Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] Jak rozkleić/odzielić szybę licznika ??

Wnętrze
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
eneron
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Rocznik: 2010
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

[A6 C5] Jak rozkleić/odzielić szybę licznika ??

Post autor: eneron » 25 paź 2010, 17:56

Mam problem z natury estetycznej w A6 :(

Pękła mi szybka licznika, kupiłem przednią obudowę licznika z 99r w super stanie, dziś zabrałem się do przekładki i ZONK :shock: NIC NIE PASUJE :evil: Od frontu wszystko jest identyko a od tyłu... zupełnie co innego :/
Kompletnie inne mocowanie obudowy do zegarów, inne mocowanie termometru temp zewn, nie da się przełożyć folii z nadrukami kontrolek ze starej do nowej obudowy bo mocowanie jest inne :evil: Jednym słowem obudowa licznika z rocznika 97 i 99 jest kompletnie inna i żaden zatrzask itp elementy nie pasują do siebie :(

Jedyna i ostatnia deska ratunku to rozklejenie/odklejenie szyby z "nowej" obudowy i wklejenie do starej. Sęk w tym, że nie mam pojęcia jak bezpiecznie oderwać samą szybę od obudowy ?? Szyba jest bardzo krucha, wykonana z twardego plastiku, podważanie raczej zakończy się klęską. Wiem, bo próbowałem oderwać w starym liczniku tę pękniętą szybę i się kruszy :-? Pozbyć się starej szyby ze starej obudowy to nie problem, jak odkleić szybę z nowej obudowy - to jest problem :/

Dodam, że obudowę "nowego" licznika mogę pociąć, połamać, liczy się tylko wyjęcie bez uszczerbku samej szybki lecz jakoś czarno to widzę, że się uda.

Czy ktoś takie coś kiedyś przerabiał lub wie jak za to się zabrać aby nie połamać tak cennej szyby ?? :?:
A6 C6 2.0TDI 170KM, 2011 Avant, Octavia 1 VRS 180KM, Touran 1.9 TDI oraz nieśmiertelne, pancerne, wiecznie żywe, bezawaryjne A6 C5 1,9TDI AFN 110KM - najlepsze jakie do tej pory miałem

Oxygen
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Oxygen » 25 paź 2010, 20:02

Witam
Kiedyś rozklejałem tę szybkę. Nie jest to takie trudne ale musisz się uzbroić w cierpliwość no i nic na siłę. Ja podważałem, delikatnie rozchylałem wzdłuż cienkim nożem, śrubokrętami. Pamiętam że było słychać trzask puszczającego kleju. I co najważniejsze nie pękła mi. Później złożyłem na kropelkę.

Forum Audi A6 .

Post autor: Forum Audi A6 . » 26 paź 2010, 11:00

eneron, podaj jakiego masz oryginalnego producenta licznika.moze znajde ci ori cala obudowe w gratach.

[ Dodano: 2010-10-26, 11:02 ]
te roznice nie sa zalezne od rocznika autka a raczej od producenta licznika.

Awatar użytkownika
eneron
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Rocznik: 2010
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: eneron » 26 paź 2010, 20:55

tomkom1, dzięki za zainteresowanie, fuksem trafiłem na allegro taką obudowę jaką mi trzeba <ok>

Jeśli i ta obudowa pęknie :evil: wtedy odezwę sie do Ciebie z prośba o ratunek <ok>
A6 C6 2.0TDI 170KM, 2011 Avant, Octavia 1 VRS 180KM, Touran 1.9 TDI oraz nieśmiertelne, pancerne, wiecznie żywe, bezawaryjne A6 C5 1,9TDI AFN 110KM - najlepsze jakie do tej pory miałem

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja