Odłączylem na chwilę klemę , myśląc , ze to coś pomoże , ale niestety. Nadal to samo. Jutro miałem jechać nad morze
"DEF" na liczniku
"DEF" na liczniku
Witam Szanowne Grono. Z racji tego, ze szukajka nie rozwiązała moich problemów, pozwoliłem sobie założyć nowy temat. Dziś podczas jazdy zauważyłem pulsujący symbol świec żarowych. Zaniepokoiło mnie to, ale auto jechało bez zarzutu. Po mniej więcej 15 minutach , kontrolka zgasła. Pomyślałem, te temperatury ( licznik pokazywał 34 stopnie ) ! pewnie dają sie we znaki czujnikom. W ciagu dnia jeździłem jeszcze i kilka razy kontrolka zapaliła sie i zgasła. W końcu nadszedł koniec, zrobiłem zakupy , wsiadam do auta i próbuje odpalić. Sekunda i gaśnie. Ponawiam próbę , to samo. Super.
. Przyglądam sie licznikom, a tam dziwny napis DEF.
Odłączylem na chwilę klemę , myśląc , ze to coś pomoże , ale niestety. Nadal to samo. Jutro miałem jechać nad morze
Pomocy , czy laik może coś we własnym zakresie zrobić , aby uruchomić auto z taką usterką ?
- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Napis DEF na wyświetlaczu oznacza z reguły defekt, usterka, głównie związana z usterkami w instalacji elektrycznej. Komunikat ten często wyświetla się też po niedokładnej korekcji kilometrów, może być spowodowany odłączeniem akumulatora. Niestety możesz spodziewać się uszkodzonego epromu.
Najpierw dobrze posprawdzaj wszystkie bezpieczniki, poruszaj nimi może któryś zaśniedział. Jeśli to nie pomoże to podejrzewam że bez dobrze ogarniętego elektryka się nie obejdzie.
Najpierw dobrze posprawdzaj wszystkie bezpieczniki, poruszaj nimi może któryś zaśniedział. Jeśli to nie pomoże to podejrzewam że bez dobrze ogarniętego elektryka się nie obejdzie.
Warsztat, naprawy Audi A6.
Bezpieczniki sprawdziłem są ok.
Dziwna sprawa, prędkościomierz po przekręceniu kluczyka pokazuje 70 km/ h. Odwiedził mnie dziś spec od elektroniki, jednak jedyne co zrobił, to usunął mi immobilizer z komputera , tak aby auto nie gasło. Wiec sytuacja przedstawia sie teraz tak, auto nie gaśnie, ale licznik nie jest sprawny. Działa obrotomierz , działa wskaźnik poziomu paliwa, nie działa prędkościomierz, który nawet na postoju pokazuje 70 km/ h, a podczas jazdy potrafi dojść nawet do końca skali. Nieprawidłowo działa tez temperatura płynu chlodzacego ( pokazuje temp. nawet na zimnym silniku) , prawidłowo działa temp. oleju. W konsekwencji nie wiem nawet z jaka prędkością jadę. Czy w takim przypadku jest konieczna wymiana licznika na inny ? Z drugiej strony tez nie wiem czy inny będzie sprawny i czy uda mi sie kupić ten sam model ( to jest chyba konieczne ? )
Może jest jakiś spec z okolic Konina, który rzuciłby fachowym okiem na problematyczny licznik ?
Dziwna sprawa, prędkościomierz po przekręceniu kluczyka pokazuje 70 km/ h. Odwiedził mnie dziś spec od elektroniki, jednak jedyne co zrobił, to usunął mi immobilizer z komputera , tak aby auto nie gasło. Wiec sytuacja przedstawia sie teraz tak, auto nie gaśnie, ale licznik nie jest sprawny. Działa obrotomierz , działa wskaźnik poziomu paliwa, nie działa prędkościomierz, który nawet na postoju pokazuje 70 km/ h, a podczas jazdy potrafi dojść nawet do końca skali. Nieprawidłowo działa tez temperatura płynu chlodzacego ( pokazuje temp. nawet na zimnym silniku) , prawidłowo działa temp. oleju. W konsekwencji nie wiem nawet z jaka prędkością jadę. Czy w takim przypadku jest konieczna wymiana licznika na inny ? Z drugiej strony tez nie wiem czy inny będzie sprawny i czy uda mi sie kupić ten sam model ( to jest chyba konieczne ? )
Może jest jakiś spec z okolic Konina, który rzuciłby fachowym okiem na problematyczny licznik ?