Jakiś łotr i urwis zrobił mi źle. Musiałem wymienić szybę, na dodatek przyciemnianą. Drzwi tylne prawe, krok po kroku udokumentowany przebieg operacji. Zapraszam do lektury...
Odkręcamy 2 śrubki. (ps. Jest też jedna nie zaznaczona w górnym lewym rogu drzwi nad szybą - nie wiem co ona robi, ale też ją odkręciłem).
Podważamy śrubokrętem włącznik świateł (na dole uchwytu jest dziurka gdzie trzeba śrubokręt włożyć).
Odpinamy kostkę (trzeba wcisnąć zabezpieczenie).
ÂŁapiemy za tapicerkę i unosimy do góry.
Teraz należy wyjąć kabel (odpięty w poprzednim kroku) z drzwi, oraz odpiąć pozostałe wtyczki (u mnie 2 złącza - głośniki, podświetlenia itp).
Możemy odchylić bardziej tapicerkę i odłączyć linkę od klamki wewnętrznej.
Odkręcamy śruby trzymające ramkę - u mnie dokręcone całkiem mocno. Uwaga - w miejscu gdzie wykrzyknik jest podkładka aluminiowa, można zaznaczyć sobie jak jest ustawiona.
Odczepiamy uszczelkę - na dole gdzie strzałka, jest śrubka, a poza tym zatrzaski - jak na zdjęciu. Ps. ze śrubką były problemy, nie udało się jej wykręcić.
Wykręcamy plastikową zawleczkę przy zamku ręcznym (ten bolec do wciskania) i odkręcamy go.
Odłączamy silnik (1) oraz wtyczkę w drzwiach (2). (tam jest ciężko się dostać więc zrobiłem
powiększenie wtyczki - wystarczy na to zabezpieczenie nacisnąć jak zaznaczyłem i wyciągnąć).
Odcinamy kable od zaczepów.
Kładziemy ramę na czymś, co jej nie porysuje.
Odkręcamy resztki szyby.
Wsuwamy szybę po kocu żeby nie porysować jej o dolne części okna bo tam wystają.
W moim przypadku musiałem jeszcze odkręcić silnik - szkło dostało się do linek i blokowało otwieranie. (Linki są dosyć mocno naciągnięte i trzeba trochę siły żeby to złożyć. Nie ma co się bać, że coś tam wyleci, bo wszystko jest jak w niemieckim wozie powinno być)
Do testów potrzeba jest, żeby przycisk sterowania oknem był podpięty, bo inaczej nie da się otworzyć okna nawet z drzwi kierowcy.
Bonus 1:
A tak wyglądałyby drzwi w wersji coupe

Bonus 2:
Tyle szyby jest po jej wybiciu w drzwiach