś tam jęczał że ma kupę roboty, no ale jak kazali to trza zrobić :-D No ale do rzeczy.
Wróciłem do domu i zacząłem badać skąd jeszcze wali woda no i niestety w miejscu gdzie kończy się wężyk prążkowany i łaczy się on z tym całym modułem czyli silniczek +mechanizm leci woda. Okazuje się że jest tam taka miedziana rurka która wychodzi przez szybę w tunelu na zewnątrz a na jej końcu jest dysza spryskiwacza. Strzeliła ta rurka niestety. Zamówiłem zestaw naprawczy w serwisie 125 PLN :-/ No ale nie ma co dziadować bo takie rzeczy nie mogą być łatane ani nie sprawne.

Chyba nic się więcej nie urodzi - miejmy nadzieję.

Roger_35
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Roger_35 » 02 gru 2008, 18:26

No to super, najważniejsze, że zdiagnozowane i koszta niewielkie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja