[ TIP+Q] Szarpanie,kontrolki...
- 

długas
- Forum Audi A6 / A7 
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2001
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
[ TIP+Q] Szarpanie,kontrolki...
Mam problem z tipem.Jestem po wymianie oleju i filtra(nie wpłynęło to na poprawę działania skrzyni)Problem jest tego typu,że przy jezdzie ok.60-80 km/h przy gwałtownym dodaniu gazu,czasami potrafi tak pierd...,znaczy szarpnąć(słychać głośne uderzenie) i zapala się kontrolka od abs i kontroli trakcji na moment.Zdarzyło się też(na razie raz),że szarpało(po redukcji) i nie chciało zmienić bieg na wyższy(prędkość była ok.140,więc mniemam że było to między 4 a 5 biegiem),kontrolki oczywiście też się zapaliły.Po podpięciu pod vaga żadnych błędów nie ma.Ktoś coś poradzi? 

- 

piotrek24dm
- Forum Audi A6 / A7 
- Imię: Piotr
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 3.2 FSI 255KM
- Paliwo: Benzyna
Zachowanie skrzyni wskazuje na wejście w stan awaryjny jeżeli wyżej wymienione kontrolki zaczynają świecić. Zmieniłeś olej okej sprawdź również jego poziom. Vag (kanał silnika) do sprawdzenia miałem podobne problemy przez przepływomierz. Z tym że po usunięciu błędów i wyczyszczeniu przepływki auto zaczęło dalej śmigać. Dziwne że Vag tutaj nic nam nie mówi...
Tiptronic przeciąga biegi z powodu niskiego poziomu oleju. Ale u Ciebie ewidentnie problem raczej tkwi w elektronice.

Tiptronic przeciąga biegi z powodu niskiego poziomu oleju. Ale u Ciebie ewidentnie problem raczej tkwi w elektronice.
Piotrku... spójrz, to jest naprawdę proste z ustawieniem profilu auta: nowosci-i-komunikaty/poprawki-nowe-foru ... 00518.html
						- 

długas
- Forum Audi A6 / A7 
- Kontakt:
piotrek24dm, Właśnie w silniku vag pokazuje czasem błąd przepływomierza,oby wymiana dała efekt.Dzięki.

Audi A6 forum w Polsce - https://a6klub.pl
						- 

piotrek24dm
- Forum Audi A6 / A7 
W takim razie znalazłeś przyczynę całego zamieszania ponieważ skrzynia biegów jest połączona z przepływką.  

Piotrku... spójrz, to jest naprawdę proste z ustawieniem profilu auta: nowosci-i-komunikaty/poprawki-nowe-foru ... 00518.html
						- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7 
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Dla ścislości: tryb awaryjny, ale czegopiotrek24dm pisze:Zachowanie skrzyni wskazuje na wejście w stan awaryjny jeżeli wyżej wymienione kontrolki zaczynają świecić.
 ?
?Bo nie tiptronika, tam stan awaryjny jest sygnalizowany przez podświetlenie PRNDS (lub 432, zalezy od wersji skrzyni), czyli najniższy wiersz na wyświetlaczu między zegarami.
Części samochodowe online - Motostacja pl
						- 

długas
- Forum Audi A6 / A7 
- Kontakt:
piotrek24dm, dzięki wielkie.Na wakacje zawsze jeżdzimy w twoje tereny więc  konieczne.
 konieczne.

konieczne.
 konieczne.Audi A6 forum w Polsce - https://a6klub.pl
						- 

piotrek24dm
- Forum Audi A6 / A7 
No racja tryb awaryjny skrzyni sygnalizowany jest w sposób jaki opisał kolega RomanS ale również świecą kontrolki od ABS i ESP.
Troszkę spamu nie zaszkodzi. Nie chwal dni przed zachodem jak to mówią. Najpierw wymień przepływkę i zobacz czy zmieni się działanie skrzyni biegów. Nie zawróciłeś uwagi czy liczby PRND432 sa podświetlone na czerwono ? sam miałem taki problem z trybem awaryjnym skrzy więc wiem jak to wygląda.

Troszkę spamu nie zaszkodzi. Nie chwal dni przed zachodem jak to mówią. Najpierw wymień przepływkę i zobacz czy zmieni się działanie skrzyni biegów. Nie zawróciłeś uwagi czy liczby PRND432 sa podświetlone na czerwono ? sam miałem taki problem z trybem awaryjnym skrzy więc wiem jak to wygląda.
						- 

długas
- Forum Audi A6 / A7 
- Kontakt:
piotrek24dm, liczby PRND432 wyświetla mi na czerwono a to jaki bieg jest włączony jest w w takiej jakby ramce,a ma być inaczej?Vag w szkrzyni nie pokazuje żadnych błędów.

- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7 
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Jezeli masz podswietlone całe tło PRND...to masz tryb awaryjny skrzyni i wtedy nie widać zaznaczenia biegu.długas pisze:piotrek24dm, liczby PRND432 wyświetla mi na czerwono a to jaki bieg jest włączony jest w w takiej jakby ramce,a ma być inaczej?Vag w szkrzyni nie pokazuje żadnych błędów.
Z tego co napisałeś to nie masz trybu awaryjnego skrzyni, zreszta przy trybie awaryjnym miałbyś błedy na VAGu.
A w ogóle masz jakieś błędy (silnik i reszta)
 ?
?Części samochodowe online - Motostacja pl
						- 

długas
- Forum Audi A6 / A7 
- Kontakt:
No i dupa.Wymiana przepływki nic nie dała,znowu przy gwałtownym wciśnięciu gazu skrzynia redukuje,dochodzi do 140km/h i szarpie-nie chce przeżucić biegu wyżej(chyba z 4 na 5)oraz na chwile zapalają się kontrolki od abs i kontroli trakcji.Po tym na vagu wyskakuje błąd przeoływki i jakiś błąd że złedane z silnika do skrzyni(nie pamiętam dokładnie bo skasowałem).Jak wszedłem w ABS to pojawił się ten sam błąd-złe dane z silnika.Po wykasowaniu błędów nie ma aż do szarpania skrzyni.Moze to jakis czujnik a nie skrzynia?Ma ktoś jakiś pomysł  Acha,jak jadę pod górkę to skrzynia nie redukuje biegu tylko muli(obroty falują pomiędzy 1500 a 2000).To chyba niezbyt normalne.

- 

długas
- Forum Audi A6 / A7 
- Kontakt:
No i znowu poszarpało i wyskoczyły błędy,w silniku:16487.PO103 miernik masy powietrza rząd cylindrów 1-sygnał wejściowy za wysoki.W skrzyni:18265.P1857 sygnał ładowania-błędna wiadomość z silnika.W ABS ten sam błąd co w skrzyni.po wykasowaniu wszystko w porządku(brak błędów) aż do ponownego szarpania.Nie występuje ono regularnie(opisałem wyżej).Ma ktoś pomysł? 

- Zagór
- Forum Audi A6 / A7 
- Rocznik: 1998
- Silnik: 1.8T APU 150KM
- Napęd: FWD
- Kontakt:
Załóż własny wątek, będzie ład i porządek na forumkileiz23 pisze:witam... Jestem tutaj nowy a więc pragnę przywitać sięKoledzy mam problem z moim a6 c6 2,5tdi 180ps tip a mianowicie podczas jazdy zapala się kontrolka od ESP...nie mam pojęcia co jest nie tak...dodam że wymieniłem ostatnio czujnik temp cieczy chłodzącej

Opisz ładnie zgodnie z tagami, i ktoś Ci pomoże

Na początek - to być kwestia opon/ciśnienia/różnicy w obwodach.