Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[Audi A6 C5] Jak sprawdzić mikrofon zestawu głośnomówiącego

Wnętrze
ODPOWIEDZ
peter55
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[Audi A6 C5] Jak sprawdzić mikrofon zestawu głośnomówiącego

Post autor: peter55 » 13 mar 2011, 08:18

Witam serdecznie,
mam następujący problem tzn. moje audi ma wbudowany fabryczny zestaw głośnomówiący i dużą nawigację MMI Plus. W momencie, kiedy dzwonię wszystko jest OK tzn. słyszę w głośnikach sygnał telefonu i głos rozmowcy, gdy odbierze telefon. Niestety mnie rozmówca nie słyszy. Zdemontowałem górne oświetlenie i dostałem się do mikrofonu. Jedynie co udało mi się zdiagnozować to, że na przewodach dochodzących do mikrofonu jest napięcie 8V.
Proszę o pomoc - może ktoś miał podobny problem.
Pozdrawiam
Piotr

[ Dodano: 2011-03-18, 01:38 ]
Witam ponownie,
udało mi się ustalić, że mam uszkodzony mikrofon. Ustaliłem to w następujący sposób. Po odpięciu mikrofonu zmierzyłem napięcie na przewodach zasilających mikrofon. Napięcie na przewodach bez podłączonego mikrofonu powinno wynosić około 8V. Po podłączeniu mikrofonu napięcie powinno spaść do wartości około 5V. W czasie rozmowy napięcie powinno się zmieniać i oscylować około 5V. W moim przypadku po podłączeniu mikrofonu napięcie wynosiło 6,78V a w czasie rozmowy nie zmieniało się. Nowy mikrofon zakupiłem za 50 zł i już mogę sobie mówić przez oryginalny zestaw głośnomówiący.
Pozdrawiam
Piotr

qf3l
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: qf3l » 26 kwie 2011, 14:25

Mam taki sam problem jak kolega, z tym, że u mnie na innym adapterze mikrofon działa i przestał działać po zmianie i teraz nie wiem w czym rzecz :/. Kolego możesz powiedzieć gdzie kupiłeś taki mikforon???

Awatar użytkownika
Mariusz-MN
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mariusz-MN » 27 kwie 2011, 22:46

koledzy mozecie podrzucic jakies foty jak wyglada taki ori mikrofon,bo mam cos u siebie ale nie wiem czy da sie to jeszcze uruchomic,bo mikrofon jest ale czy on jest w jakis sposob podlaczony do radia????
A6 Avant 2.5 TDI S-line
Skóra, Xenony, Parktronic, DAY-LED'y, CB, NAVI, Podgrzewane fotele ...

Awatar użytkownika
danielmarek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: danielmarek » 28 kwie 2011, 15:43

Witam
U mnie sprawa wygląda tak że jak rozmówca odbierze telefon to słyszy mnie bardzo cicho i głośne buczenie, natomiast ja w głośniku słyszę go doskonale ( nie pomaga ściszenie rozmowy w telefonie ( Nokia 6310i )). Proszę o pomoc gdzie ewentualnie mogę dostać nowy mikrofon.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl