Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C5] Mata grzewcza fotela

Wnętrze
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
syyu93
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5] Mata grzewcza fotela

Post autor: syyu93 » 17 lut 2013, 21:34

Chłopaki mam taką zagwostkę. Mój fotel kierowcy jest już nadgryziony zębem czasu i mam do wymiany ślizgi fotela, ponadto nie grzeje mi on wcale ani oparcie, ani siedzisko. Czy winowajcą będzie tutaj mata grzewcza? Bo wymieniając ślizgi fotel bedę miał wyjęty i jakby dało się w jakiś sposób wymienić matę(jeśli dlatego nie grzeje) to byłoby miło. Fotel pasażera grzeje jak szalony. Fotele mam półelektryczne skórzane.

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Re: Mata grzewcza fotela

Post autor: kot919 » 17 lut 2013, 23:06

syyu93 pisze:Chłopaki mam taką zagwostkę. Mój fotel kierowcy jest już nadgryziony zębem czasu i mam do wymiany ślizgi fotela, ponadto nie grzeje mi on wcale ani oparcie, ani siedzisko. Czy winowajcą będzie tutaj mata grzewcza? Bo wymieniając ślizgi fotel bedę miał wyjęty i jakby dało się w jakiś sposób wymienić matę(jeśli dlatego nie grzeje) to byłoby miło. Fotel pasażera grzeje jak szalony. Fotele mam półelektryczne skórzane.
Kolego jak już będziesz miał fotel na zewnątrz, to zdemontuj tapicerkę i sprawdź przewody biegnące pomiędzy matami. Jeżeli będą całe, to sprawdź rezystancje poszczególnych mat - z tego co się orientuję będzie ona w okolicy 5-10ohm. Wielu osób na tym forum z powodzeniem naprawiło tak swoje foteliki :-)

Jak będziesz miał problem z demontażem możesz zerknąć na TEN topik.

tomekpoznan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tomekpoznan » 18 lut 2013, 08:50

Sprawdź jeszcze czy zasilanie dochodzi do fotela

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 18 lut 2013, 10:54

tomekpoznan pisze:Sprawdź jeszcze czy zasilanie dochodzi do fotela
Mogę się mylić, ale wydaje mi się, że jeżeli sterownik (pokrętło regulacji) nie otrzyma informacji z czujnika temperatury z siedzenia może nie wysterować napięcia do zasilania mat. W kilku postach umieszczonym na tym forum były przypadki uszkodzonych kabli czujnika, co skutkowało brakiem grzania mat - potwierdzałoby to powyższe słowa.

Kolego syyu93 zanim zdecydujesz się rozebrać fotel sprawdź z czym masz do czynienia tzn:
- zmierz rezystancję pomiędzy stykami - 1 i 2 zielonego złącza fotela
- zmierz rezystancję pomiędzy stykami - 3 i 4 zielonego złącza fotela
Następnie porównaj zmierzone wartości z fotelem pasażera - który jak zrozumiałem działa poprawnie.

Jeżeli zaobserwowane wartości będą zbliżone do siebie, możesz spróbować
- podłączyć fotel kierowcy zamiast pasażera jeżeli będzie grzał poprawnie tzn że masz uszkodzone okablowanie bądź sam regulator mocy grzania
- zmienić miejscami pokrętło regulacji grzania kierowcy i pasażera - jeżeli będzie grzał poprawnie tzn masz uszkodzony regulator mocy grzania, jeżeli nie będzie grzał poprawnie tzn że masz uszkodzone okablowanie na drodze regulator - fotel kierowcy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja