Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6C5] Po czym poznąc model silnika

Wszystko co dotyczy ogólnie całej gamy A6/A7 silników wysokoprężnych, nie przywiązane stricte do konkretnego modelu.
dunga
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6C5] Po czym poznąc model silnika

Post autor: dunga » 07 sie 2010, 20:49

Witam,
Problem mój polega na tym że na wlepce przy kole zapasowym mam silnik AKN, w dowodzie wpisane 110kw czyli 150KM. Natomiast w VAGu pokazało mi że mam silnik AKE. Wcześniej w warsztacie jak mi podłączano komputer i musieli wybrać silnik z listy to z AKN nie łączyło, dopiero połączylo z AKE. A z tego co się orientuje to nie było silnika AKN 132kw i 180KM.Czy może to oznaczać że silnik był wymieniany ?? Czy są jeszcze jakieś sposoby na upewnienie się co do modelu silnika ?? Dzięki za jakąkolwiek pomoc.

tomciar
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomek
Rocznik: 2003
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: tomciar » 07 sie 2010, 21:21

dunga pisze:Czy są jeszcze jakieś sposoby na upewnienie się co do modelu silnika ??

No symbol powinien być nabity na silniku, powinna tez na nim być nalepka (ale ją zawsze można zerwać). Szukaj nabitego symbolu na silniku. Inna opcja to podjazd do ASO i podanie numeru VIN i powiedzą Ci z jakim silnikiem auto wyjechało z fabryki.

dunga
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dunga » 07 sie 2010, 21:28

Może wiesz dokładnie w którym miejscu mogę znaleźć ten wybity numer?? Co do VIN to sprawdzę w dekoderze. Jeżeli na silniku będzie wybite AKN to czemu wszędzie pokazuje mi ze to AKE ??

malard
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: malard » 07 sie 2010, 22:12

Jak otworzysz maskę po lewej stronie, przy śrubie od kolumny MC Persona powinna być tabliczka ( taka czarna) i na niej jest wybite oznaczenie silnika. NO i jeszcze wklejka w kole miejscu na koło zapasowe w piątym wierszu po lewej stronie masz kod silnika a po prawej oznaczenie skrzyni biegów.
Ostatnio zmieniony 07 sie 2010, 22:14 przez malard, łącznie zmieniany 1 raz.

tomciar
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomek
Rocznik: 2003
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM

Post autor: tomciar » 07 sie 2010, 22:13

Obrazek

dunga
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dunga » 08 sie 2010, 16:49

malard, na tej tabliczce sprawdzałem i tam mam AKN.

tomciar, dzięki za pomoc, jutro rano sprawdzę, bo dziś już ciemno i nie chce mi się szukać tego z latarką.

Nie mogę znaleźć tej tabliczki którą pokazałeś mi na tym rysunku. Dokładnie przy czym jej szukać ??

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Motostacja
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 163KM

Post autor: Motostacja pl » 08 sie 2010, 19:06

dunga pisze:Nie mogę znaleźć tej tabliczki którą pokazałeś mi na tym rysunku. Dokładnie przy czym jej szukać ??
dunga, to nie jest tabliczka, to taki płaski kawałek nadlewu kadłuba silnika na którym wybite jest (punktakiem, takie wykropkowane) oznaczenie silnika i numer <ok>

Jest to między prawą głowicą (pasażera) a pompą wtryskową, tak troche "w głębi", może być brudne, więc widać po wyczyszczeniu <ok>
Części samochodowe online - Motostacja pl

dunga
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dunga » 08 sie 2010, 19:53

RomanS, Ok już znalazłem dzięki Twoim wskazówkom(1xPomógł - dla Ciebie), musiałem wyczyścić tak jak mówiłeś. Jest tam wybite AKN. Teraz o co chodzi że VAG pokazał AKE i w warsztacie mechanik musiał łączyć się również z AKE ??

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Motostacja pl » 08 sie 2010, 20:05

dunga pisze:RomanS, Ok już znalazłem dzięki Twoim wskazówkom(1xPomógł - dla Ciebie), musiałem wyczyścić tak jak mówiłeś. Jest tam wybite AKN. Teraz o co chodzi że VAG pokazał AKE i w warsztacie mechanik musiał łączyć się również z AKE ??
Masz sterownik silnika od AKE ??? :roll:

dunga
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dunga » 08 sie 2010, 20:33

Czy to w czymś przeszkadza? czy daje mi dodatkowe możliwości czy po prostu nie ma to znaczenia? i w jakim celu mogło to być wymieniane ??

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Motostacja pl » 08 sie 2010, 22:44

dunga, te znaki zapytania w moim poprzednim poście swiadczą o tym, że nie jestem wcale pewny czy taka kombinacja jest mozliwa, tzn. czy może działać ?

Taki wniosek nasunał mi sie, gdy napisałeś, że silnik jest wykrywany jako AKE. A jakikolwiek program diagnostyczny nie oglada przecież silnika "naocznie", z latarka itp ;-) tylko łącząc się z oprogramowaniem silnika (przynajmniej tak to sobie wyobrazam, grzebac w tym na szczęście nie musiałem ;-) ). I stad mój pomysł o komputerze z AKE.

Czy to jest dobre czy nie, czy w czymś ogranicza albo dla odmiany rozszerza mozliwości to niestety tu nie pomogę. Nie mam w tym doświadczeń a tylko moje przemyślenia, nie chciałbym Cię wpuścic w przysłowiowe maliny <ok>

Edit: a może jest tak, że komputer jest od AKE, jest tak rozpoznawany, ale został przez kogoś "przezbrojony", zmienione oprogramowanie, itp aby współdziałał z AKN :?: :roll:

dunga
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dunga » 09 sie 2010, 03:56

Ok Wielkie Dzieki RomanS, .

Awatar użytkownika
Wawryn
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Jak poznać zmieniany silnik?

Post autor: Wawryn » 23 cze 2011, 12:22

Koledzy nie mogę nigdzie znaleść,znajomy będzie szukał A6,będe mu pomagał w wyborze ,tylko jedno mi się nasuwa jak poznać czy ktoś zmienił silnik?chodzi mi np że był kod APS i wymienił też na APS.W dowodzie nie ma numeru silnika więc jak poznac czy ktoś go nie wymieniał? <szok>
A6 C5 2.4 Benz+LPG Autom

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Motostacja pl » 23 cze 2011, 12:37

Wawryn pisze:W dowodzie nie ma numeru silnika więc jak poznac czy ktoś go nie wymieniał?
Silnik nominalny jest oznaczony na naklejce pod maską, dokładnie jest ona na nadkolu przednim prawym (pasazera, gdzies tak między filtrem powietrza a filtrem kabinowym. Drugie miejsce gdzie jest oznaczenie silnika to wlepka we wnęce koła zapasowego a trzecie to taka sama wlepka w książce serisowej (jesli jest ksiązka).
Porównujesz to z oznaczenie nabitym na silniku (w tych akurat motorach nie wiem gdzie, na pewno gdzies na kadłubie).

Awatar użytkownika
Wawryn
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Wawryn » 23 cze 2011, 13:28

RomanS, No właśnie o to mi chodzi i tak samo chciałbym się dowiedzieć o skrzyni .Na forum o tym nie ma a to ma duże znaczeine przy kupnie.
A6 C5 2.4 Benz+LPG Autom

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja