krzysztofput pisze:Rafi936, Robie trase dwa razy w tygodniu Kraków-Praga ok 14- 18 godz
( 1100km) to uzaleznione jest od warunków na drodze pogody i samopoczucia czyli moje HID-y pala się cały czas i nic nie zauwazyłem niepokojącego, mam 4300k ( poczatkowo miałem 6000k ale wymieniłem na 4300k bo były za bardzo niebieskie ) kupione z tąd http://moto.allegro.pl/listing/user.php?us_id=10092857 bo były polecane w tym temacie jak na razie jestem mega zadowolony
A jak szybko Ci się rozpalają do pełnej światłości po włączeniu?
Pytam bo poprzedni zestaw jaki mi się trafił potrzebował ponad minutę, żeby się rozkręcić.
Wczoraj wymontowałem soczewki, żeby wysłać odbłyśniki do regeneracji ale (ku mojemu zdziwieniu) odbłyski są w całkiem dobrym stanie -> nie są wypalone tylko delikatnie w jednym miejscu matowe, więc przeczyściłem wnętrzności lampy i będę kupował polecany przez Ciebie zestaw.
Ok, dzięki.
Patrzyłem na aktualną ofertę tego sprzedawcy to w tym momencie nie widać, żeby mieli żarniki h1 ale jak coś to same przetwornice kupię (zwłaszcza, że mają przesyłkę za 0zł ) i gdzieś na mieście kupie żarniki.
Dzwoniłem i wyprzedali h1 dostawę będą mieli najwcześniej pod koniec następnego tygodnia więc trochę sobie poczekam, już 10 dni mnie nie zbawi i mam nadzieję, że w tym przypadku nie będę miał już problemów bo poprzedni zestaw to był shit.
Okazało się, że kupiłem zwykłe analogowe przetwornice, które wyglądają jak cyfrowe slimy.
No i już jestem po regeneracji (wypolerowaniu kloszy, wyczyszczeniu wnętrzności lampy razem z odbłyśnikiem i soczewką a6-c5-odnowa-lamp-przednich-vt8134,645.htm#505738 )
i po montażu zestawu HID (temperatura 4300K) polecanego przez kolegę krzysztofput, .
krzysztofput, pisałeś, że wszystko zmieściło Ci się w lampie. Ja miałem mały problem z wciśnięciem przetwornic w dekle, ponieważ mają większe wymiary niż sprzedawca podaje w aukcji http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=10092857
Według sprzedawcy przetwornice mają wymiary 70 x 60 x 15mm. Takie bez problemu wlazłyby do delki lamp. Faktycznie przetwornice mają wymiary 75 x 65 x 20mm i w moje dekle nie chciały się zmieścić (może w nowszych modelach są inne większe dekle).
Moim rozwiązanie tego problemu była zapalniczka, płaski śrubokręt i mini kombinerki. Zapalniczką rozgrzałem plastik i formowałem śrubokrętem/kombinerkami żeby dopasować dekiel do przetwornicy (poniżej zdjęcia).
Po zamontowaniu w pierwszą lampę chciałem zrobić zdjęcie, żeby pokazać jak to wygląda w porównaniu do zwykłej żarówki, h1 ale w moim przypadku nie było to miarodajne, ponieważ jeden odbłyśnik mam w trochę gorszym stanie i jest widoczna różnica w świeceniu (na tym samym źródle światła np. na samych żarówkach). Podczas regeneracji wstawiłem soczewkę z „lepszym” odbłyśnikiem w prawą lampę, żeby mieć lepszą widoczność pobocza.
Mam też wstawione postojówki LED o barwie białej ciepłej i na razie czekam aż żarniki osiągną swoją właściwą barwę (po ok. 10godzinach świecenia, podobno na początku 4300K świecą bardzo podobną barwą do 5000K), ponieważ widać, że postojówki są trochę bardziej żółte w porównaniu do xenonów. Nie rzuca się to mocno w oczy (jak zwykłe, żarówki w postojówkach) ale jak coś to kupię o barwie białej zimnej.
Wrażenia
Wczoraj zamontowane i wieczorem przejechałem się, żeby sprawdzić jak to wszystko wygląda i muszę przyznać, że tym razem trafił mi się dobry zestaw. Szybko startuje, jeszcze trochę błyska/miga, ale zobaczę czy przestanie (jak nie to reklamacja żarników).
Jeśli chodzi o szumy radia to wygląda u mnie w ten sposób, że gdy znajduję się w miejscu gdzie jest słaby sygnał stacji radiowej to po włączeniu świateł zaczyna lekko szumieć. Ale w większości miejsc, w których byłem nie dostrzegłem szumów, więc dla mnie spoko.
No i najważniejsze, widoczność na drodze. W sumie po regeneracji lamp widoczność się znacznie poprawiła to jednak na hidach jest jeszcze lepiej. Jeszcze nie wiem jak w deszczu, ale jest taka pogoda, że chyba niedługo się o tym przekonam.
Dodam, że światła zostały sprawdzone na stacji pod kątem oślepiania i są prawidłowo ustawione.
Więc reasumując, tym razem jestem zadowolony z zestawu.
Dobra starczy pisania
PZDR
diabeelek, ja to chowam w przestrzeĂą pomiędzy światłami mijania i drogowymi, wchodzi mi też tam czerwony kabel i wszystko mi się pięknie zamyka bez oporów.
Zaznaczę że interesuje mnie zestaw pod H1 o barwie 4300 K wersja slim.
Może doradzicie na który się zdecydować ?
Jeśli chodzi o ten zestaw to na poprzedniej stronie podałem faktyczne wymiary przetwornic. W sumie jeszcze nie mogę dużo o tych hidach powiedzieć bo mam je od niedawna. Jak na razie jest spoko.
Wydaje mi się, że którykolwiek zestaw byś nie wybrał to będzie dobry (w sumie więcej forumowiczów kupiło zestaw polecany przez eldo).
W sumie ważne żebyś wziął polecane zestawy, bo ja miałem taką sytuację, że kupiłem u siebie w mieście pierwszy lepszy zestaw i nie dość, że żarniki były do kitu (kilka stron wcześniej o tym pisałem) to przetwornice okazały się analogowe a nie cyfrowe. Obudowa była slim ale wnętrzności analogowe. Radio szumiało jak cholera a żarniki nie paliły się odpowiednio jasno.
chlopaki ja tak myslalem nad tymi hidami i pewnie je zaloze... ale czy nie lepiej by bylo kupic lampy od a6 c5 tylko po liftingu ona ma juz orginaly ksenony i wstawic je do np mojej z 99rok przed liftem?? czy lapy nie podejda?? na oko sa takie same niby co o tym myslicie??
Rafi936, możesz szukać lamp przedliftowych z dużą soczewką i nie pamiętam ale chyba miały już zestawy ksenonowe, lampy poliftowe mają troszkę inny kształt i nie podejdą niestety.
Rafi936, dodam, że jak zregenerujesz sobie lampy (tj. odbłyśniki za soczewką - u mnie okazało się że poprzedni właściciel się tym zajął i mam tylko lekko matową jedną ściankę odbłyśnika a reszta to to lustro, czyszczenie soczewki - miałem mocno zakurzoną i przez nieszczelną lampę zaschnięte kropelki pary wodnej, wewnętrzną str. kosza - zaskoczyło mnie jaka jest brudna i polerka klosza) to już na zwykłej żarówce (u mnie h1 - miałem żarówki Tungsram Megalight Ultra +90%) jest znaczna różnica.
A teraz ponownie wstawiłem zestaw HID 4300K i efekt już jest dla mnie w pełni zadowalający
aha... bo wlasnie myslalem ze te lampy po lifcie podejda ale jak nie to dupa.. a co do odblysnikow i wogole to niedawno przerabialem temat mam wszystko ok:):)
a powiedz mi jeszcze czy te 4300k sa podobne do ori czy lepiej 5000k kupic?? bo nie mam zadnego porownania.. u siebie w lampie mialem wlozone 6000k ale jak dla mnie to troche za niebiesko.. wiec mysle nad 5000k...
Przed zakupem szukałem opinii na temat 4300 czy 5000 i w sumie to zależy czym się kierujesz. Ja wybrałem 4300 bo dają dobrze radę w deszczu (taka ciekawostka - w latarniach przy ulicach swego czasu były białe żarówki ale zaczęto je zmieniać na bardziej żółte ponieważ taki kolor lepiej oświetla drogę). No i 4300 ma więcej lumenów niż 5000 czyli większa gęstość strumienia świetlnego (gdzieś na necie jest o tym piszą).
U mnie teraz mam mega białe światła z lekko niebieskawą poświatą, ale z czasem zacznie się to zmieniać (nie ma podanej konkretnej ilości godzin świecenia aby stwierdzić, że już jest temperatura 4300K).
Gdy odwiedzę staruszków to postaram się zrobić zdjęcia porównujące temperatury 4300K vs 5000K i 6000K (ojciec zamiast wymienić w swoim aucie 2 żarniki, wymienił tylko jeden i teraz ma 2 różne temperatury w lampach).