Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[ A6 C5 Avant] Wymiana tulei tylniej belki

Warsztat
rumiii
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C5 Avant] Wymiana tulei tylniej belki

Post autor: rumiii » 09 wrz 2011, 23:14

Jako, że ostatnio dokonałem takiej wymiany, to postanowiłem zamieścić opis mojego "dokonania". Co prawda wymiany dokonałem moim A6 C5 Avant, 2.4 benzyna, ale podejrzewam, że dotyczy to wszystkich A6-tek. Mam o tyle dobrze, że mój tata ma warsztat samochodowy, także miałem swobodny dostęp do podnośnika, jednak, dla chcącego nic trudnego i podejrzewam, że da się przeprowadzić tą operację, na dobrym lewarku.

1) podnosimy auto i jak już dostaniemy się pod spód, odkręcamy dwie nakrętki mocujące plastikową osłonę:

Obrazek

2) następnie odkręcamy trzy śruby mocujące tuleję:

Obrazek

3) koło trochę nam opadnie, i wtedy pozostaje nam do odkręcenia już tylko jedna śruba:

Obrazek

oczywiście, lepiej ją odkręcać od tylnej strony:

Obrazek

Podmieniamy tuleję i pozostaje nam teraz analogicznie wszystko skręcić z powrotem.
Trzeba pamiętać jednak, żeby nie dokręcać tych 3 ostatnich śrub, mocujących tuleję, kiedy tylne koło wisi, gdyż po opuszczeniu auta, możemy ją zerwać, dlatego dobrze podłożyć np. drewniany kołek (bądź cokolwiek innego, wedle uznania) w tym miejscu:

Obrazek

i powoli opuszczać auto aż zrobi się delikatny luz pomiędzy lewarkiem/ramieniem podnośnika a karoserią i dopiero wtedy możemy dokręcić tuleję, trzema śrubami. Jak każdy zauważy, otwory na 3 śruby są ustawne, a przykręcenie ich na oko, może zaowocować złą geometrią, dlatego po konsultacji z mechanikiem ja rozwiązałem to tak:
zmierzyłem odległość między środkiem koła przedniego a środkiem koła tylnego, po drugiej stronie, a następnie po stronie po której wymieniałem tuleję, ustawiłem dokładnie taką samą (niestety potrzebna do tego jest dodatkowa para rąk) i dopiero wtedy dokręciłem 3 śruby mocujące.
Po opuszczeniu auta i geometria jest ok, a stukanie z tyłu mam już z głowy. W sumie z jakieś 30 minut roboty, a przyjemność z jazdy bez stukania bezcenna:)

To mój pierwszy post także proszę o wyrozumiałość i oczywiście sugestie bądź wygarnięcie ewentualnych błędów;)
Jeśli nie wiesz jak postąpić, to na wszelki wypadek postąp uczciwie:)

Awatar użytkownika
mwx
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi A6
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Re: Wymiana tulei tylniej belki

Post autor: mwx » 10 wrz 2011, 01:18

rumiii pisze: Trzeba pamiętać jednak, żeby nie dokręcać tych 3 ostatnich śrub, mocujących tuleję, kiedy tylne koło wisi, gdyż po opuszczeniu auta, możemy ją zerwać
Wydaje mi się, że śrubę mocującą tuleję do belki też należy dociągnąć dopiero po opuszczeniu auta - w innym razie nowa guma będzie bardzo naprężona i posłuży nam krótko.

rumiii
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: rumiii » 10 wrz 2011, 15:54

Jasne, że tak, trochę moja wina bo faktycznie o tym zapomniałem...wszystko dokręcamy po uniesieniu tylnego koła:)
Jeśli nie wiesz jak postąpić, to na wszelki wypadek postąp uczciwie:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl