Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

"DEF" na liczniku

Elektryka
ODPOWIEDZ
Markus35
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

"DEF" na liczniku

Post autor: Markus35 » 28 lip 2014, 22:34

Witam Szanowne Grono. Z racji tego, ze szukajka nie rozwiązała moich problemów, pozwoliłem sobie założyć nowy temat. Dziś podczas jazdy zauważyłem pulsujący symbol świec żarowych. Zaniepokoiło mnie to, ale auto jechało bez zarzutu. Po mniej więcej 15 minutach , kontrolka zgasła. Pomyślałem, te temperatury ( licznik pokazywał 34 stopnie ) ! pewnie dają sie we znaki czujnikom. W ciagu dnia jeździłem jeszcze i kilka razy kontrolka zapaliła sie i zgasła. W końcu nadszedł koniec, zrobiłem zakupy , wsiadam do auta i próbuje odpalić. Sekunda i gaśnie. Ponawiam próbę , to samo. Super. :(. Przyglądam sie licznikom, a tam dziwny napis DEF.
Odłączylem na chwilę klemę , myśląc , ze to coś pomoże , ale niestety. Nadal to samo. Jutro miałem jechać nad morze :( Pomocy , czy laik może coś we własnym zakresie zrobić , aby uruchomić auto z taką usterką ?

Awatar użytkownika
Audi A6 Warsztat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Zbigniew
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Audi A6 Warsztat » 29 lip 2014, 12:13

Napis DEF na wyświetlaczu oznacza z reguły defekt, usterka, głównie związana z usterkami w instalacji elektrycznej. Komunikat ten często wyświetla się też po niedokładnej korekcji kilometrów, może być spowodowany odłączeniem akumulatora. Niestety możesz spodziewać się uszkodzonego epromu.

Najpierw dobrze posprawdzaj wszystkie bezpieczniki, poruszaj nimi może któryś zaśniedział. Jeśli to nie pomoże to podejrzewam że bez dobrze ogarniętego elektryka się nie obejdzie.
Warsztat, naprawy Audi A6.

Markus35
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Markus35 » 30 lip 2014, 16:14

Bezpieczniki sprawdziłem są ok.
Dziwna sprawa, prędkościomierz po przekręceniu kluczyka pokazuje 70 km/ h. Odwiedził mnie dziś spec od elektroniki, jednak jedyne co zrobił, to usunął mi immobilizer z komputera , tak aby auto nie gasło. Wiec sytuacja przedstawia sie teraz tak, auto nie gaśnie, ale licznik nie jest sprawny. Działa obrotomierz , działa wskaźnik poziomu paliwa, nie działa prędkościomierz, który nawet na postoju pokazuje 70 km/ h, a podczas jazdy potrafi dojść nawet do końca skali. Nieprawidłowo działa tez temperatura płynu chlodzacego ( pokazuje temp. nawet na zimnym silniku) , prawidłowo działa temp. oleju. W konsekwencji nie wiem nawet z jaka prędkością jadę. Czy w takim przypadku jest konieczna wymiana licznika na inny ? Z drugiej strony tez nie wiem czy inny będzie sprawny i czy uda mi sie kupić ten sam model ( to jest chyba konieczne ? )
Może jest jakiś spec z okolic Konina, który rzuciłby fachowym okiem na problematyczny licznik ?

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2018
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Napęd: Brak
Skrzynia: Automat

Post autor: bendzji » 30 lip 2014, 18:14

pewno masz polfisa? one padaja niestety

Awatar użytkownika
kanar2306
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marek
Rocznik: 2013
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TDI 313KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic

Post autor: kanar2306 » 15 sie 2014, 12:04

Wgraj nowy wsad do licznika,tylko pamiętaj że musi być o tych samych numerach... Też miałem taką sytuację... Podaj numery wsadu to może się coś znajdzie bo dużo ich posiadam....

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl