Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C5] Demontaż Fotela Kierowcy

Wnętrze
ODPOWIEDZ
whitus
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5] Demontaż Fotela Kierowcy

Post autor: whitus » 24 kwie 2009, 13:03

Witam.

Czy mogłby mi ktos podac instrukcje jak wymontowac fotel kierowcy? Poniewaz mechanik uszkodził mi uszczelke na podszybiu któredy przechodzi linka do otwierania maski i nalało sie wody pod dywanik, jak odchylilem wykladzine to az mi sie plakac chcial :( cała gąbka nasiąknieta wodą :( zeby to dobrze osuszyc potrzebuje wykrecic fotel a nie za bardzo wiem jak sie za to zabrac.
Moze ktos z was juz to robił i udzieli kilku rad? z Góry dziekuje
Choroba Zwana AUDI :D

Awatar użytkownika
wojtekcbr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: wojtekcbr » 24 kwie 2009, 13:55

Z przodu fotela, tak mniej więcej między nogami, masz dwie śruby na klucz chyba 10 lub 13, trzeba odsunąć fotel do tyłu, aby je zobaczyć. Odkręcasz je i wysuwasz fotel do tyłu maksymalnie, podnosisz do góry i wyjmujesz. Najpierw oczywiście musisz zdemontować plastiki z końca prowadnicy, takie czarne. A moduł komfortu działa prawidłowo ?

whitus
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: whitus » 24 kwie 2009, 14:26

tak tak, moduł komfortu działa prawidłowo chociaz az mnie dziwi to ze nie doszło do jakiegoś zwarcia poniewaz bylo tam ze 3 cm wody :/ teraz tylko pytanie czy po wysuszeniu zniknie ten nieprzyjemny zapach skwaszonej wody :/ normalnie zalamka :/
Choroba Zwana AUDI :D

Merc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Merc » 29 paź 2011, 14:29

mam fotel elektryczny, jak odłączę kostki to już go nie poruszę w żadnej płaszczyźnie, chciałbym wiedzieć w jakim ustawieniu jest go najłatwiej wyjąć? i którędy, przez tylne drzwi czy przednie? oparcie fotela 90° czy położyć...?

_Marek_

Post autor: _Marek_ » 30 paź 2011, 22:29

Merc, wysun fotel maksymalnie do tylu, aby rolki byly najblizej wyjscia z szyn. wtedy odkrecasz 2 sruby na przodzie i wysuwasz fotel do tylu (uprzednio demontujac plastiki, ktore sa na wcisk), ja wyjmowalem przez przednie drzwi, ale nie powiem ci jak to zrobilem bo to po prostu cudowalem i wyszedl.

od razu radze sprawdzic element ruchomy, ktory odpowiada za podnoszenie i opuszczanie fotela - lapie luz i przez to fotel sie kolibie.

Merc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Merc » 31 paź 2011, 01:49

marekwroc pisze:od razu radze sprawdzic element ruchomy, ktory odpowiada za podnoszenie i opuszczanie fotela - lapie luz i przez to fotel sie kolibie.
no właśnie coś takiego zaobserwowałem u siebie.. chociaż nie brałem tego za priorytet bo na celu mam sprawdzenie mat grzewczych i wszystkich połączeń... ale jak już przy okazji tego, to jak mam się pozbyć tego luzu, co trzeba zrobić?
i pytanie jeszcze do tematu...
w ELSIE napisane jest żeby przy odłączaniu fotela wczepić jakiś adapter Air Baga i że należy go wyjąć dopiero przed włożeniem fotela... wiadome jest że takie coś tylko w serwisie... może ktoś odpowiedzieć czy to naprawdę jest konieczne, czy można się bez tego obejść... i w jakim w ogóle celu takie coś trzeba zastosować?
Pozdrawiam...

Merc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Merc » 31 paź 2011, 12:58

aha, ostatnio tam grzebałem przy kostkach i rozłączyłem wszystkie i air bag się sieci, podejrzewałem ze to błąd do wymazania.. a teraz już mam pewność że tylko kasowanie VAGiem, wiec 100% spokój :)
Dzięki za pomoc :)

_Marek_

Post autor: _Marek_ » 31 paź 2011, 22:17

Merc pisze:ale jak już przy okazji tego, to jak mam się pozbyć tego luzu, co trzeba zrobić?
nie powiem ci jak sie pozbyc bo nie zabralem sie za to, ja sie skupilem na luzie na prowadnicy przy silniczku, bo tam tez moze zlapac i myslac, ze nic wiecej nie ma luzow, zamontowalem fotel i sie okazalo, ze jeszcze ten element trzeba naprawic - minus taki, ze on tylko w jednej pozycji ma luz (w tej co siedze akurat, odsune kilka cm do tylu i go juz nie ma).
wyglada na to, luz jest na tych plastikowych "podkladkach", co sa przy laczeniu rurki poziomej, ze stelazem siedzenia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl