Demontaż tapicerki fotela kierowcy ?
Demontaż tapicerki fotela kierowcy ?
Proszę o wszelkie informacje jak zdemontować tapicerkę skórzaną fotela kierowcy
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Re: Demontaż tapicerki fotela kierowcy ?
Przejrzyj sobie tematy z naprawami mat grzewczych foteli. Wygląda to w skrócie tak:autamat pisze:Proszę o wszelkie informacje jak zdemontować tapicerkę skórzaną fotela kierowcy
- demontaż siedzenia z samochodu
- demontaż plastików osłaniających fotel
- demontaż osłony pleców
- rozłączenie kostek instalacji elektrycznej
- demontaż obicia z gąbką ze stelażu siedzenia (aby je oddzielić, musisz zdemontować troszkę drucianych zacisków - uwaga ciężko się je później montuje)
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
W takim wypadku na początek musisz zdemontować osłonę tylnego oparcia. Aby to zrobić na samym jej dole po obu stronach musisz podważyć tapicerkę (skórę )autamat pisze:Dzięki serdeczne, ale chodzi mi o demontaż samej tapicerki fotela ( a dokładniej samej części górnej fotela) aby dostać się do poduszki powietrznej. Fotel jest już zdemontowany.
w miejscu pomiędzy 2 i 3. Jak już będziesz miał to zrobione, to od jednego tego elementu do drugiego jest wszyte wzmocnienie (zatrzask) który mocowany jest na wcisk w osłonie tylnej. Brzmi to dość dziwnie ale sprowadza się to do tego, że podważasz to wzmocnienie z jednej strony (może wychodzić dość ciężko i poruszając się po obwodze osłony fotela powoli ją podważasz i wyciągasz. Jeżel już uwolnisz z niej obicie, to musisz zdemontować osłonę - trzyma się ona na 2 zatrzaskach (takie jak kiedyś montowali w tapicerkach drzwi w VW). Ja zrobiłem to używając długiego śrubokręta - podważyłem osłonę od dolnej strony (pomiędzy krawędzią a lampką oświetlającą przestrzeń pod nogami pasażera).
Po tym kroku zdemontowałem zagłówek oraz szyny prowadzące zagłówka - są one osadzone na jednym zatrzasku - wyciągałem je podważając zatrzask śrubokrętem. Na koniec zsuwasz obicie do góry i w ten sposób masz dostęp do poduszki, oraz innych mechanizmów oparcia.