Problem mój polega na tym że na wlepce przy kole zapasowym mam silnik AKN, w dowodzie wpisane 110kw czyli 150KM. Natomiast w VAGu pokazało mi że mam silnik AKE. Wcześniej w warsztacie jak mi podłączano komputer i musieli wybrać silnik z listy to z AKN nie łączyło, dopiero połączylo z AKE. A z tego co się orientuje to nie było silnika AKN 132kw i 180KM.Czy może to oznaczać że silnik był wymieniany
[A6C5] Po czym poznąc model silnika
-
dunga
- Forum Audi A6 / A7

[A6C5] Po czym poznąc model silnika
Witam,
Problem mój polega na tym że na wlepce przy kole zapasowym mam silnik AKN, w dowodzie wpisane 110kw czyli 150KM. Natomiast w VAGu pokazało mi że mam silnik AKE. Wcześniej w warsztacie jak mi podłączano komputer i musieli wybrać silnik z listy to z AKN nie łączyło, dopiero połączylo z AKE. A z tego co się orientuje to nie było silnika AKN 132kw i 180KM.Czy może to oznaczać że silnik był wymieniany
Czy są jeszcze jakieś sposoby na upewnienie się co do modelu silnika
Dzięki za jakąkolwiek pomoc.
-
tomciar
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Tomek
- Rocznik: 2003
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
dunga pisze:Czy są jeszcze jakieś sposoby na upewnienie się co do modelu silnika
No symbol powinien być nabity na silniku, powinna tez na nim być nalepka (ale ją zawsze można zerwać). Szukaj nabitego symbolu na silniku. Inna opcja to podjazd do ASO i podanie numeru VIN i powiedzą Ci z jakim silnikiem auto wyjechało z fabryki.
Jak otworzysz maskę po lewej stronie, przy śrubie od kolumny MC Persona powinna być tabliczka ( taka czarna) i na niej jest wybite oznaczenie silnika. NO i jeszcze wklejka w kole miejscu na koło zapasowe w piątym wierszu po lewej stronie masz kod silnika a po prawej oznaczenie skrzyni biegów.
Ostatnio zmieniony 07 sie 2010, 22:14 przez malard, łącznie zmieniany 1 raz.
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
dunga, to nie jest tabliczka, to taki płaski kawałek nadlewu kadłuba silnika na którym wybite jest (punktakiem, takie wykropkowane) oznaczenie silnika i numerdunga pisze:Nie mogę znaleźć tej tabliczki którą pokazałeś mi na tym rysunku. Dokładnie przy czym jej szukać
Jest to między prawą głowicą (pasażera) a pompą wtryskową, tak troche "w głębi", może być brudne, więc widać po wyczyszczeniu
Części samochodowe online - Motostacja pl
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7

Masz sterownik silnika od AKEdunga pisze:RomanS, Ok już znalazłem dzięki Twoim wskazówkom(1xPomógł - dla Ciebie), musiałem wyczyścić tak jak mówiłeś. Jest tam wybite AKN. Teraz o co chodzi że VAG pokazał AKE i w warsztacie mechanik musiał łączyć się również z AKE
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7

dunga, te znaki zapytania w moim poprzednim poście swiadczą o tym, że nie jestem wcale pewny czy taka kombinacja jest mozliwa, tzn. czy może działać ?
Taki wniosek nasunał mi sie, gdy napisałeś, że silnik jest wykrywany jako AKE. A jakikolwiek program diagnostyczny nie oglada przecież silnika "naocznie", z latarka itp
tylko łącząc się z oprogramowaniem silnika (przynajmniej tak to sobie wyobrazam, grzebac w tym na szczęście nie musiałem
). I stad mój pomysł o komputerze z AKE.
Czy to jest dobre czy nie, czy w czymś ogranicza albo dla odmiany rozszerza mozliwości to niestety tu nie pomogę. Nie mam w tym doświadczeń a tylko moje przemyślenia, nie chciałbym Cię wpuścic w przysłowiowe maliny
Edit: a może jest tak, że komputer jest od AKE, jest tak rozpoznawany, ale został przez kogoś "przezbrojony", zmienione oprogramowanie, itp aby współdziałał z AKN :?: :roll:
Taki wniosek nasunał mi sie, gdy napisałeś, że silnik jest wykrywany jako AKE. A jakikolwiek program diagnostyczny nie oglada przecież silnika "naocznie", z latarka itp
Czy to jest dobre czy nie, czy w czymś ogranicza albo dla odmiany rozszerza mozliwości to niestety tu nie pomogę. Nie mam w tym doświadczeń a tylko moje przemyślenia, nie chciałbym Cię wpuścic w przysłowiowe maliny
Edit: a może jest tak, że komputer jest od AKE, jest tak rozpoznawany, ale został przez kogoś "przezbrojony", zmienione oprogramowanie, itp aby współdziałał z AKN :?: :roll:
- Wawryn
- Forum Audi A6 / A7

Jak poznać zmieniany silnik?
Koledzy nie mogę nigdzie znaleść,znajomy będzie szukał A6,będe mu pomagał w wyborze ,tylko jedno mi się nasuwa jak poznać czy ktoś zmienił silnik?chodzi mi np że był kod APS i wymienił też na APS.W dowodzie nie ma numeru silnika więc jak poznac czy ktoś go nie wymieniał? <szok>
A6 C5 2.4 Benz+LPG Autom
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7

Silnik nominalny jest oznaczony na naklejce pod maską, dokładnie jest ona na nadkolu przednim prawym (pasazera, gdzies tak między filtrem powietrza a filtrem kabinowym. Drugie miejsce gdzie jest oznaczenie silnika to wlepka we wnęce koła zapasowego a trzecie to taka sama wlepka w książce serisowej (jesli jest ksiązka).Wawryn pisze:W dowodzie nie ma numeru silnika więc jak poznac czy ktoś go nie wymieniał?
Porównujesz to z oznaczenie nabitym na silniku (w tych akurat motorach nie wiem gdzie, na pewno gdzies na kadłubie).