[ BPP 2.7 179 KM] Remont silnika od początku do końca-filmy
-
- Forum Audi A6 / A7
[ BPP 2.7 179 KM] Remont silnika od początku do końca-filmy
Witam,
Gdyby ktoś był zainteresowany kwestiami dotyczącymi silników 2,7 TDI i 3.0 TDI (bliźniacze jednostki), to zapraszam do wideo relacji z remontu silnika jaki przeprowadziłem. Można się dowiedzieć trochę o budowie silnika itp. Wszystko znajdziecie tutaj:
https://www.youtube.com/channel/UCCZEN1 ... d7lKmKsWLw
Gdyby ktoś był zainteresowany kwestiami dotyczącymi silników 2,7 TDI i 3.0 TDI (bliźniacze jednostki), to zapraszam do wideo relacji z remontu silnika jaki przeprowadziłem. Można się dowiedzieć trochę o budowie silnika itp. Wszystko znajdziecie tutaj:
https://www.youtube.com/channel/UCCZEN1 ... d7lKmKsWLw
-
- Forum Audi A6 / A7
Gozdzik77, dzięki. Generalnie wszystko zaczęło się u mnie od tego, że mechanik przy pewnej robocie skopał mi ustawienie rozrządu. Miałem dużo problemów z silnikiem. Opowiem o tym na kanale chyba, jako przestroga.
Shaqal by zmienić na 3.0, trzeba zmienić korbowody (pokazałem to w odcinku jednym) , wał. Do tego wtryski i program w sterowniku. Generalnie nie ma dużego problemu. Ja chciałem zachować auto w oryginale bo "modzone" auto jest problem sprzedać. Ja będę chciał swój sprzedać kiedyś w normalnych pieniądzach, te kombinowane nie trzymają wartości.
Shaqal by zmienić na 3.0, trzeba zmienić korbowody (pokazałem to w odcinku jednym) , wał. Do tego wtryski i program w sterowniku. Generalnie nie ma dużego problemu. Ja chciałem zachować auto w oryginale bo "modzone" auto jest problem sprzedać. Ja będę chciał swój sprzedać kiedyś w normalnych pieniądzach, te kombinowane nie trzymają wartości.
witam.a ten silnik co miałeś w aucie to co z nim?i jak ten silnik z quattro się sprawuje?wysłał byś zdjęcie od spodu auta?też będę wymieniał w nim rozrząd ale niestety u mechanika.ogólnie coś tam zaczyna go słychać.silnik chyba w miarę dobry bo mam go od ponad roku z tym autem i od samego początku nie grzały mi świece żarowe wszystkie 6:) ale odpalał bez problemu w -12 nawet, myślałem że sterownik padł bo jak to 6szt nie pali...
na święta byłem w górach i wymieniłem wszystkie 6szt i teraz lepiej pali..tzn cały czas odpalał ale 2 sekundy trochę trząsł a teraz już nie.ogólnie będę jeszcze wymieniał przy rozrządzie dwumas.śledzę Twój kanał na YT i przy filmiku odpalania zauważyłem że masz quattro i teraz patrzę że masz w profilu że masz automat a ja akurat szukam kodu skrzyni która wychodziła z 2.7 tdi bpp z manual + quattro

-
- Forum Audi A6 / A7
Na ostatnim filmie możesz obejrzeć auto od spodu. Quattro działa super, jestem bardzo zadowolony z tego napędu. Co do rozrządu to zapytaj czy mają blokady do tego silnika i czy korzystają. Jak Ci gościu powie, że to mu nie potrzebne bo on sobie radzi bez i nigdy nie miał problemów, to ja bym zalecał mocno rozważyć czy napewno chcesz mu oddać auto.glowka123 pisze:witam.a ten silnik co miałeś w aucie to co z nim?i jak ten silnik z quattro się sprawuje?wysłał byś zdjęcie od spodu auta?też będę wymieniał w nim rozrząd ale niestety u mechanika.ogólnie coś tam zaczyna go słychać.silnik chyba w miarę dobry bo mam go od ponad roku z tym autem i od samego początku nie grzały mi świece żarowe wszystkie 6:) ale odpalał bez problemu w -12 nawet, myślałem że sterownik padł bo jak to 6szt nie pali...na święta byłem w górach i wymieniłem wszystkie 6szt i teraz lepiej pali..tzn cały czas odpalał ale 2 sekundy trochę trząsł a teraz już nie.ogólnie będę jeszcze wymieniał przy rozrządzie dwumas.śledzę Twój kanał na YT i przy filmiku odpalania zauważyłem że masz quattro i teraz patrzę że masz w profilu że masz automat a ja akurat szukam kodu skrzyni która wychodziła z 2.7 tdi bpp z manual + quattro
Ogólnie koleś robil taki remont silnika jak Ty i ogolnie ma te blokady bo kupil wlasnie do naprawy tego silnika specjalnie.chce za to 1500 +kalmotyDawid_Szczecin pisze:Na ostatnim filmie możesz obejrzeć auto od spodu. Quattro działa super, jestem bardzo zadowolony z tego napędu. Co do rozrządu to zapytaj czy mają blokady do tego silnika i czy korzystają. Jak Ci gościu powie, że to mu nie potrzebne bo on sobie radzi bez i nigdy nie miał problemów, to ja bym zalecał mocno rozważyć czy napewno chcesz mu oddać auto..glowka123 pisze:witam.a ten silnik co miałeś w aucie to co z nim?i jak ten silnik z quattro się sprawuje?wysłał byś zdjęcie od spodu auta?też będę wymieniał w nim rozrząd ale niestety u mechanika.ogólnie coś tam zaczyna go słychać.silnik chyba w miarę dobry bo mam go od ponad roku z tym autem i od samego początku nie grzały mi świece żarowe wszystkie 6:) ale odpalał bez problemu w -12 nawet, myślałem że sterownik padł bo jak to 6szt nie pali...na święta byłem w górach i wymieniłem wszystkie 6szt i teraz lepiej pali..tzn cały czas odpalał ale 2 sekundy trochę trząsł a teraz już nie.ogólnie będę jeszcze wymieniał przy rozrządzie dwumas.śledzę Twój kanał na YT i przy filmiku odpalania zauważyłem że masz quattro i teraz patrzę że masz w profilu że masz automat a ja akurat szukam kodu skrzyni która wychodziła z 2.7 tdi bpp z manual + quattro
[ Dodano: 2019-01-05, 00:47 ]
A od 3.0 jaka najlepsza?mat1324 pisze:Silnik 2.7 TDI nie występował w kombinacji manual + quattro.
Możliwe opcje:
- manual + FWD,
- multitronic + FWD,
- tiptronic + quattro.
[ Dodano: 2019-01-05, 17:18 ]
Mocowanie podpory wału jest w oryginale w każdej a6 czy trzeba tam wiercić i spawać?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Musisz założyć komplet od razu, ponieważ jak nie założysz wału oraz dyfra z tyłu, to nawet nie ruszysz z miejsca
. Nie da się mieć samego przedniego napędu w quattro. Nawet jak odkręcisz jedną półoś, to auto nie ruszy. Nowsze Audi ruszą, bo elektronika zadziała, ale nie pojeździsz sobie tak za dużo.

O ja...poprostu chcialem przy wyciaganiu silnika te skrzynie założyć..a sprzęgło też bede robił nowe.a to musi byc sprzęgło od 3.0?czy 2.7 ma takie samo?ogolnie mam dylemat czy zrobić rozrząd +sprzęgło +chip nq 225koni czy rozrząd +sprzęgło +quattro.mat1324 pisze:Musisz założyć komplet od razu, ponieważ jak nie założysz wału oraz dyfra z tyłu, to nawet nie ruszysz z miejsca. Nie da się mieć samego przedniego napędu w quattro. Nawet jak odkręcisz jedną półoś, to auto nie ruszy. Nowsze Audi ruszą, bo elektronika zadziała, ale nie pojeździsz sobie tak za dużo.