Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5 ] Problem z komputerem C5 1.9 tdi 2002 avant

Elektryka
ODPOWIEDZ
marla111
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C5 ] Problem z komputerem C5 1.9 tdi 2002 avant

Post autor: marla111 » 23 lis 2008, 10:45

witam,
Mam chyba dosc duzy problem, zauwazylam ,ze od kilku dni od czasu do czasu zapala mi sie na komputerze( w tym samym miejscu gdzie normalnie pokazuje temperature powietrza czy np zuzyte klocki) czerwony wykrzyknik i wydaje sygnał dzwiekowy.dzieje sie tak przez kilkanascie sekund a potem gasnie. przy wlaczaniu silnika zawsze pokazuje sie ok.autko ma dopiero 140tys oryginalnego przebiegu, czy to moze byc cos powaznego?
Ostatnio zmieniony 23 lis 2008, 11:06 przez marla111, łącznie zmieniany 3 razy.

MISIEK_A6

Post autor: MISIEK_A6 » 23 lis 2008, 10:58

Proszę zrob zdjęcie tej Ikony i wstaw na forum... bo Ciężko coś powiedzieć... Jeśli masz Instrukcje to proponuje tam zajrzeć... Ja zawsze zagladam niestetry mam niemiecka ale jakos zawsze da sie przetłumaczyć <ok>

marla111
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: marla111 » 23 lis 2008, 11:32

jezeli chodzi o zdjecie to nie tak latwo, musialabym pojezdzic troche autem i moze by sie zapalila a moze nie. mysle, ze rysunek wystarczy :), wyglada to dokladnie tak tyle ,ze ma kolor czerwony . niestety ksiazki z instrukcja nie mam, teraz by sie przydala...i
dziekuje, za zainteresowanie moim problemem
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

MISIEK_A6

Post autor: MISIEK_A6 » 23 lis 2008, 12:37

hmmm ewidentnie to jest jakis problem z hamulcami... Proponuje rozkręcić koło i sprawdzić stan klocków hamulcowych... Ogólnie to znaczek ktory informuje nas o wymianie klocków hamulcowych wygląda tak (O)Takie kółczeko w "nawiasie"
Jeśli chodzi o Twoj przypadek być może to jakiś komunikat o braku płynu hamulcowego?

Ps. Sprawdziłem w swojej Instrukcji Obsługi Taki znaczek jak narysowałeś znajduje sie w tejze instrukcji i opisany jest jako STORUNG BREMSANLAGE (Dodam ,że w słowie STORUNG nad O są dwie kreseczki czyta sie to jako o-umlaut czyli niemiecka literka)

Staram sie rozszyfrować... Wyszło mi coś takiego "Przeszkadza Urządzenie Hamujące" lub "Przeszkadza Położenie hamulców"
STORUNG to znaczy przeszkadzać a BREMSANLAGE urządzenie hamujące lub położenie hamulców.

[ Dodano: 2008-11-23, 12:53 ]
Zeskanowałem Ci calą strone tego... Po przeczytaniu wstępu może miec to zwiazek z ABS... Proponuje udac sie do jakiegoś tłumacza przysięgłego on to zrobi za grosze...

marla111
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: marla111 » 23 lis 2008, 12:57

klocki swieca sie na pomaranczowo, bo mialam juz z tym do czynienia jakis czas temu, ale byc moze masz racje z tym plynem hamulcowym badz tez znalazlam to w ktoryms watkow- problem ze sterwonikiem abs. mysle, ze problem robi sie wtedy kiedy jest zimno, przypomnialam sobie ,ze w ubiegla zime tez mi sie to raz przytrafilo tylko wtedy oszalal mi abs i zadna kontrolka sie nie zapalila. widocznie teraz stan sie pogarsza :(
dzieki za pomoc

MISIEK_A6

Post autor: MISIEK_A6 » 23 lis 2008, 13:04

Naprawde nie zlekceważ tego! Przetłumacz sobie to co Ci wysłałem... Na pewno w ASO za darmo powiedzą Ci co to jest za Ikonka i już... Jeśli nie to przetłumacz tą strone co Ci wyslałem... Hamulce to jeden z najważniejszych układów w samochodzie i trzeba o nie dbać...

Awatar użytkownika
helmut28
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: helmut28 » 23 lis 2008, 13:10

Ja mam ten sam problem, czasem zapala mi się przy odpalaniu t akontrolka jak jest rano zimno, czasem jak wsiadam po 10 godzinach w ciąguu dnia, ale nigdy podczas ciągłej jazdy. Miga mi wtedy równiez kotrolka pomoarańczowa od ABS i ESP. Podobno włącza się ta kontrolka równiez wtedy gdy jest słaby akumulator.
było audi 80 b4, potem a6 c5 2,4, teraz a6 c6 2,0 tfsi.....only audiiiii

MISIEK_A6

Post autor: MISIEK_A6 » 23 lis 2008, 13:18

helmut28, pisałeś w innym dziale ,że możesz przetłumaczyć coś.. Gdyż jesteś germanistą... może przetlumaczysz koleżance to co dodałem? Skan instrukcji?

download.php?id=1930

Awatar użytkownika
helmut28
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: helmut28 » 23 lis 2008, 13:21

przetłumacze w wielkim skrócie to co najważniejsze, a najciekawsze, że mam ten sam problem u siebie w aucie i taką samą instrukcję. Zaraz wkleję tłumaczenie...

Awatar użytkownika
sacreble
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sacreble » 23 lis 2008, 13:29

panowie i panie;
na 90% macie za mało płynu chłodzącego!! Taka właśnie kontrolka to oznacza. Po odpaleniu i przejechaniu kilku km (z fizyki) płyn zwiększy swoją objętość i problem z ilością nie występuje, po schłodzeniu znów zminiejsza swoją objętośc i znów na fisie pojawia się ów (pięknie:) narysowana kontrolka!
Tak więc dolejcie trochę płynu do zbiorniczka wyrównawczego i po kłopocie!!
1,9 TDI -115KM...sacreble...
LIVE is 2fast 2be SLOW...sacreble...

Awatar użytkownika
helmut28
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: helmut28 » 23 lis 2008, 13:36

Kontrolka (0) z wykrzyknikiem pojawaia się gdy jest mały poziom płynu hamulcowego lub defekt układu ABS.
ZATRZYMAJ AUTO , SPRAWDX POZIOM PÂŁYNU HAMULCOWEGO!

Jesli poziom płynu hamulcowego w zbiorniczku wyrównawczym jest poniżej minimum MIN, mozna wtedy ostrożnie dojechac do jabkiższego seerwisu Audi.
Nalezy uzupełnic płyn i sprawdzić powód ubytku.
W wypadku gdyby to była awaria czulnika ABS może rozłożyć się siła hamowania na tylna oś i tyle koła moga się szybciej blokowac.

UWAGA

Uwaga gdyby poziom płynu był niski, a droga pedął hamulca stawał się "słabszy"- miał jaby dłuższy luz, oznaczac to moze, że wysiadł którys z obwodów hamulcowych.
Mogą Państwo jednak ostrożnie dojechac do najbliżeszego serwisu Audi z nastawieniem na to że trzeba będzie silniej naciskac na pedła hamulca, a droga hamowanioa się wydłuży.
Gdyby płyn był w porządku moze sie okazac,że jest to awaria któregos z czujników regulackji ABS wtedy moga tylne koła sie szybciej blokowac - moze to prowadzić do problemów nad zapanowaniem nad autem.

Tłumaczyłem szybko i po "chłopsku", szczerze mówiąc, sam się wysraszyłem bo mam ten sam problem.
Kontrolka u mnie jednak pojawaia się czasami tzn. Na ok 30 odpaleń - 4 razy się zaświeci i zazwyczaj jak jest zimno i rankiem.

marla111
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: marla111 » 23 lis 2008, 13:37

jestescie genialni, wielkie dzieki, a tak przy okazji przydaloby sie profesjonalne tlumaczenie. przetlumaczylam to w internecie, mniej wiecej zrozumialam ,ze nalezy dolac plynu hamulcowego i skontaktowac sie z najblizszym serwisem. mysle, ze zrobie to pierwsze ale serwis audi to chyba sobie odpuszcze.

Awatar użytkownika
sacreble
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sacreble » 23 lis 2008, 13:44

Marla sprawdz w/g mnie przede wszystkim poziom płynu chłodniczego, na zimnym silniku (najlepiej rano) i zauważysz, ze jego poziom jest poniżej min i dlatego właśnie czujnik reaguje tylko, gdy jest zimno i płyn jest zimny, co do płynu hamulcowego sprawdz go również oczywiście, ale z racji składu chemicznego powinien on mieć mniejszą tolerancję powiększania swojej objętości pod wpływem temp. i dlatego problemu w/g mnie należy napierw szukać z ilością płynu chłodniczego. (wiem to z autopsji :)

napisz nam co to było
powodzonka :)
1,9 TDI -115KM...sacreble...
LIVE is 2fast 2be SLOW...sacreble...

marla111
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: marla111 » 23 lis 2008, 16:15

sprawdzilam plyn hamulcowy i wiecie co, faktycznie bylo go zbyt malo. jest tak zimno a do tego niedziela, ze chyba dopiero jutro sprawdze czy uzupelnienie plynu rozwiazalo problem.
pozdrawiam wszstkich i dzieki za pomoc

mario1278
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: MARIUSZ
Rocznik: 2010
Moje auto: Allroad C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TDI 233KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: mario1278 » 23 lis 2008, 16:16

Panowie co się tak uparliście z płynem chłodzącym od tego jest inna kontrolka to samo dotyczy abs-u ,kontrolka o której mowa to płyn hamulcowy lub czujnik płynu hamulcowego w zbiorniku .Poza tym mam instrukcję po polsku.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja