A6 C7 3.0 BTDI Tiptronic wymiana oleju.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotrek
- Moje auto: A6 C7
- Rocznik: 2014
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 TFSI 252KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
Re: A6 C7 3.0 BTDI Tiptronic wymiana oleju.
Cześć
Jestem po pierwszej statycznej wymianie oleju w tipronicu 8HP ( nowa miska + nowy olej ) , po przejechaniu 1000km zmieniam ponownie olej i miskę i chciałbym zrobić adaptacje skrzyni tylko nigdzie nie mogę znaleźć dokładnej informacji jak to odpowiednio wykonać, czy ktoś ma taką wiedzę i mógłby się podzielić ? , dzięki
Jestem po pierwszej statycznej wymianie oleju w tipronicu 8HP ( nowa miska + nowy olej ) , po przejechaniu 1000km zmieniam ponownie olej i miskę i chciałbym zrobić adaptacje skrzyni tylko nigdzie nie mogę znaleźć dokładnej informacji jak to odpowiednio wykonać, czy ktoś ma taką wiedzę i mógłby się podzielić ? , dzięki
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Moje auto: A6 C6
- Rocznik: 2011
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TDI 233KM
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Tak samo jak w 6HP . W sterowniku skrzyni w adaptacji w pierwszym kanale należy wpisać zero i zapisać zmianę. W blokach pomiarowych w grupach chyba 72 w górę powinny pokazać się zera. Przed adaptacją będą tam korekty czasu i ciśnienia.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Alex
- Rocznik: 2016
- Silnik: 3.0 TDI 272KM
Hej.
Wymieniłem u siebie wczoraj olej w skrzyni - tiptronic. Wszystko szło dobrze, skomplikowane to nie jest. Oczywiście statycznie.
Jednak problem zrobił sie dopiero później co spowodowało opóźnienie pracy o godzinę.
Już przy odkręcaniu miski coś mnie zastanowiło a mianowicie , że śruby tak łatwo sie odkręciły.
Po wymianie zacząłem przykręcać miskę i jedna ze śrub po prostu pękła. Została ukręcona. Cóż...okazało się, ze te śruby sa aluminiowe. Dla mnie kompletny idiotyzm. Trzeba było rozwiercać ją tak aby nie uszkodzić gwintu i zastąpić ją stalowa M6. Przy następnej wymianie po prostu zaopatrzę się w nie wcześniej i wszystkie wymienię.
W skrzyni zainteresował mnie jakby kondensator. Okazało się, ze jest to Akumulator Ciśnienia Pompy Start Stop. Ciekawa sprawa.
Pzdr
Wymieniłem u siebie wczoraj olej w skrzyni - tiptronic. Wszystko szło dobrze, skomplikowane to nie jest. Oczywiście statycznie.
Jednak problem zrobił sie dopiero później co spowodowało opóźnienie pracy o godzinę.
Już przy odkręcaniu miski coś mnie zastanowiło a mianowicie , że śruby tak łatwo sie odkręciły.
Po wymianie zacząłem przykręcać miskę i jedna ze śrub po prostu pękła. Została ukręcona. Cóż...okazało się, ze te śruby sa aluminiowe. Dla mnie kompletny idiotyzm. Trzeba było rozwiercać ją tak aby nie uszkodzić gwintu i zastąpić ją stalowa M6. Przy następnej wymianie po prostu zaopatrzę się w nie wcześniej i wszystkie wymienię.
W skrzyni zainteresował mnie jakby kondensator. Okazało się, ze jest to Akumulator Ciśnienia Pompy Start Stop. Ciekawa sprawa.
Pzdr
- qujot
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2013
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 TFSI 310KM
- Paliwo: Benzyna
Nie kupowałeś kompletnego zestawu? Wtedy dają nowe śrubki. U mnie też jedna pękła przy odkręcaniu a rozwiercanie zakończyło się zepsuciem gwintu. Ostatecznie zdrutowałem i dałem dłuższą śrubkę i skręciłem nakrętką.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Alex
- Silnik: 3.0 TDI 272KM
Rozumiem...ale nie za tą cenę. Za te kilka sztuk kupie kilkanaście albo dziesiąt ze stali A2 albo A4. Po co kolejny raz pchac sie w aluminium.
Z korkiem tez trzeba uważać i to juz nie chodzi o gwint a o imbus.
To już była wersja końcowa jakbym zniszczył gwint .
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: luks
- Silnik: 3.0 TDI 320KM
A czy ktoś może polecić sprawdzone miejsce (małopolskie lub pomorskie) gdzie taka wymane zrobia bez krzywdy dla skrzyni ? Mam 90kkm i tez pasowaloby pierwsza qymiane zrobic.