1. Wyjęcie radia. Nie będę jakoś szczegółowo opisywał tej operacji, gdyż już sporo napisano na ten temat w innych postach. Dodam tylko kilka moich spostrzeżeń. Od razu radze zaopatrzyć się w dedykowane klucze do wyjmowania radia i nie kombinować jak czasem piszą np. z pilnikami..., może w radiu 1DIN operacja jest łatwiejsza, jednak ja nawet z kluczami trochę się namęczyłem, aby wyjąć to radio i chyba była to najtrudniejsza i najdłuższa operacja w całej wymianie LCD...
2. Jak już wyjęliśmy radio, odłączamy kable i zdejmujemy przedni panel. Panel przykręcony jest na 4 śrubki, po dwie po dwóch bokach.
Panel trzyma się już w sumie na 8 zatrzaskach, lekko podważamy plastik i próbujemy ściągnąć panel, u mnie poszło w miarę łatwo, ale myślę że mogą być z tym problemy, gdyż jak uwolnimy zatrzaski z jednej strony i przejdziemy na drugą, zatrzaski same się zatrzaskują

3. Panel po zdjęciu wygląda następująco (wybaczcie rozmazane zdj.):
W tej chwili właściwie już nie ma żadnej filozofii. Odkręcamy chyba 11 małych śrubek, aby oddzielić płytkę drukowaną z panelem od plastikowej obudowy. Nie martwcie się o plastikowy panel i przyciski (ja się martwiłem, że powypadają, ale nie ma takiej opcji). Podmieniamy całą starą płytkę na nową i wszystko skręcamy z powrotem.
Radio skręca się i wkłada w 5minut już bez żadnych problemów. Finał akcji? Wyświetlacz jak nowy
Dodatkowo małe info o samym wyświetlaczu. Nie można podmienić samego LCD tylko całą płytkę z elektroniką:
Osobiście miałem nie mały problem, aby znaleÂźć na rynku taki wyświetlacz. Zapłaciłem za to 100zł z przesyłką. Jako że chyba nie powinienem robić reklamy, mogę dać namiar na gościa od którego to kupiłem (jest to sklep, nie prywatna osoba), na maila czy coś w tym stylu, nie ma problemu.
Może komuś przyda się ten mały tutek, w innych radiach pewnie operacja przebiega analogicznie.
ÂŻyczę udanej naprawy!
Pozdrawiam