Mam teraz trochę czasu i postanowiłem wyczyścić i sprawdzić samemu stan turbo, ponieważ bierze mi olej i chce sprawdzić czy winą nie jest turbo czy winny jest zimering na połączeniu sinika i skrzyni.
Wczoraj wymontowałem i rozebrałem turbo (jakoś poszło) zgodnie z opisem
http://www.audiklub.org/forum/viewtopic.php?f=1&t=60034
Gdy turbo było jeszcze na aucie wydawało mi się że olej cieknie z odpływu oleju od turbiny (zdjęcie 1 - pokazane strzałką) ponieważ na ter rurce jest mokro od spodu turbiny teraz było widać olej.
Zdjęcie nr 1
Gdy już jest wymontowana to faktycznie widać że jest tu dość mokro a poza tym tam gdzie są zielone uszczelki to było pełno silikonu czarnego co może świadczyć że ktoś tu chciał uszczelnić.
Druga sprawa, jak rozdzieliłem cześć zimną turbiny to widać tam trochę oleju (zdjęcie 2) nie na wirniku ale na obrzeżach turbiny. Czy tak może być? Czy uszczelnienie turbo puszcza czy olej tu może dostać się z innego miejsca.
Zdjęcie nr 2
Następnie kropla oleju była w gumowym łączniku co idzie od turbo do innercoolera (zdjęcie 3) wyciągłem rurę od intercoolera (ponoć najniższy punkt ) i sprawdziłem to nie ma nic oleju, wiadomo może brudny nagar czy coś takiego to jest (zdjęcie 4).
Zdjęcie nr 3 i 4
Czy jeżeli nie ma tu przy intercoolerze oleju to czy nie ma z turbo źle.
Mokro od oleju jest też na wejściu du turbo, w miejscu jak idzie rura gumowa od przepływki i wchodzi w nią cieńszy przewód od odmy.
Czy jest możliwe że coś odma źle dziala (nowa od listopada - kupiona w ASO) i dlatego tu jest olej i może stąd idzie i znajduje się w częsci zimnej turbiny?
Teraz stan wirnika turbo. Ma trochę luz poprzeczny ale nie ma podłużnego. ÂŁopatki po stronie gorącej są w idealnym stanie ale po stronie zimnej widać przetarcia samych rogów wirnika, obudowa nie ma śladów tarcia (zdjęcie 5). Czy taki wirnik jest ok?
Zdjęcie nr 5
Czy można samu sprawdzić jakoś szczelność trubo ponieważ nie mam kasy żeby ją gdzieś dać do sprawdzenia czy regeneracji. Chcę ja fajnie wyczyścić i zamontować na nowych uszczelkach i wtedy sprawdzić czy będzie olej na odpływie oleju z turbo.
Pozdrawiam
Poprawiłem linki fotek na fotki dla lepszej przejrzystości

Â