Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[Audi A6 C5] boczna poduszka powietrzna

Wnętrze
ODPOWIEDZ
gietek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[Audi A6 C5] boczna poduszka powietrzna

Post autor: gietek » 26 lis 2012, 15:50

Gdzie jest umiejscowiona i w jaki sposób otwiera się boczna poduszka ? napis airbag mam na górze siedzenia z boku, czy ona jest w słupku czy w siedzeniu?, chcę pomiędzy słupkiem a fotelem umieścić radio cb, i nie chcę żeby to w razie czego przeszkadzało poduszce, dokładnie chce przykleić na dole słupka radio na rzepie.
Miałem cb tam gdzie większość, czyli po kierownicą w schowku, ale przy dzwonie bardzo by mi było żal lewego kolana dlatego wywalam cb stamtąd.

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Re: boczna poduszka powietrzna

Post autor: kot919 » 26 lis 2012, 18:40

gietek pisze:Gdzie jest umiejscowiona i w jaki sposób otwiera się boczna poduszka ? napis airbag mam na górze siedzenia z boku, czy ona jest w słupku czy w siedzeniu?, chcę pomiędzy słupkiem a fotelem umieścić radio cb, i nie chcę żeby to w razie czego przeszkadzało poduszce, dokładnie chce przykleić na dole słupka radio na rzepie.
Miałem cb tam gdzie większość, czyli po kierownicą w schowku, ale przy dzwonie bardzo by mi było żal lewego kolana dlatego wywalam cb stamtąd.
Poduszka tak jak napisał kolega gembas jest w oparciu fotela.

Umieszczenie CB tak jak opisałeś nie jest zbytnio ergonomicznym rozwiązaniem (nieco kłopotliwy dostęp szczególnie w czasie jazdy). Z uwagi na małe wymiary twojego radyjka (w końcu wcisnąłeś je w schowek pod kierownicą) sugerowałbym umieszczenie go w okolicy podłokietnika (rzep pod albo z boku podłokietnika). Wielu kolegów pisało na forum że sprawdza się również rozwiązanie z montażem z prawej strony konsoli środkowej na wysokości wybieraka zmiany biegów.

Generalnie spróbuj je umieścić tak aby jak najmniej rozpraszało Cię w czasie jazdy, szczególnie gdy zajdzie potrzeba regulacji :-) i abyś miał do niego swobodny dostęp.

Ja osobiście jestem w trakcie montażu CB pod podłokietnikiem i uważam, że to miejsce jest najlepsze - umożliwia swobodny dostęp, prosty montaż i demontaż, nie przeszkadza w prowadzeniu nie przeszkadza aktywnym zabezpieczeniom. ÂŁatwo również ukryć niezbędne okablowanie.

Awatar użytkownika
HattoriHonza
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 1994
Moje auto: A6 C4
Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: HattoriHonza » 26 lis 2012, 23:49

A w czym to miejsce lepsze jest od schowka pod kierownicą? Przecież tam i kable w środek można wrzucić, wszystko mam puszczone pod tapicerką.

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 27 lis 2012, 07:20

HattoriHonza pisze:A w czym to miejsce lepsze jest od schowka pod kierownicą? Przecież tam i kable w środek można wrzucić, wszystko mam puszczone pod tapicerką.
Kolega gietek napisał, że chce się pozbyć radyjka ze schowka pod kierownicą. Mój post miał na celu wskazanie alternatywnych miejsc mocowania, oraz wyrażenia mojej prywatnej opinii na ten temat. Kolega sam sobie wybierze miejsce które najbardziej będzie odpowiadało jego wymaganiom.

Więcej o motażu CB można przeczytać TU. Może kolego gietek znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie :-)

Według mnie - w czym to miejsce jest lepsze?
- nie naraża moich kończyn na niebezpieczeństwo w razie wypadku
- umożliwia prostrzy (bardziej ergonomiczny) dostęp do panelu CB co uprasza obsługę i nie odrywa skupienia do prowadzenia pojazdu (jestem praworęczny)
- w schowek mieszczą się tylko mniejsze radioodbiorniki chyba że ktoś lubi rezanie tapicerki
- nie wymaga przedłużania kabla od anteny CB (u mnie mocując antenę CB przy antenie FM brakuje kabelka aby dociągnąć go do schowka, a jak wiadomo aby go ukryć potrzebujesz sporego zapasu)

gietek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gietek » 27 lis 2012, 08:48

Radyjko zmieściłem na półeczce ponieważ trochę ją pociąłem brzeszczotem, przesunąłem bezpieczniki a i tak ledwo się upchnęło, radio to Uniden 68 :) od razu powiem że jest to zupełnie inna liga niż u520 i tego typu radia, na razie najlepszy zasięg miałem 70 km. w linii prostej ze stacją bazową :)
Po przemyśleniu jednak zagrożenia kolana stanowczo rezygnuję z tego miejsca, pod podłokietnik niestety nie wejdzie, z boku tunelu mógłbym rzeczywiście na rzepie przykleić, ale musiałbym za każdym razem radio odpinać i chować bo będzie na wierzchu i będzie mocno kusić złodzieja, trochę kłopotliwe też dla pasażera.
Dlatego pomyślałem o miejscu między fotelem a słupkiem, radia nie widać, dostęp rekami mam dobry, grucha poszłaby przedłużką pod podłokietnik, nie muszę radia widzieć żeby operować gałkami, tylko pojawił się problem z tą poduchą...,
wydaje mi się że nie powinno przeszkadzać przy ewentualnym wystrzale, ponieważ radio jest na samym dole.
dodam że jestem leworęczny,
Kot919 długości kabla antenowego można sobie kupić jakie się chce.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl