[A6 C5] Naprawa ułamanego pokretla ust lusterek ;-)
- stasiuszef
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.8 ACK 193KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
- stasiuszef
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
- stasiuszef
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
A ja mam pytanie: da sie to jeszcze raz rozebrac, nie uszkadzajac? Okazalo sie, ze ktos wczesniej co kombinowal z tym regulatorem, i pomimo ze zmontowalem calosc prawidlowo, to caly mechanizm w srodku byl odwrocony o 180 stopni. W efekcie kropka na pokretle znajduje sie na dole, przelaczanie lusterko lewe/prawe jest odwrotnie, tak samo jak zamienione jest gora/dol i lewo/prawo. Chetnie bym poprawil, ale kolko weszlo juz w zatrzask i mocno trzyma... 

- stasiuszef
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Paliwo: Diesel
No i mnie ta dolegliwość dopadła ale już to rozwiązałem. Moim zdaniem nie opłaca się nawet 25zł wydawać, nadal jest to plastik i znów może pęknąć. Ja zrobiłem podobnie jak kolega Bolszakof pisze ale z małymi wzmiankami. zanim się za to zabrałem to wymontowałem i rozebrałem włącznik. W trzpieniu wytopiłem dziurkę cienkim gwoździem. Potem znalazłem cieniutki wkręt i odciąłem mu łebek. Jeden koniec wkręta rozgrzewając wtopiłem w wcześniej wytopioną dziurkę w trzpieniu. Potem wytopiłem większą dziurkę w joystiku tak żeby wkręt lekko się wkręcał. Potem nakręciłem ostatecznie joystik na wystający wkręt z trzpienia stosując dwuskładnikowy klej distal. Rano włącznik jak nowy. zastosowałem wkręt bo bałem się, że po pewnym czasie poprzez przękręcanie drut może zacząć się obracać i nie będzie można zmieniać lusterek do sterowania. Joystik jak nowy i metalowy wkręt na pewno się nie złamie.
- stasiuszef
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
fassi1, gdyby to kosztowało 250 zł to rozumiem,sam bym tego nie kupił, ale 25 zł żałować?? Nie obraź się, ale to tylko w Polsce tak potrafimy. Ja osobiście kupowałem to pokrętło i powiem Ci szczerze że jest 2 razy lepsze jak oryginał, kółko ma troszkę większą średnicę i lepiej się nim kręci i reguluje, nie ma takich naprężeń jak w tym starym.No i zawsze jest to ori a nie jakiś kawał drutu wtapiany w plastik. Auto ma 10 lat i myślę że ten plastik wytrzymie kolejne 10 lat. Każdy robi jak uważa.Pozdro
usunieto 

- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Paliwo: Diesel
- stasiuszef
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Wieksze kolko ma niestety jeden minus: nie przejdzie przez ten otwor w gornej czesci obudowy, jesli bys chcial rozbierac ponownie caly mechanizm, zeby go np. wyczyscic albo nasmarowac.stasiuszef pisze:fassi1, gdyby to kosztowało 250 zł to rozumiem,sam bym tego nie kupił, ale 25 zł żałować?? Nie obraź się, ale to tylko w Polsce tak potrafimy. Ja osobiście kupowałem to pokrętło i powiem Ci szczerze że jest 2 razy lepsze jak oryginał, kółko ma troszkę większą średnicę i lepiej się nim kręci i reguluje, nie ma takich naprężeń jak w tym starym.No i zawsze jest to ori a nie jakiś kawał drutu wtapiany w plastik. Auto ma 10 lat i myślę że ten plastik wytrzymie kolejne 10 lat. Każdy robi jak uważa.Pozdro

Zestaw naprawczy na allegro za 17zł
Witam wszystkich.
Miałem ten sam problem, a mianowicie urwane pokrętło od przełącznika regulacji lusterek.
Słyszałem wcześniej o zestawie naprawczym dla tego regulatora, ale ciężko jakoś to było znaleźc.
Ja kupiłem 2szt tych zestawów naprawczych (17zł/szt+2zł przesyłka) na allegro od użytkownika "lizak24".Inny koleś za taki sam zestawik chciał 39zł/szt
. Dzisiaj założyłem nowy trzpień z gałką i hula jak ta lala.Drugi zestaw brałem dla kolegi.Też działa u niego.Do zestawu wydrukowana była instrukcja wymiany tego trzpienia.Regulator jak nowy.No i gałka jakaś bardziej poręczna.
Miałem ten sam problem, a mianowicie urwane pokrętło od przełącznika regulacji lusterek.
Słyszałem wcześniej o zestawie naprawczym dla tego regulatora, ale ciężko jakoś to było znaleźc.
Ja kupiłem 2szt tych zestawów naprawczych (17zł/szt+2zł przesyłka) na allegro od użytkownika "lizak24".Inny koleś za taki sam zestawik chciał 39zł/szt

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2012
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 170KM
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
chyba o to chodziło: