Właśnie skoĂączyłem wymieniać swoje zmęczone szkiełka halogenów, przez które prawie światło się nie przedzierało:) Lata spędzone na drodze porządnie je zmatowiły przez co stały się brzydkie. Jeśli wasze również są matowe i szkaradne albo z jakiegoś powodu wam pękło szkło, polecam wam przeczytanie tego "poradnika":)
Szkiełka możemy wymienić, komplet kosztował mnie na allegro 32zł, razem z wysyłką.
Co potrzebujemy:
- śrubokręt gwiazdka,
- dwa szkiełka,
- silikon(akwarystyczny, sanitarny), może być też klej do szyb lub zwykły poxipol,
- opaski zaciskowe,
- wąski, płaski śrubokręt
Czas: ~1,5h + czas schnięcia kleju
Najpierw trzeba ściągnąć kratki w zderzaku, nie są niczym przykręcone, pociagamy za tą
część, która jest skierowana w stronę grila, ciągniemy mocno i pewnie do siebie.
Już mamy dostęp do halogenu, odkręcamy dwie śrubki w górnej części, odpinamy kostkę z tyłu i wyciągamy halogen. Ten od strony kierowcy wychodzi bardzo łatwo, zaś ten od strony pasażera leży troszkę ciasno. Po wykręceniu najlepiej przekręcić go szkłem w stronę koła, wypiąć kostkę i powinien wyjść, możemy przygiąć lekko plastiki zderzaka.
Odkręcamy dwie śrubki z tyłu halogenu i wyciągamy żaróweczkę, może się uszkodzić podczas wyciągania szkła.
Szkiełka są przyklejone na czarny silikon do plastiku. Wydaje mi się, że łatwo odejdą po wymoczeniu w gorącej wodzie, jednak ja już ich nie potrzebowałem, więc podważyłem płaskim śrubokrętem. Szkło pękło w pół i mogłem je łatwo odgiąć i oderwać od plastiku, polecam przez szmatkę bo łatwo się skaleczyć!
Wąskim, płaskim śrubokrętem wydrapujemy resztki czarnego silikonu z rowka.
Dla pewności można odtłuścić powierzchnię rowka.
Nakładamy silikon lub klej do rowka, starajcie się rozłożyć go równo bo może dostawać się woda i będzie parował.
Przykładamy nowe szkiełko i mocno przyciskamy. Szkiełko można włożyć tylko w jednej pozycji ponieważ ma wystający element, który uniemożliwia zamontowanie go inaczej.
Nadmiar silikonu, który wypłynął z rowka po ściśnięciu zbieramy ręcznikiem papierowym.
Jeżeli dobrze usunęliście czarny silikon szkiełko będzie leżało w rowku równo i nie będzie odstawać, jeśli jednak po ściśnięciu i puszczeniu lekko się wysuwa, możecie je ścisnąć opaskami elastycznymi.
Finito, czekamy parę godzin aż klej wyschnie, wkładamy żarówki i montujemy w aucie.
Moje właśnie schną na kaloryferze, jednak na razie ich jeszcze nie zakładam, ponieważ planuję w miejsce fabrycznych żarówek wsadzić żarówki ledowe, dające zimne, białe światło(~40zł/ komplet).

Polecam każdemu!
[ Dodano: 2012-04-07, 20:01 ]
No, jednak nie wytrzymałem i na tej zimnicy założyłem halogeny na starych żarówkach, żeby zobaczyć efekt i jest super:)
Wyglądają jak nówki i dużo lepiej świecą.
EFEKT
PRZED:
PO: