Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C5] Montaż niestandardowego sprzętu 2 DIN

Warsztat
arekjask
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 ALF 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

[A6 C5] Montaż niestandardowego sprzętu 2 DIN

Post autor: arekjask » 21 sty 2010, 19:02

Temat dotyczy montażu centrum multimedialnego (odtwarzacz CD/DVD, MP3, radio, nawigacja, Bluetooth, ekran 7" HD) wielkości 2 DIN w miejsce standardowego radia 2 DIN w Audi A6 C5 model po lifcie (2004r).
Montaż dotyczy tego urządzenia: Road King.

Opis zamontowania anteny GPS do zestawu jest opisany tu: montaż anteny GPS.
Doprowadzenie napięcia ACCESORY +12V opisałem tu: podłączenie napięcia ACC +12V.

Dziękuję Alukard-owi, Damon-owi i censored-owi (kolejność alfabetyczna ;-) ) za pomocne wskazówki dotyczące montażu niestandardowej nawigacji.

Do montażu potrzebne będą następujące elementy:
Adapter antenowy (doprowadza napięcie dla wzmacniacza antenowego):

Obrazek

Adapter do tylnych głośników (są różne modele do samochodów z lub bez BOSE):

Obrazek

Zestaw montażowy (maskownica, ramka):

Obrazek

Przeróbka gniazda ISO od radia
Poniżej widać gniazdo ISO (radia) widoczne od dołu. Na pinie nr 4 jest potencjał +12V (napięcie bezpośrednio z akumulatora), na pinie 7 + ACC (napięcie pojawia się wtedy, gdy kluczyk jest w stacyjce), a na pinie 8 jest MASA (GND).

Obrazek

W Audi pin 4 jest niepołączony, na pin 7 jest podawane napięcie +12V. Można poprzecinać przewody i połączyć je ponownie, ale ja zastosowałem bardziej eleganckie rozwiązanie: wyjąłem styki z gniazda i przełożyłem je w inną pozycję.

Poniżej jest zdjęcie styku. Strzałką zaznaczyłem mały ząbek, który blokuje styk w gnieździe (sorry za jakość zdjęć, zdjęcia robione komórką).

Obrazek

W celu wyciągnięcia styku, trzeba lekko nacisnąć ten ząbek ciągnąc jednocześnie za przewód.

Poniżej widać gniazdo od przodu. Na zielono zaznaczyłem styk, na czerwono zaznaczyłem otwór, w którym jest styk. W miejscu zaznaczonym żółtym kolorem należy włożyć cienki śrubokręt (ja użyłem tzw. śrubokręta zegarmistrzowskiego) i nacisnąć w kierunku styku, ciągnąc jednocześnie przewód.

Obrazek

Wymaga to trochę wprawy, ale da się zrobić ;-).

A tu widać wyjęte styki dla +ACC i +12V:

Obrazek

Następnie włożyłem żółty przewód w miejsce, gdzie był czerwony. Czerwonego nie wkładamy już do gniazda.

Obrazek

Podłączenie przewodu BRAKE IN do masy
W radiu dostępny jest przewód BRAKE IN, który służy do wyłączania lub włączania video w czasie, gdy samochód jedzie. Jeżeli się nie mylę, to pozostawienie tego przewodu niepodłączonego spowoduje, że w ogóle nie będzie obrazu (w instrukcji jest napisane, że należy go podłączyć do MASY, żeby widzieć obraz podczas jazdy - ciekawe, czy informację o tym, czy samochód jedzie czy nie urządzenie czerpie z tego kabelka, czy np. z anteny GPS?). Ale zostawmy te dywagacje.
Ja przylutowałem przewód BRAKE IN do przewodu GND (masa) w kostce ISO. W tym celu wyjąłem styk GND i przylutowałem do niego przewód BRAKE IN.

Obrazek

Na koniec przewód i styk wróciły na swoje miejsce:

Obrazek

Podłączenie złączki do przewodu +ACC
Teraz musimy zrobić porządek z drugim przewodem wyjętym z kostki (czerwony). Obcinamy styk i lutujemy przewód do złączki (wtyk). Na zdjęciu widać z lewej strony przewód idący od radia i zakończony złączką, a z prawej jest końcówka przewodu dodatkowego + ACC (zrobiłem go wcześniej). Połączymy je razem już w samochodzie.

Obrazek

Montaż adaptera antenowego
W Audi przez przewód antenowy podawane jest napięcie na wzmacniacz antenowy. Nasz sprzęt nie ma takich bajerów i napięcie dla wzmacniacza ma wyprowadzone przez przewód ANTENNA (niebieski). Lutujemy go do przewodu wychodzącego z adaptera antenowego (wcześniej trzeba obciąć końcówkę - złączkę). Całość izolujemy taśmą monterską.

Obrazek

Montaż w samochodzie
Teoretycznie wystarczyło teraz podłączyć adapter do głośników i zamontować sprzęt. Po podłączeniu wszystko ruszyło, ale życie okazało się ciekawsze niż teoria.

Adapter antenowy i adapter do głośników to dodatkowe wtyczki, które zajmują sporo miejsca. Niestety w samochodzie nie ma tak dużo miejsca i wszystko się zmieści. Zmuszony więc byłem do dalej idących przeróbek, mianowicie do podłączenia adapterów bezpośrednio do radia (zmniejszyłem ilość wtyczek).

Po przeróbkach sprzęt wygląda tak:

Obrazek

Teraz bez problemu dało się go zamontować w samochodzie.

Przy okazji sprawdziłem też, że próba ominięcia adaptera głośników i bezpośredniego podłączenie wyjść liniowych ze sprzętu do wejścia na wzmacniacz (żeby nie montowac dodatkowej skrzynki, która zajmuje miejsce) nie przyniosła rezultatów - tylne głośniki ledwo było słychać.
Kogel-mogel FB :/
Fora to jest biwak. :)

Tasior19
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Tasior19 » 25 gru 2011, 17:32

Mam takie pytanie z kąd został wyciągnięty przewód +ACC dodatkowy ? bo jeden jest w radiu

Gabi-Jimmy
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Gabi-Jimmy » 16 sty 2012, 17:53

Czy ten opis bedzie pasowal do audi allroad 2001?? tzn czy tak samo sa polaczone i oznaczone kolorami kabelki etc.
Czy moglbys podac jeszcze na jakiej aukcji i gdzie kupiles zestaw montazowy (ramke do radia) i jakie sa to koszty?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl