Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[a6 c5 All] wytlumienie drzwi - instalacja audio

Warsztat
Awatar użytkownika
7agan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

[a6 c5 All] wytlumienie drzwi - instalacja audio

Post autor: 7agan » 20 sie 2009, 19:21

Temat równiez opublikowany na moim macierzystym forum grupy audiclubislands.org

Proponuje wszystkim miłośnikom dobrej muzyki wymienić sobie głośniki.
Ja zamieszczam opis jak ja to rozwiązałem. Zdaję sobie sprawę że nie jest to idealne rozwiązanie i wszelkie uwagi bedą mile widziane.

1. Zdejmujemy boczek (tapicerkę) odkręcając dwie śrubeczki po bokach.

2. Odkręcamy 4 śruby które trzymają mechanizm podnośnika szyby. Miejsca 1.2.3.4
Obrazek
3. Demontujemy wszystkie wiązki kabli i ciągniemy całą rame do góry. W tym momencie ramę z szybą mamy oddzieloną od drzwi.
Obrazek
Obrazek
jako że mamy teraz dogodną sposobnośc naprawić wszelkie mankamenty zamka jak i podnośnika szyby to dobry moment aby tego dokonać. Później kiedy będzie wszystko zabudowane może być już to nie tak proste.

4. Czyścimy dokładnie całą wewnętrzną powierzchnię blachy benzyną ekstrakcyjną albo rozpuszczalnikiem. Ja zrobiłem to alkoholem IPA.

5. Naklejamy nasze maty bitumiczne na wewnętrzną stronę blachy. Ja użyłem taśmy dekarskiej w ramach oszczędności. Należy pamiętać iż na dole drzwi sa kanaliki odprowadzające wodę. NIE WOLNO ICH ZAKLEJAć!!!!.
Staranie przyklejamy taśmę i staramy się pozalepiac wszelkie otwory. Niestety konstrukcja Audi nie pozwala na wykonanie idealnie szczelnej komory głośnika. Wiem o tym ale nadal szukam lepszego rozwiązania. Boczek tapicerki montowany jest na "wąsy" . O nich będzie później.
Obrazek

Montujemy teraz ramę z oknem. i starannie regulujemy tak aby drzwi się domykaly jak należy.
Obrazek

6. ramę również czyścimy spirytusem.

7. Z Płyty mdf wycinamy dwa oto takie elementy na 1 drzwi. Elementy przykręcamy do ramy.
Obrazek
8. sklejamy i skręcamy oba wycięte elementy.
Obrazek
10 Przyklejamy nasze maty do ramy. Wiem że nie jest to idealne rozwiązanie z powodu małej powierzchni która bedzie miała kontakt z matami ale taki to urok Audi.
pamiętamy równiez o ułożeniu kabli. Kable nalezy owinąc taśmą mechaconą żeby nie wpadały nam w drgania.
Obrazek

w miejscach zanzaczonych wykonujemy otworki na wcześniej wspomniane "wąsy" tapicerki.

Obrazek

należy tak kleić maty aby w miejscu gdzie mamy schowki w tapicerce można było bez trudu założyć ten boczek. Matę należy ułożyć tak aby było tam miejsce na te schowki.

11. zakładamy głośnik i zwrotnicę. Wszystko podłączamy.
Ja założyłem maskownicę głośnika w celu ochrony przed przypadkowym zniszczeniem membrany przy zakładaniu tapicerki. Zauważcie że zaraz przy głośniku jest "wąs" od boczka.

Obrazek

12. W boczku w piance wycinamy otwór. usuwamy część plastkiu do którego montowany był głośnik w oryginale.

Obrazek

13. zakładamy ostrożnie boczek i skręcamy. Boczek możnaby spryskać jakimś środkiem bitumicznym aby nie wpadał nam w drgania. JA zostawiłem sobie to na inny raz.

14. cieszymy się o wiele lepsza jakością odtwarzania muzy.

Przemyslenia..

Przez te pieprzone "wąsy" głośnik nadal nie ma idealnie szczelnej komory, ponieważ trzeba było wyciąć te otworki w matach. Jakby tu ominąć ten problem i uszczelnić to?

Myślałem żeby okleić i zrobić pudło dla głośnika w tym otworze gdzie montujemy głośnik tylko zaraz za głośnikiem jest prowadnica szyby. i nie ma zbytnio miejsca więc nawet gdybym to jakoś zrobił czy pojemność pudła nie będzie za mała?

Jakiego środka użyć do spryskania plastiku boczka?
Obrazek

Awatar użytkownika
Sebek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Sebek » 21 sie 2009, 08:23

świetna robota na pewno się przyda <piwo>
Pozdrowienia z Słupska :-)

Awatar użytkownika
7agan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: 7agan » 21 sie 2009, 10:34

A bo zabraklo. Stwierdzilem ze nie bedzie wiekszej szkody akurat w tym miejscu, pobiewaz blacha tam jest zagieta i grubsza wiec nie bedzie wpadac w wibracje. Co tez sprawdzilem i potwierdzilem ze nie wpada.
Obrazek

Awatar użytkownika
alukard
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi A6 Jacek
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 ARJ 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: alukard » 21 sie 2009, 14:08

7agan,
jak jest pozniej z ulozeniem tej ramy po odkreceniu ??
trzeba sie duzo gimnatsykowac zeby ustawic ??

na jakich to torxach jest przykrecone ??

Awatar użytkownika
7agan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: 7agan » 21 sie 2009, 14:59

alukard pisze:7agan,
jak jest pozniej z ulozeniem tej ramy po odkreceniu ??
trzeba sie duzo gimnatsykowac zeby ustawic ??

na jakich to torxach jest przykrecone ??
Poszo bez problemu. Torxy sa spore ale nie znam rozmiaru. Kiedys kupilem komplet w ALDI i te pasowaly.
Obrazek

Awatar użytkownika
alukard
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: alukard » 21 sie 2009, 15:09

co do wygluszenia to z zewnatrz zrobiles kupe ;/
jak juz sie w to bawiles trzeba bylo kupic blache aluminiowa podocinac
http://www.allegro.pl/item720499439_bla ... l8019.html
wywiercic dziurki w tej ramie i przykrecic do ramy jedyne rozwiazanie do C5
na zdjeciu nr 1 bedzie wiadomo o co mi chodzi
Ostatnio zmieniony 21 sie 2009, 15:15 przez alukard, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
7agan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: 7agan » 21 sie 2009, 15:11

Krzysztof1967 pisze:
7agan pisze:A bo zabraklo. Stwierdzilem ze nie bedzie wiekszej szkody akurat w tym miejscu, pobiewaz blacha tam jest zagieta i grubsza wiec nie bedzie wpadac w wibracje. Co tez sprawdzilem i potwierdzilem ze nie wpada.
Trzeba było dokupić więcej maty, takie wygłuszanie nie ma sensu. Nie jesteś w stanie jednoznacznie stwierdzić czy byłoby lepiej z pełnym wygłuszeniem drzwi. (a na pewno byłoby) ;-)
uwazam ze jesli rozumujesz tymi kategoriami to wytlumnienie w ogóle nie ma sensu. A to dlatego ze komora glosnika nadal nie jest szczelna. W drzwiach jest tyle róznych otworów ze zawsze cos bedzie odkryte i nie doklejone, chocby te otworki odprowadzajace wode. To jak mam je odkryte to nadal nie ma sensu mimo iz zakleilbym ta blache na górze? DOdam ze drugie drzwi sa oklejone idealnie cale i w obu drzwiach nic mi nie wibruje i nie brzeczy.

Zdaje sobie sprawe ze mona byloby to zrobic lepiej. Moja propozycja nie jest idealna, ale od jakiegos czasu czekalem na wskazówki w tym temacie link
Niestety bez odpowiedzi. Postanowilem wiec zrobic to po swojemu.

Zapewniam ze nawet w mojej instalacji róznica przed a po jest ogromna, a ja jestem prawie zadowolony, a prawie dlatego iz glosnik nie jest wykorzystany w 100% ze wzgledu na dziurawa komore a nie ze wzgledu na to ze mam swiadomosc iz kawalek blachy jest nie oklejony.

alukard pisze:co do wygluszenia to z zewnatrz zrobiles kupe ;/
jak juz sie w to bawiles trzeba bylo kupic blache aluminiowa podocinac
http://www.allegro.pl/item720499439_bla ... l8019.html
wywiercic dziurki w tej ramie i przykrecic do ramy jedyne rozwiazanie do C5
na zdjeciu nr 1 bedzie wiadomo o co mi chodzi
I na takie wskazówki czekalem w linku do posta podanym powyzej. Myslalem o tym wczesniej tyle ze tu gdzie mieszkam raczej takiej blachy nie kupie.
Ale wskazówka jak najbardziej trafna.
Ostatnio zmieniony 21 sie 2009, 15:37 przez 7agan, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
alukard
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: alukard » 21 sie 2009, 15:37

jakos przemknal mi przed oczmi ten temat

a siedzialem dlugo w CAR AUDIO <ok>

teraz mam zamiar tak wygluszyc drzwi
wsadzic glosniki dego albo audio system
i zasilic to stegiem k2.01 <ok>

taka jest moja koncepcja: (to zielone to blachu alu grubosci 0,6 ~~ 0,8 mm
Obrazek
i oczywiscie maty przyklejone od wewnatrz
no i dystanse zrobione ala 7gang <ok>

Awatar użytkownika
7agan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: 7agan » 16 wrz 2009, 23:02

Witam ponownie.

Wlasnie okleilem matami dosc grubo wnetrze otworu glosnika tak ze zrobilem szczelna komore dla tego glosnika.
Komora w sumie jest bardzo mala ale mój glosnik (Morel Dotech Ovation) sprawuje sie w niej wysmienicie. Bas o wiele glabszy i czystszy. W dodatku caly boczek prawie w ogóle przestal mi drgac.
Wniosek z tego taki ze chyba lepiej bedzie okleic matami blache wewnetrzna drzwi i sam plastikowy boczek. Mysle ze nie ma sensu oklejac ramy czy tez zakladac jakies dodatkowe blachy aluminiowe, z tego wzgledu iz nie usyskamy w ten sposób szczelnej komory a to jest porzadane aby glosnik gral dobrze.

Zamówilem wiec nowe maty do oklejenia boczka drzwi. a Maty z ramy usune bo uwazam ze one nic nie daja poza tym ze powoduja ogromnyme problemy przy montazu.

Zdam relacje jak skoncze projekt.
Obrazek

Awatar użytkownika
alukard
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: alukard » 18 wrz 2009, 09:59

7agan pisze:Witam ponownie.

Wlasnie okleilem matami dosc grubo wnetrze otworu glosnika tak ze zrobilem szczelna komore dla tego glosnika.
Komora w sumie jest bardzo mala ale mój glosnik (Morel Dotech Ovation) sprawuje sie w niej wysmienicie. Bas o wiele glabszy i czystszy. W dodatku caly boczek prawie w ogóle przestal mi drgac.
Wniosek z tego taki ze chyba lepiej bedzie okleic matami blache wewnetrzna drzwi i sam plastikowy boczek. Mysle ze nie ma sensu oklejac ramy czy tez zakladac jakies dodatkowe blachy aluminiowe, z tego wzgledu iz nie usyskamy w ten sposób szczelnej komory a to jest porzadane aby glosnik gral dobrze.

Zamówilem wiec nowe maty do oklejenia boczka drzwi. a Maty z ramy usune bo uwazam ze one nic nie daja poza tym ze powoduja ogromnyme problemy przy montazu.

Zdam relacje jak skoncze projekt.
nono
widze ze sie modzi :)
dobrzeze wkoncu ktos zaczal w budzie c5 audio robic <ok>

glosniczki konkret
poka jak masz umieszczone tweetery :)
czym to napedzasz ??
jaka jednostka centralna ??
wkoncu mi sie podoba <ok>
pozdro

junkhead
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: junkhead » 22 wrz 2009, 12:46

również czekam z niecierpliwością na informacje o postępach, jakieś fotostory...trza coś zmienić bo seryjne audio zaczyna mnie wk...c, nie mówiąc już o badziewnym adapterze co by tył aktywny grał...

Awatar użytkownika
gumisv6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomasz
Rocznik: 1995
Moje auto: A6 C4
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0TDI 204KM
Napęd: FWD
Paliwo: Benzyna

Post autor: gumisv6 » 26 wrz 2009, 19:53

hehe dobra robota
jak narazie sam wzielem do roboty tylna polke w C4 tak zeby zobaczyc efekty tego zamontowalem helixy i jak najbardziej jestem zadowolony

szkoda ze niema fotostory drzwi jak to zrobic w C4 bo niemam pojecia jak sie do tego zabrac

pozdrowienia do autora

Awatar użytkownika
alukard
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: alukard » 29 paź 2009, 13:30

wszystko ok
tylko po co wyciales te dziury w boczkach ?? :roll:

Awatar użytkownika
Coolibeer
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Coolibeer » 01 kwie 2010, 21:40

Dziś skończyłem modyfikację mocowania głośnika więc tutaj się podepnę :-) Zabrałem się do tego bo tapicerka drzwi niemiłosiernie drgała od basów po zamontowaniu zestawu odseparowanego Hertza :evil: Po całej operacji jest o niebo lepiej <ok> Później wygłuszę jeszcze te drzwi.

Zacząłem od dystansów z mdf-u. Dostosowanie kształtu i zrobienie ich zajęło mi sporo czasu, ale jestem zadowolony z efektu końcowego.

Obrazek

Obrazek

Dystanse zrobiłem za sprasowanych 3 elementów (16+6+16). Potrzebowałem właśnie 38 mm dla idealnego montażu moich głośników. Tylko tutaj wskazówka - jeśli ktoś się za to zabierze, przy takiej grubości, głośnik po zamontowaniu nadal dotyka plastikowego pierścienia w boczku, który przez to dalej drga... Musiałem zmodyfikować też ten plastik, który po prostu odciąłem 8-)

Obrazek

Później zostało tylko zamocować dystanse do ramy i cieszyć się czystszym dźwiękiem <ok>

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
GranuL
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7T BEL 265KM
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: GranuL » 01 kwie 2010, 23:53

ogółem uważam ze glosniki w drzwiach są słabe strasznie chodzi mi o seryjne. VW golf 4 ma lesze ;D

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja