Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5] Wymiana szyby - drzwi tylne [a6 c5 sedan]

Warsztat
Awatar użytkownika
pszemek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C5] Wymiana szyby - drzwi tylne [a6 c5 sedan]

Post autor: pszemek » 13 paź 2011, 17:23

Witam,
Jakiś łotr i urwis zrobił mi źle. Musiałem wymienić szybę, na dodatek przyciemnianą. Drzwi tylne prawe, krok po kroku udokumentowany przebieg operacji. Zapraszam do lektury...

Odkręcamy 2 śrubki. (ps. Jest też jedna nie zaznaczona w górnym lewym rogu drzwi nad szybą - nie wiem co ona robi, ale też ją odkręciłem).
Obrazek

Podważamy śrubokrętem włącznik świateł (na dole uchwytu jest dziurka gdzie trzeba śrubokręt włożyć).
Obrazek

Odpinamy kostkę (trzeba wcisnąć zabezpieczenie).
Obrazek

ÂŁapiemy za tapicerkę i unosimy do góry.
Obrazek

Teraz należy wyjąć kabel (odpięty w poprzednim kroku) z drzwi, oraz odpiąć pozostałe wtyczki (u mnie 2 złącza - głośniki, podświetlenia itp).
Obrazek

Możemy odchylić bardziej tapicerkę i odłączyć linkę od klamki wewnętrznej.
Obrazek

Odkręcamy śruby trzymające ramkę - u mnie dokręcone całkiem mocno. Uwaga - w miejscu gdzie wykrzyknik jest podkładka aluminiowa, można zaznaczyć sobie jak jest ustawiona.
Obrazek

Odczepiamy uszczelkę - na dole gdzie strzałka, jest śrubka, a poza tym zatrzaski - jak na zdjęciu. Ps. ze śrubką były problemy, nie udało się jej wykręcić.
Obrazek

Wykręcamy plastikową zawleczkę przy zamku ręcznym (ten bolec do wciskania) i odkręcamy go.
Obrazek

Odłączamy silnik (1) oraz wtyczkę w drzwiach (2). (tam jest ciężko się dostać więc zrobiłem
powiększenie wtyczki - wystarczy na to zabezpieczenie nacisnąć jak zaznaczyłem i wyciągnąć).
Obrazek

Odcinamy kable od zaczepów.
Obrazek

Kładziemy ramę na czymś, co jej nie porysuje.
Obrazek

Odkręcamy resztki szyby.
Obrazek

Wsuwamy szybę po kocu żeby nie porysować jej o dolne części okna bo tam wystają.
Obrazek

W moim przypadku musiałem jeszcze odkręcić silnik - szkło dostało się do linek i blokowało otwieranie. (Linki są dosyć mocno naciągnięte i trzeba trochę siły żeby to złożyć. Nie ma co się bać, że coś tam wyleci, bo wszystko jest jak w niemieckim wozie powinno być)
Obrazek

Do testów potrzeba jest, żeby przycisk sterowania oknem był podpięty, bo inaczej nie da się otworzyć okna nawet z drzwi kierowcy.

Bonus 1:
A tak wyglądałyby drzwi w wersji coupe :)
Obrazek
Bonus 2:
Tyle szyby jest po jej wybiciu w drzwiach
Obrazek
Ostatnio zmieniony 14 paź 2011, 14:34 przez pszemek, łącznie zmieniany 1 raz.
niemożliwe nie istnieje

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja