[ A6 C5 ] Problem z komputerem C5 1.9 tdi 2002 avant
[ A6 C5 ] Problem z komputerem C5 1.9 tdi 2002 avant
witam,
Mam chyba dosc duzy problem, zauwazylam ,ze od kilku dni od czasu do czasu zapala mi sie na komputerze( w tym samym miejscu gdzie normalnie pokazuje temperature powietrza czy np zuzyte klocki) czerwony wykrzyknik i wydaje sygnał dzwiekowy.dzieje sie tak przez kilkanascie sekund a potem gasnie. przy wlaczaniu silnika zawsze pokazuje sie ok.autko ma dopiero 140tys oryginalnego przebiegu, czy to moze byc cos powaznego?
Mam chyba dosc duzy problem, zauwazylam ,ze od kilku dni od czasu do czasu zapala mi sie na komputerze( w tym samym miejscu gdzie normalnie pokazuje temperature powietrza czy np zuzyte klocki) czerwony wykrzyknik i wydaje sygnał dzwiekowy.dzieje sie tak przez kilkanascie sekund a potem gasnie. przy wlaczaniu silnika zawsze pokazuje sie ok.autko ma dopiero 140tys oryginalnego przebiegu, czy to moze byc cos powaznego?
Ostatnio zmieniony 23 lis 2008, 11:06 przez marla111, łącznie zmieniany 3 razy.
jezeli chodzi o zdjecie to nie tak latwo, musialabym pojezdzic troche autem i moze by sie zapalila a moze nie. mysle, ze rysunek wystarczy
, wyglada to dokladnie tak tyle ,ze ma kolor czerwony . niestety ksiazki z instrukcja nie mam, teraz by sie przydala...i
dziekuje, za zainteresowanie moim problemem

dziekuje, za zainteresowanie moim problemem
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
hmmm ewidentnie to jest jakis problem z hamulcami... Proponuje rozkręcić koło i sprawdzić stan klocków hamulcowych... Ogólnie to znaczek ktory informuje nas o wymianie klocków hamulcowych wygląda tak (O)Takie kółczeko w "nawiasie"
Jeśli chodzi o Twoj przypadek być może to jakiś komunikat o braku płynu hamulcowego?
Ps. Sprawdziłem w swojej Instrukcji Obsługi Taki znaczek jak narysowałeś znajduje sie w tejze instrukcji i opisany jest jako STORUNG BREMSANLAGE (Dodam ,że w słowie STORUNG nad O są dwie kreseczki czyta sie to jako o-umlaut czyli niemiecka literka)
Staram sie rozszyfrować... Wyszło mi coś takiego "Przeszkadza Urządzenie Hamujące" lub "Przeszkadza Położenie hamulców"
STORUNG to znaczy przeszkadzać a BREMSANLAGE urządzenie hamujące lub położenie hamulców.
[ Dodano: 2008-11-23, 12:53 ]
Zeskanowałem Ci calą strone tego... Po przeczytaniu wstępu może miec to zwiazek z ABS... Proponuje udac sie do jakiegoś tłumacza przysięgłego on to zrobi za grosze...
Jeśli chodzi o Twoj przypadek być może to jakiś komunikat o braku płynu hamulcowego?
Ps. Sprawdziłem w swojej Instrukcji Obsługi Taki znaczek jak narysowałeś znajduje sie w tejze instrukcji i opisany jest jako STORUNG BREMSANLAGE (Dodam ,że w słowie STORUNG nad O są dwie kreseczki czyta sie to jako o-umlaut czyli niemiecka literka)
Staram sie rozszyfrować... Wyszło mi coś takiego "Przeszkadza Urządzenie Hamujące" lub "Przeszkadza Położenie hamulców"
STORUNG to znaczy przeszkadzać a BREMSANLAGE urządzenie hamujące lub położenie hamulców.
[ Dodano: 2008-11-23, 12:53 ]
Zeskanowałem Ci calą strone tego... Po przeczytaniu wstępu może miec to zwiazek z ABS... Proponuje udac sie do jakiegoś tłumacza przysięgłego on to zrobi za grosze...
klocki swieca sie na pomaranczowo, bo mialam juz z tym do czynienia jakis czas temu, ale byc moze masz racje z tym plynem hamulcowym badz tez znalazlam to w ktoryms watkow- problem ze sterwonikiem abs. mysle, ze problem robi sie wtedy kiedy jest zimno, przypomnialam sobie ,ze w ubiegla zime tez mi sie to raz przytrafilo tylko wtedy oszalal mi abs i zadna kontrolka sie nie zapalila. widocznie teraz stan sie pogarsza 
dzieki za pomoc

dzieki za pomoc
Ja mam ten sam problem, czasem zapala mi się przy odpalaniu t akontrolka jak jest rano zimno, czasem jak wsiadam po 10 godzinach w ciąguu dnia, ale nigdy podczas ciągłej jazdy. Miga mi wtedy równiez kotrolka pomoarańczowa od ABS i ESP. Podobno włącza się ta kontrolka równiez wtedy gdy jest słaby akumulator.
było audi 80 b4, potem a6 c5 2,4, teraz a6 c6 2,0 tfsi.....only audiiiii
helmut28, pisałeś w innym dziale ,że możesz przetłumaczyć coś.. Gdyż jesteś germanistą... może przetlumaczysz koleżance to co dodałem? Skan instrukcji?
download.php?id=1930
download.php?id=1930
panowie i panie;
na 90% macie za mało płynu chłodzącego!! Taka właśnie kontrolka to oznacza. Po odpaleniu i przejechaniu kilku km (z fizyki) płyn zwiększy swoją objętość i problem z ilością nie występuje, po schłodzeniu znów zminiejsza swoją objętośc i znów na fisie pojawia się ów (pięknie:) narysowana kontrolka!
Tak więc dolejcie trochę płynu do zbiorniczka wyrównawczego i po kłopocie!!
na 90% macie za mało płynu chłodzącego!! Taka właśnie kontrolka to oznacza. Po odpaleniu i przejechaniu kilku km (z fizyki) płyn zwiększy swoją objętość i problem z ilością nie występuje, po schłodzeniu znów zminiejsza swoją objętośc i znów na fisie pojawia się ów (pięknie:) narysowana kontrolka!
Tak więc dolejcie trochę płynu do zbiorniczka wyrównawczego i po kłopocie!!
1,9 TDI -115KM...sacreble...
LIVE is 2fast 2be SLOW...sacreble...
Kontrolka (0) z wykrzyknikiem pojawaia się gdy jest mały poziom płynu hamulcowego lub defekt układu ABS.
ZATRZYMAJ AUTO , SPRAWDX POZIOM PÂŁYNU HAMULCOWEGO!
Jesli poziom płynu hamulcowego w zbiorniczku wyrównawczym jest poniżej minimum MIN, mozna wtedy ostrożnie dojechac do jabkiższego seerwisu Audi.
Nalezy uzupełnic płyn i sprawdzić powód ubytku.
W wypadku gdyby to była awaria czulnika ABS może rozłożyć się siła hamowania na tylna oś i tyle koła moga się szybciej blokowac.
UWAGA
Uwaga gdyby poziom płynu był niski, a droga pedął hamulca stawał się "słabszy"- miał jaby dłuższy luz, oznaczac to moze, że wysiadł którys z obwodów hamulcowych.
Mogą Państwo jednak ostrożnie dojechac do najbliżeszego serwisu Audi z nastawieniem na to że trzeba będzie silniej naciskac na pedła hamulca, a droga hamowanioa się wydłuży.
Gdyby płyn był w porządku moze sie okazac,że jest to awaria któregos z czujników regulackji ABS wtedy moga tylne koła sie szybciej blokowac - moze to prowadzić do problemów nad zapanowaniem nad autem.
Tłumaczyłem szybko i po "chłopsku", szczerze mówiąc, sam się wysraszyłem bo mam ten sam problem.
Kontrolka u mnie jednak pojawaia się czasami tzn. Na ok 30 odpaleń - 4 razy się zaświeci i zazwyczaj jak jest zimno i rankiem.
ZATRZYMAJ AUTO , SPRAWDX POZIOM PÂŁYNU HAMULCOWEGO!
Jesli poziom płynu hamulcowego w zbiorniczku wyrównawczym jest poniżej minimum MIN, mozna wtedy ostrożnie dojechac do jabkiższego seerwisu Audi.
Nalezy uzupełnic płyn i sprawdzić powód ubytku.
W wypadku gdyby to była awaria czulnika ABS może rozłożyć się siła hamowania na tylna oś i tyle koła moga się szybciej blokowac.
UWAGA
Uwaga gdyby poziom płynu był niski, a droga pedął hamulca stawał się "słabszy"- miał jaby dłuższy luz, oznaczac to moze, że wysiadł którys z obwodów hamulcowych.
Mogą Państwo jednak ostrożnie dojechac do najbliżeszego serwisu Audi z nastawieniem na to że trzeba będzie silniej naciskac na pedła hamulca, a droga hamowanioa się wydłuży.
Gdyby płyn był w porządku moze sie okazac,że jest to awaria któregos z czujników regulackji ABS wtedy moga tylne koła sie szybciej blokowac - moze to prowadzić do problemów nad zapanowaniem nad autem.
Tłumaczyłem szybko i po "chłopsku", szczerze mówiąc, sam się wysraszyłem bo mam ten sam problem.
Kontrolka u mnie jednak pojawaia się czasami tzn. Na ok 30 odpaleń - 4 razy się zaświeci i zazwyczaj jak jest zimno i rankiem.
było audi 80 b4, potem a6 c5 2,4, teraz a6 c6 2,0 tfsi.....only audiiiii
jestescie genialni, wielkie dzieki, a tak przy okazji przydaloby sie profesjonalne tlumaczenie. przetlumaczylam to w internecie, mniej wiecej zrozumialam ,ze nalezy dolac plynu hamulcowego i skontaktowac sie z najblizszym serwisem. mysle, ze zrobie to pierwsze ale serwis audi to chyba sobie odpuszcze.
Marla sprawdz w/g mnie przede wszystkim poziom płynu chłodniczego, na zimnym silniku (najlepiej rano) i zauważysz, ze jego poziom jest poniżej min i dlatego właśnie czujnik reaguje tylko, gdy jest zimno i płyn jest zimny, co do płynu hamulcowego sprawdz go również oczywiście, ale z racji składu chemicznego powinien on mieć mniejszą tolerancję powiększania swojej objętości pod wpływem temp. i dlatego problemu w/g mnie należy napierw szukać z ilością płynu chłodniczego. (wiem to z autopsji 
napisz nam co to było
powodzonka

napisz nam co to było
powodzonka

1,9 TDI -115KM...sacreble...