Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[Audi A6 C5] Jak otworzyć zatrzaśnięte drzwi kierowcy.

Wnętrze
ODPOWIEDZ
hidaharu
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[Audi A6 C5] Jak otworzyć zatrzaśnięte drzwi kierowcy.

Post autor: hidaharu » 12 wrz 2010, 03:44

Witam.

Mam duży problem z otworzeniem drzwi, ani kluczykiem ani centralnym z pilota ani klamka nie idzie. Zdjąłem tapicerkę z tych drzwi (przednie lewe), łatwo nie było ale poszło. kluczykiem jak otwieram to nie dochodzi do końca w lewo (do pełnej pozycji otwarcia, w 2 stronę do zamknięcia dochodzi do końca). popychając dźwigienkę pod tapicerka tez nic. po prostu nie ma efektu, co i w jaki sposób bym próbował. Czy zna ktoś niezawodny sposób? jakieś rady? proszę o pomoc. nawet jeśli zamek miał by ulec zniszczeniu! czy jeśli wykręcę wszystko czyli zamek, mechanizm centralki oraz klamkę to czy jest wtedy jakiś sposób na otwarcie tych drzwi? Czekam na wasze rady.

Awatar użytkownika
pawelx
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pawelx » 13 wrz 2010, 06:46

z udarzeniem klemami w piny akumulatora nie działa, sprawdzone, przynajmniej po lifcie nie wiem jak przed

Emanuel
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Re: Jak otworzyc zatrzasniete drzwi kierowcy

Post autor: Emanuel » 15 wrz 2010, 18:36

hidaharu pisze:witam... mam duzy problem z otworzeniem drzwi, ani kluczykiem ani centralnym z pilota ani klamka nie idzie. zdjelem tapicerke z tych drzwi (przednie lewe), latwo nie bylo ale poszlo. kluczykiem jak otwieram to nie dochodzi do konca w lewo(do pelnej pozycji otwarcia, w 2 strone do zamkniecia dochodzi do konca). popychajac dzwigienke pod tapicerka tez nic. poprostu nie ma efektu, co i w jaki sposob bym probowal. czy zna ktos niezawodny sposob? jakies rady? prosze o pomoc. nawet jesli zamek mial by ulec zniszczeniu! czy jesli wykrece wszystko czyli zamek, mechanizm centralki oraz klamke to czy jest wtedy jakis sposob na otwarcie tych drzwi? czekam na wasze rady.
Mi sie dzieje czasami tak z drzwiami pasarzera , zenujace szczegolnie jak chcesz wysiasc a nie mozesz .... a auto to nie fiat zeby sie mialo psuc ;/ w moim wypadku udezenie pod klamka kilka razy - taki pozadniejszy hit ale zeby blachy nie pogiac zalatwia sprawe - ale to tylko tymcasowo aby otworzyc dzwi i zobaczyc co sie dzieje :)

japko
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: japko » 20 lis 2010, 14:48

Witam
Najprawdopodobniej stało sie to samo co u mnie.
Jeśli tak to czeka Cie niezbyt miła procedura, mianowicie : będziesz musiał przecinać pałąk który jest przy słupku i w nim zamyka sie zamek.

Więc :
-Musisz zdjąć tylne drzwi (będzie potrzebny torx) wykręcasz śruby i rozczepiasz kable.

-Oklejasz przednie drzwi żeby nie porysować podczas ciecia :) oklej grubo taśma i najlepiej przyklej tam kawalek blachy bo brzeszczot bardzo latwo przecina taśme :)

-przecinasz pierwszy pręt, idzie dosyc latwo, pozniej drugi z tym juz ciezej . Ponad godzina ciecia :)

-najlepiej co jakis czas obciac czubek brzeszczota, bo uzywamy tylko samej końcówki. Ja podczas calego procesu przycinalem 3 razy. Ale tylko małe kawałki tak 2 cm bo brzeszczot musimy jeszcze mieć za co złapać :D

-Jak juz uda nam sie przeciąć to mozemy otworzyć drzwi :)

-Następnie luzujemy śruby zamka ( dwie 12 kątne śruby na drzwiach )
Zamek powinien zaczac normalnie chodzić tzn otwierać sie i zamykać

ALE UWAGA ! NIE ZAMYKAMY DRZWI !!!

-Zamek może mieć jakaś wade mechaniczna ! Lub tak jak w moim przypadku klamka była za mocno podciągnięta i po zamknieciu kluczykiem/pilotem zamek sie blokuje !

ŻEBY TEGO UNIKNĄĆ SPRAWDZAMY JEGO DZIAŁANIE

-najpierw dokręćmy śruby zamka :)

-Póżniej bierzemy gruby śrubokręt i :

Przy otwartych drzwiach wkładamy śrubokręt tam gdzie wchodził rygiel/pałąk symulujac zamykanie drzwi.
Po "zamknięciu" drzwi zamykamy zamek np. z pilota :)

Otwieramy zamek np. pilotem i ciągniemy za klamkę jednocześnie śrubokrętem "otwierając" drzwi

-Jeśli zamek nie chce się otworzyć to musimy poluzować naciąg klamki :)
W tym celu luzujemy śruby zamka, i musimy ściągnąć boczek/tapicekę drzwi.

-Gdyby ktoś nie znalazł opisu jak to zrobić to tu po krótce napisze :

-Odkręcamy dwie małe śrubki, znajdują się na wysokości szyby po bokach drzwi. Jedna od strony słupka druga od kierownicy :)

-SZYBĘ ZOSTAWIAMY ZAMKNIĘTĄ !

-Gdy mamy odkręcone to cały boczek wyciągamy do góry, można lekko szarpać :)

-Rozczepiamy kostki i linke od wewnętrznej klamki i mamy zdjęty boczek :)

-Naciąg klamki jest trudno dostępny ale sprawne ręce poradzą sobie :)
Znajduje sie on koło zamka, bardziej od zewnętrznej strony.
Dla ułatwienia poszukiwań można ruszać klamką (zewnętrzną)
Wygląda to tak że metalowy pręt wchodzi w czarny plastik.
Jest zabezpieczony plastikową "nakrętka"

-"Nakrętkę" ściągamy do dołu i "wypinamy" pręt z plastiku, następnie wkładamy go starając się włożyć go jak najwiecej w plastik.
Gdy już nam się uda, a jest z tym trochę zabawy, to podciągamy plastikową "nakrętkę" do góry.

-Po poluzowaniu naciągu możemy znów zacząć testowanie za pomocą śrubokręta :)

-PAMIETAJCIE ŻE TRZEBA SPRAWDZIĆ CZY DZIAŁA PO ZAMKNIĘCIU I OTWARCIU ZAMKA (np. z pilota) A NIE TYLKO SAMYCH DRZWI !!! BARDZO WAÂŻNE !!!

-Jeśli działa to można wszystko składać :)

Co będzie potrzebne :

-Brzeszczot BImetaliczny (ja kupiłem TOPEX taki żółty za 9zł )
-Taśma do oklejenia drzwi + kawałek jakiejs blaszki
-Torxy i klucze 12 kątne
-Kilka śrubokrętów
-Wygodny taborecik :D
-2-3 godziny
-Dobrze by było mieć osobę do pomocy (szczególnie przy ściąganiu tylnych drzwi)
-Dużo chęci i motywacji

Gdy nie mamy drugiego rygla/pałąka to możemy pospawać migomatem
Ja na początku miałem spawany, poźniej kolega załatwił nowy ori :D :)
Na allegro kosztują ok 15 zł + przesyłka.

DOBREJ ZABAWY :)

Awatar użytkownika
KANAL
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: KANAL » 30 lis 2010, 16:14

skutki tej zabawy? Tego ciecia? Coś jest do wymiany na nowe? Widać to później po otwarciu drzwi? Własnie spotkała mnie nie mila niespodzianka. Otóż drzwi (zamek - rygiel) otwierają się jednak nie mogę otworzyć drzwi ani od środka ani od zewnątrz :( Szyba jeszcze dzisiaj otwierała się bez problemu a w tej chwili słychać tylko przekaźnik.

------------------------------------

Nagrzałem porządnie autko, z zewnątrz ogrzewałem dodatkowo drzwi nagrzewnicą i coś puściło. Drzwi się otwierają....

ale dla potomnych możesz napisać w wolnej chwili jakie skutki takiego rozwiercania.

rafaltadla
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: rafaltadla » 20 wrz 2012, 13:27

Wisze Ci piwo, flaszkę lub cokolwiek dzięki wielkie twój opis pomógł mi otworzyć drzwi i zaoszczędzić minimum z 150 euro teraz tylko do wtorku żeby zmienili mi zamek w aso i kłopot w końcu z głowy jeszcze raz wielkie dzięki i oby więcej forumowiczów własnie tak szczegółowy i obszerny sposób opisywali swoje przypadki.
Fiat 126p FL (0,6), Audi 80 B3 (1,6), Skoda Fabia (1,4), Audi A6 C5 (2,4)

Awatar użytkownika
jankes1878
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomasz
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: jankes1878 » 20 cze 2013, 20:46

Z tym cieciem pałąka, to już trochę hardcore i chyba ostateczność.
Ostatnio walczyłem z tym samym problemem po wymianie klamki z przodu. Wymieniłem, sprawdziłem, ze działa, wsiadłem do auta, trzasnąłem i dramat - wysiadka z drugiej strony! Załamka - co dalej? Znałazlem ten watek i przejrzałem podobne, poszedłem do auta powalczyłem i puściło a bardzo nie chciało mi się nic ciąć - była północ.
Co zrobiłem: Otwieram tylne drzwi i mamy dostęp do jednej śruby zamka przedniego, która poluzowałem, następnie do skutku okładałem drzwi ręką w okolicach klamki aż w końcu drzwi puściły! Problem pojawiał się po wciśnięciu cypka w drzwiach, po zamknięciu i otwarciu z pilota było OK. Wykręciłem jeszcze raz zamek, coś tam podłubałem (nie wiem co), złożyłem i śmiga.
Zostawcie ciecie skobla, jako ostateczność.
Było A6 C5 Avant 1,8T AEB LPG. Przez 7 lat trochę w nim pogrzebałem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl