Jak ściągnąć podsufitkę - tylny lewy słupek
- zarzyk
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.8T APU 150KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
Jak ściągnąć podsufitkę - tylny lewy słupek
Dzisiaj zobaczyłem, że po tych ulewach z wiatrem mam tylny lewy słupek w plamach po wodzie...
Pacjent to Avant 2000r.
Wstawił bym foto ale wstyd się przyznać, że xperia robi fatalne zdjęcia nocą. Naładuje na jutro stary tel i wstawię.
Moje pyttanie czy jest szansa, że sieknie właśnie przez reling??
Jak się do niego tak w nie barbarzyński sposób dostać?
Pogody fatalne na takie operacje...
Pacjent to Avant 2000r.
Wstawił bym foto ale wstyd się przyznać, że xperia robi fatalne zdjęcia nocą. Naładuje na jutro stary tel i wstawię.
Moje pyttanie czy jest szansa, że sieknie właśnie przez reling??
Jak się do niego tak w nie barbarzyński sposób dostać?
Pogody fatalne na takie operacje...
Ostatnio zmieniony 05 paź 2016, 22:44 przez zarzyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie bój się eksperymentów. Amatorzy zbudowali Arkę Noego a fachowcy Tytanic-a
- zarzyk
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
leje fatalnie, przynajmniej wyjdą fajne zdjęcia zalania... guma wygląda ok nie jest spękana ani twarda, na klapie jest ok a tam w dachu to chyba podjadę do jakiejś galerii bo trzeba odkręcić ten plastik by tam dalej zerknąć bo nic nie widać i po plecach zacna strasznie...
[ Dodano: 2016-10-05, 22:50 ]
kilka fotek tego jak to wyglada.
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
i teraz pytaine jak ściągnąć ten narożnik mokry. Dół to ok 3 śruby 2 spinki i troche siły i ok. a róg? Jakiś patent?
[ Dodano: 2016-10-05, 22:50 ]
kilka fotek tego jak to wyglada.
i teraz pytaine jak ściągnąć ten narożnik mokry. Dół to ok 3 śruby 2 spinki i troche siły i ok. a róg? Jakiś patent?
- zarzyk
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
czyli tylko spinki i już? kurde... myślałem, że to więcej zachodu, a trzeba zdejmować ten kawałek zaraz za klapą przy dachu nie wiem jak to opisać ten mały prostokątny jak by na przedłużeniu podsufitki. miedzy klapą a podsufitką.
Pogoda nie sprzyja to jak najwięcej info chce zebrać by wpaść zrobić i już bo czasu szkoda moknąć...
Pogoda nie sprzyja to jak najwięcej info chce zebrać by wpaść zrobić i już bo czasu szkoda moknąć...
Nie.zarzyk pisze:a trzeba zdejmować ten kawałek zaraz za klapą przy dachu nie wiem jak to opisać ten mały prostokątny jak by na przedłużeniu podsufitki. miedzy klapą a podsufitką.
jeśłi chodzi o przecieki - wydaje mi się, że albo cieknie relingiem albo rynienką dachową. Stawiam na rynienkę bo początek zacieku jest pomiędzy środkowym a ostatnim mocowaniem relingu. Niestety C5 rdzewieją w tych rynienkach. Sam właśnie jestem w trakcie naprawy i dzisiaj już dach i słupek będzie lakierowany.
Właśnie poszedłem zobaczyć do auta. Kurcze ciężko aby przez te 2 możliwości leciała woda. Tam to tak wygląda, że blachy są zgrzane a otwory, śruby są na tyle wysoko, że woda spłynęłaby prędzej tylnym słupkiem. Jeszcze jest jedna mozliwość - rozszczelniona szyba tylna.
[ Dodano: 2016-10-06, 10:54 ]
Zdemontuj ten słupek, wytrzyj do sucha i zacznij obserwować którędy leci.
- zarzyk
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
boczek zdjęcty, przy okazji sie połamał, no trudno, ktoś chyba w fabryce nie przewidzał, że dwie spinki mogą narobić tyle problemu. Póki nie kupie drugiego tego posklejam jakoś... słupek zdjęty.
Generalnie foty zrobie jadąc do pracy innym telefonem bo ten nowy to ma kalkulator zamiast aparatu...
Mokro jest tylko na uszczelce szyby na górze. Mokra jest też blacha od środka. Zabrałem się za to bez szmatek itd jutro powycieram do sucha i zaczne obserwować ewentualnie myjnia i zobaczymy.
Teraz tak jak cienkie przez tą uszczelke to tylko szklarz czy jest jakiś inny sposób? dodam, że nie mam garażu. Mieszkam w kamienicy przy głównej ulicy a moim garażem była pergola z której wystawiłem śmietnik by na głowe nie leciało... tak, że warunki marne na wysuszenie czegoś...
Jeszce takie pytanko się nasunęło, to, że cieknie załóżmy przez uszczelke szyby to oznacza, że zgniło kawałek blachy i będzie kłopot czy po prostu klej czy coś puściło z jakiś powodów? ciepło zimno stwardniało i leci?
P.S
Masz jakieś zdjęcia jak doszedłeś do tego, że z rynienki Ci leci?
Nie przyglądałem się dachowi dokładnie ostatnio ale jakiś tam minimalny bąbelek był taki naprawdę malutki. Rynienkę wtedy trzeba wydłubać zaspawać jak to wygląda i jakie koszta?
Generalnie foty zrobie jadąc do pracy innym telefonem bo ten nowy to ma kalkulator zamiast aparatu...
Mokro jest tylko na uszczelce szyby na górze. Mokra jest też blacha od środka. Zabrałem się za to bez szmatek itd jutro powycieram do sucha i zaczne obserwować ewentualnie myjnia i zobaczymy.
Teraz tak jak cienkie przez tą uszczelke to tylko szklarz czy jest jakiś inny sposób? dodam, że nie mam garażu. Mieszkam w kamienicy przy głównej ulicy a moim garażem była pergola z której wystawiłem śmietnik by na głowe nie leciało... tak, że warunki marne na wysuszenie czegoś...
Jeszce takie pytanko się nasunęło, to, że cieknie załóżmy przez uszczelke szyby to oznacza, że zgniło kawałek blachy i będzie kłopot czy po prostu klej czy coś puściło z jakiś powodów? ciepło zimno stwardniało i leci?
P.S
Masz jakieś zdjęcia jak doszedłeś do tego, że z rynienki Ci leci?
Nie przyglądałem się dachowi dokładnie ostatnio ale jakiś tam minimalny bąbelek był taki naprawdę malutki. Rynienkę wtedy trzeba wydłubać zaspawać jak to wygląda i jakie koszta?
Mi nie leci z rynienki tylko miałem pęcherze rdzy i postanowiłem to usunąć.
Ten pasek z rynienki dość łatwo schodzi trzeba to tylko robić ostrożnie i powoli aby nie powyginać. Podważasz koniec od strony bagażnika (najlepiej całość razem z gumą) i idąc do przodu po trochu unosisz (najlepiej przez podważanie). Ja to zrobiłem śrubokrętem płaskim trzymając go w dwóch rękach tak aby nie porysować karoserii.
[ Dodano: 2016-10-06, 14:06 ]
zarzyk pisze:Nie przyglądałem się dachowi dokładnie ostatnio ale jakiś tam minimalny bąbelek był taki naprawdę malutki. Rynienkę wtedy trzeba wydłubać zaspawać jak to wygląda i jakie koszta?
Ten pasek z rynienki dość łatwo schodzi trzeba to tylko robić ostrożnie i powoli aby nie powyginać. Podważasz koniec od strony bagażnika (najlepiej całość razem z gumą) i idąc do przodu po trochu unosisz (najlepiej przez podważanie). Ja to zrobiłem śrubokrętem płaskim trzymając go w dwóch rękach tak aby nie porysować karoserii.
[ Dodano: 2016-10-06, 14:06 ]
Uszczelka może być mokra bo woda leci po tapicerce.zarzyk pisze:Mokro jest tylko na uszczelce szyby na górze.
Czyli jednak może być albo rynienka albo reling. Sprawdź otwory w których masz schowane śruby od relingów czy te śruby nie są mokre.zarzyk pisze:Mokra jest też blacha od środka.
- zarzyk
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
śruby relingów suchutkie, tak poprzyglądałem się, że jak by ciekło szybą (uszczelką) to akurat kapie na tapicerkę na ten element w kształcie litery L. Plastik jest obklejony materiałem i na końcu się zawija do środka, pije wode i sa takie zacieki. Narazie przestało padać, jutro jeszcze do pracy i weekend postaram się podjechać na myjnie ktoś będzie polewał auto a mi może uda się wypatrzeć. po zdjęciu tej rynienki będzie widać co jest nie tak, że cieknie? czy trzeba coś potem malować? Blacha jest mokra w sęsie wygląda jak by ktoś ją spryskał takim spryskiwaczem do kwiatków ro raczej obstawiłem, że woda się tam osadziła bo paruje czy na skutek różnic temperatur. Więcej będę działał w weekend bo 2ga zmiana w pracy to cały dzień zmarnowany...
Jest mokre to paruje.zarzyk pisze:Blacha jest mokra w sęsie wygląda jak by ktoś ją spryskał takim spryskiwaczem do kwiatków ro raczej obstawiłem, że woda się tam osadziła bo paruje czy na skutek różnic temperatur.
No jeżeli będą pęcherze to będziesz widział.zarzyk pisze:po zdjęciu tej rynienki będzie widać co jest nie tak, że cieknie? czy trzeba coś potem malować?
Najlepiej ściągnij rynienkę i tylko w nia polewaj. Będziesz wiedział czy tamtędy leci. Ewentualnie szukaj dalej.
- zarzyk
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
oki doki. dzisiaj pogoda rewelacja słonko sucho i 6stopni
jeszcze wpadłem na jeden pomysł żeby sprawdzić sama uszczelkę szyby, okleje szczelnie rynienke i zaczne polewac woda. To sprawdze dzisiaj a jak nie bedzie cieklo to rynienka.
Jaki jest pożądny sposób na naprawe tejże rynienki?
sorry za błędy pisałęm z telefonu.
[ Dodano: 2016-10-08, 04:41 ]
Jak cieknie z rynienki, bo chyba tamtedy leci to jak uszczelnic to miejsce i poskladac calosc by miala rece i nogi.

Jaki jest pożądny sposób na naprawe tejże rynienki?
sorry za błędy pisałęm z telefonu.
[ Dodano: 2016-10-08, 04:41 ]
Jak cieknie z rynienki, bo chyba tamtedy leci to jak uszczelnic to miejsce i poskladac calosc by miala rece i nogi.
Jeśłi wina leży tylko po stronie uszczelnienia w rynience to stare musisz zerwac i nałożyć nową masę uszczelniającą. Kupisz taką na pistolet do silikonu, nałożysz niewielką ilość po całej długości a następnie niedużym pędzelkiem rozprowadzisz. Ja użyłem pędzelka z farb plakatowych i go przyciąłem tan na 7 mm długości.
Tylko nie kupuj czasem jakiegoś silikonu. W sklepie z lakierami poproś o masę na pistolet.
[ Dodano: 2016-10-08, 23:53 ]
Ja używam tego
http://allegro.pl/dinitrol-750-polimero ... 87140.html
Tylko nie kupuj czasem jakiegoś silikonu. W sklepie z lakierami poproś o masę na pistolet.
[ Dodano: 2016-10-08, 23:53 ]
Ja używam tego
http://allegro.pl/dinitrol-750-polimero ... 87140.html
- zarzyk
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
smarować boki czy dół? bo na razie widzę ze ta ala uszczelka jest na na bokach. smarować tak szczelnie i nadmiar wytrzeć jak się wyciśnie? jutro poniedziałek to podjadę do jednego sklepu tam mam zaufanie
i czekać na pogodę
[ Dodano: 2016-10-09, 18:55 ]
jeszcze jedno pytanko, musi byc w tubie na pistolet? jak mam pędzelkiem "malować" to może lepszy będzie w puszce? tylko taka sugestia. Czy nie można wyjąć tej rynienki całej i z pistoletu nagicować tam uszczelniacza i wcisnąć rynienkę z powrotem a nadmiar wytrzeć? czy to kiepski pomysł. Nie zdejmowałem jeszcze tej rynienki i nie wiem jak to wygląda dla tego nie mogę sobie wyobrazić naprawy/uszczelnienia tego. Dla tego tyle pytań.

[ Dodano: 2016-10-09, 18:55 ]
jeszcze jedno pytanko, musi byc w tubie na pistolet? jak mam pędzelkiem "malować" to może lepszy będzie w puszce? tylko taka sugestia. Czy nie można wyjąć tej rynienki całej i z pistoletu nagicować tam uszczelniacza i wcisnąć rynienkę z powrotem a nadmiar wytrzeć? czy to kiepski pomysł. Nie zdejmowałem jeszcze tej rynienki i nie wiem jak to wygląda dla tego nie mogę sobie wyobrazić naprawy/uszczelnienia tego. Dla tego tyle pytań.
Dół. Oczywyście wcześniej starą masę musisz dokładnie usunąć.zarzyk pisze:smarować boki czy dół?
To już zależy od ciebie. Ja wolę w tubie bo dla mnie to jest wygodniejsze.zarzyk pisze:jeszcze jedno pytanko, musi byc w tubie na pistolet? jak mam pędzelkiem "malować" to może lepszy będzie w puszce?
[ Dodano: 2016-10-10, 12:09 ]
Kiepski pomysł. Dlatego, że tym sposobem przykleisz tę listwę (a w zasadzie gumę) do rynienki i na przyszłośc ciężko będzie ci to zdemontować. Prędzej uszkodzisz uszczelkę gumową niż ja wyciągniesz.zarzyk pisze:Czy nie można wyjąć tej rynienki całej i z pistoletu nagicować tam uszczelniacza i wcisnąć rynienkę z powrotem a nadmiar wytrzeć? czy to kiepski pomysł.
Masa uszczelniająca musi wyschnąć zanim założysz listwę (ok. 24godzin).
- zarzyk
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
jak tylko duł smarujemy to ok, tuba wydaje się być lepszym pomysłem.
Starą uszczelka jak najbardziej zdjąć. moe skrobiemy tego elementu co jest wyjęty z dachu? Kurde ciężko opisać, wstawie jutro fotkę to zaznaczę o co mi chodzi, tak będzie wygodniej.
[ Dodano: 2016-10-11, 19:48 ]
Generalnie nie pada a zakleiłem okno całe, tzn tylko uszczelki, zalałem okolice relingu prawie 10 litrami wody, niesety z butelki i nic nie ciekło. moze nie to ciśnienie lub za mało. Masa juz kupiona czeka na troche bardziej suchy dzień.
kilka fotek jak to wygląda przed zdjęciem. Ta rynienka troszeczkę mchem zaszła jak się przypatrzeć.
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
Nic nie myte.
Teraz tak dach jest jak by płaski z takim U. Teraz w to zagłębienie wchodzi metalowe U z czymś kolorowym do środka. Wyjmujemy tą metalową rynienke z tym kolorowym czymś (przepraszam za takie nazywnictwo nie mam pojęcia jak to się nazywa
) czyścimy wszystko i smarujemy dno. Potem wciskamy na swoje miejsce tą rynienkę metalową i po sprawie?
dobrze zrozumiałem? czy pokręciłem wszystko lub coś?
Starą uszczelka jak najbardziej zdjąć. moe skrobiemy tego elementu co jest wyjęty z dachu? Kurde ciężko opisać, wstawie jutro fotkę to zaznaczę o co mi chodzi, tak będzie wygodniej.
[ Dodano: 2016-10-11, 19:48 ]
Generalnie nie pada a zakleiłem okno całe, tzn tylko uszczelki, zalałem okolice relingu prawie 10 litrami wody, niesety z butelki i nic nie ciekło. moze nie to ciśnienie lub za mało. Masa juz kupiona czeka na troche bardziej suchy dzień.
kilka fotek jak to wygląda przed zdjęciem. Ta rynienka troszeczkę mchem zaszła jak się przypatrzeć.
Nic nie myte.
Teraz tak dach jest jak by płaski z takim U. Teraz w to zagłębienie wchodzi metalowe U z czymś kolorowym do środka. Wyjmujemy tą metalową rynienke z tym kolorowym czymś (przepraszam za takie nazywnictwo nie mam pojęcia jak to się nazywa

dobrze zrozumiałem? czy pokręciłem wszystko lub coś?