[ BPP 2.7 179 KM] Remont silnika od początku do końca-filmy
- 

Dawid_Szczecin
- Forum Audi A6 / A7 
[ BPP 2.7 179 KM] Remont silnika od początku do końca-filmy
Witam,
Gdyby ktoś był zainteresowany kwestiami dotyczącymi silników 2,7 TDI i 3.0 TDI (bliźniacze jednostki), to zapraszam do wideo relacji z remontu silnika jaki przeprowadziłem. Można się dowiedzieć trochę o budowie silnika itp. Wszystko znajdziecie tutaj:
https://www.youtube.com/channel/UCCZEN1 ... d7lKmKsWLw

Gdyby ktoś był zainteresowany kwestiami dotyczącymi silników 2,7 TDI i 3.0 TDI (bliźniacze jednostki), to zapraszam do wideo relacji z remontu silnika jaki przeprowadziłem. Można się dowiedzieć trochę o budowie silnika itp. Wszystko znajdziecie tutaj:
https://www.youtube.com/channel/UCCZEN1 ... d7lKmKsWLw
- 

Dawid_Szczecin
- Forum Audi A6 / A7 
Gozdzik77, dzięki. Generalnie wszystko zaczęło się u mnie od tego, że mechanik przy pewnej robocie skopał mi ustawienie rozrządu. Miałem dużo problemów z silnikiem. Opowiem o tym na kanale chyba, jako przestroga.
Shaqal by zmienić na 3.0, trzeba zmienić korbowody (pokazałem to w odcinku jednym) , wał. Do tego wtryski i program w sterowniku. Generalnie nie ma dużego problemu. Ja chciałem zachować auto w oryginale bo "modzone" auto jest problem sprzedać. Ja będę chciał swój sprzedać kiedyś w normalnych pieniądzach, te kombinowane nie trzymają wartości.

Shaqal by zmienić na 3.0, trzeba zmienić korbowody (pokazałem to w odcinku jednym) , wał. Do tego wtryski i program w sterowniku. Generalnie nie ma dużego problemu. Ja chciałem zachować auto w oryginale bo "modzone" auto jest problem sprzedać. Ja będę chciał swój sprzedać kiedyś w normalnych pieniądzach, te kombinowane nie trzymają wartości.
witam.a ten silnik co miałeś w aucie to co z nim?i jak ten silnik z quattro się sprawuje?wysłał byś zdjęcie od spodu auta?też będę wymieniał w nim rozrząd ale niestety u mechanika.ogólnie coś tam zaczyna go słychać.silnik chyba w miarę dobry bo mam go od ponad roku z tym autem i od samego początku nie grzały mi świece żarowe wszystkie 6:) ale odpalał bez problemu w -12 nawet, myślałem że sterownik padł bo jak to 6szt nie pali... na święta byłem w górach i wymieniłem wszystkie 6szt i teraz lepiej pali..tzn cały czas odpalał ale 2 sekundy trochę trząsł a teraz już nie.ogólnie będę jeszcze wymieniał przy rozrządzie dwumas.śledzę Twój kanał na YT i przy filmiku odpalania zauważyłem że masz quattro i teraz patrzę że masz w profilu że masz automat a ja akurat szukam kodu skrzyni która wychodziła z 2.7 tdi bpp z manual + quattro
 na święta byłem w górach i wymieniłem wszystkie 6szt i teraz lepiej pali..tzn cały czas odpalał ale 2 sekundy trochę trząsł a teraz już nie.ogólnie będę jeszcze wymieniał przy rozrządzie dwumas.śledzę Twój kanał na YT i przy filmiku odpalania zauważyłem że masz quattro i teraz patrzę że masz w profilu że masz automat a ja akurat szukam kodu skrzyni która wychodziła z 2.7 tdi bpp z manual + quattro

na święta byłem w górach i wymieniłem wszystkie 6szt i teraz lepiej pali..tzn cały czas odpalał ale 2 sekundy trochę trząsł a teraz już nie.ogólnie będę jeszcze wymieniał przy rozrządzie dwumas.śledzę Twój kanał na YT i przy filmiku odpalania zauważyłem że masz quattro i teraz patrzę że masz w profilu że masz automat a ja akurat szukam kodu skrzyni która wychodziła z 2.7 tdi bpp z manual + quattro
 na święta byłem w górach i wymieniłem wszystkie 6szt i teraz lepiej pali..tzn cały czas odpalał ale 2 sekundy trochę trząsł a teraz już nie.ogólnie będę jeszcze wymieniał przy rozrządzie dwumas.śledzę Twój kanał na YT i przy filmiku odpalania zauważyłem że masz quattro i teraz patrzę że masz w profilu że masz automat a ja akurat szukam kodu skrzyni która wychodziła z 2.7 tdi bpp z manual + quattro- 

Dawid_Szczecin
- Forum Audi A6 / A7 
Na ostatnim filmie możesz obejrzeć auto od spodu. Quattro działa super, jestem bardzo zadowolony z tego napędu. Co do rozrządu to zapytaj czy mają blokady do tego silnika i czy korzystają. Jak Ci gościu powie, że to mu nie potrzebne bo on sobie radzi bez i nigdy nie miał problemów, to ja bym zalecał mocno rozważyć czy napewno chcesz mu oddać auto.glowka123 pisze:witam.a ten silnik co miałeś w aucie to co z nim?i jak ten silnik z quattro się sprawuje?wysłał byś zdjęcie od spodu auta?też będę wymieniał w nim rozrząd ale niestety u mechanika.ogólnie coś tam zaczyna go słychać.silnik chyba w miarę dobry bo mam go od ponad roku z tym autem i od samego początku nie grzały mi świece żarowe wszystkie 6:) ale odpalał bez problemu w -12 nawet, myślałem że sterownik padł bo jak to 6szt nie pali...na święta byłem w górach i wymieniłem wszystkie 6szt i teraz lepiej pali..tzn cały czas odpalał ale 2 sekundy trochę trząsł a teraz już nie.ogólnie będę jeszcze wymieniał przy rozrządzie dwumas.śledzę Twój kanał na YT i przy filmiku odpalania zauważyłem że masz quattro i teraz patrzę że masz w profilu że masz automat a ja akurat szukam kodu skrzyni która wychodziła z 2.7 tdi bpp z manual + quattro
Ogólnie koleś robil taki remont silnika jak Ty i ogolnie ma te blokady bo kupil wlasnie do naprawy tego silnika specjalnie.chce za to 1500 +kalmotyDawid_Szczecin pisze:Na ostatnim filmie możesz obejrzeć auto od spodu. Quattro działa super, jestem bardzo zadowolony z tego napędu. Co do rozrządu to zapytaj czy mają blokady do tego silnika i czy korzystają. Jak Ci gościu powie, że to mu nie potrzebne bo on sobie radzi bez i nigdy nie miał problemów, to ja bym zalecał mocno rozważyć czy napewno chcesz mu oddać auto..glowka123 pisze:witam.a ten silnik co miałeś w aucie to co z nim?i jak ten silnik z quattro się sprawuje?wysłał byś zdjęcie od spodu auta?też będę wymieniał w nim rozrząd ale niestety u mechanika.ogólnie coś tam zaczyna go słychać.silnik chyba w miarę dobry bo mam go od ponad roku z tym autem i od samego początku nie grzały mi świece żarowe wszystkie 6:) ale odpalał bez problemu w -12 nawet, myślałem że sterownik padł bo jak to 6szt nie pali...na święta byłem w górach i wymieniłem wszystkie 6szt i teraz lepiej pali..tzn cały czas odpalał ale 2 sekundy trochę trząsł a teraz już nie.ogólnie będę jeszcze wymieniał przy rozrządzie dwumas.śledzę Twój kanał na YT i przy filmiku odpalania zauważyłem że masz quattro i teraz patrzę że masz w profilu że masz automat a ja akurat szukam kodu skrzyni która wychodziła z 2.7 tdi bpp z manual + quattro
[ Dodano: 2019-01-05, 00:47 ]
A od 3.0 jaka najlepsza?mat1324 pisze:Silnik 2.7 TDI nie występował w kombinacji manual + quattro.
Możliwe opcje:
- manual + FWD,
- multitronic + FWD,
- tiptronic + quattro.
[ Dodano: 2019-01-05, 17:18 ]
Mocowanie podpory wału jest w oryginale w każdej a6 czy trzeba tam wiercić i spawać?
- 

mat1324
- Forum Audi A6 / A7 
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Musisz założyć komplet od razu, ponieważ jak nie założysz wału oraz dyfra z tyłu, to nawet nie ruszysz z miejsca  . Nie da się mieć samego przedniego napędu w quattro. Nawet jak odkręcisz jedną półoś, to auto nie ruszy. Nowsze Audi ruszą, bo elektronika zadziała, ale nie pojeździsz sobie tak za dużo.
. Nie da się mieć samego przedniego napędu w quattro. Nawet jak odkręcisz jedną półoś, to auto nie ruszy. Nowsze Audi ruszą, bo elektronika zadziała, ale nie pojeździsz sobie tak za dużo.

. Nie da się mieć samego przedniego napędu w quattro. Nawet jak odkręcisz jedną półoś, to auto nie ruszy. Nowsze Audi ruszą, bo elektronika zadziała, ale nie pojeździsz sobie tak za dużo.
. Nie da się mieć samego przedniego napędu w quattro. Nawet jak odkręcisz jedną półoś, to auto nie ruszy. Nowsze Audi ruszą, bo elektronika zadziała, ale nie pojeździsz sobie tak za dużo.O ja...poprostu chcialem przy wyciaganiu silnika te skrzynie założyć..a sprzęgło też bede robił nowe.a to musi byc sprzęgło od 3.0?czy 2.7 ma takie samo?ogolnie mam dylemat czy zrobić rozrząd +sprzęgło +chip nq 225koni czy rozrząd +sprzęgło +quattro.mat1324 pisze:Musisz założyć komplet od razu, ponieważ jak nie założysz wału oraz dyfra z tyłu, to nawet nie ruszysz z miejsca. Nie da się mieć samego przedniego napędu w quattro. Nawet jak odkręcisz jedną półoś, to auto nie ruszy. Nowsze Audi ruszą, bo elektronika zadziała, ale nie pojeździsz sobie tak za dużo.