[ ASB 3.0 232 KM] Nie pali na dotyk
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Waldek SILNIK ASB
- Rocznik: 2007
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 BMK 224KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
[ ASB 3.0 232 KM] Nie pali na dotyk
Cześć,
Nie mam błędów, wszystko czystko, samochód od jakiegoś tygodnia mocno kręci by odpalić.
Rok temu miałem wymienioną świecę żarową, tylko jedną bo był błąd dla tej jednej w VCDS. Czy zatem powinienem iść w tym kierunku? Wymienić zatem resztę świec?
[ Dodano: 2019-10-03, 10:21 ]
Jestem po konsultacji z elektronikiem. Twierdzi, że przy temperaturach powyżej 5 stopni, V6 to nawet nie grzeje świec żarowych. Następuje samoczynny zapłon bez zająknięcia. Trzeba iść w kierunku pompy wstępnej paliwa (czy jakoś tak się nazywa). Jako, że lało mi się z filtra paliwa, może tam być jakiś bąbel powietrza. Kazał przed odpaleniem trzy razy zapłon i stop i potem start. Jeśli na zimnym silniku to zadziała to znaczy, że albo się to rozejdzie samodzielnie i naprawi albo coś właśnie z tą pampą, układem paliwa, nieszczelnością układu.
Macie do tego uwagi? Miał ktoś podobnie?
Nie mam błędów, wszystko czystko, samochód od jakiegoś tygodnia mocno kręci by odpalić.
Rok temu miałem wymienioną świecę żarową, tylko jedną bo był błąd dla tej jednej w VCDS. Czy zatem powinienem iść w tym kierunku? Wymienić zatem resztę świec?
[ Dodano: 2019-10-03, 10:21 ]
Jestem po konsultacji z elektronikiem. Twierdzi, że przy temperaturach powyżej 5 stopni, V6 to nawet nie grzeje świec żarowych. Następuje samoczynny zapłon bez zająknięcia. Trzeba iść w kierunku pompy wstępnej paliwa (czy jakoś tak się nazywa). Jako, że lało mi się z filtra paliwa, może tam być jakiś bąbel powietrza. Kazał przed odpaleniem trzy razy zapłon i stop i potem start. Jeśli na zimnym silniku to zadziała to znaczy, że albo się to rozejdzie samodzielnie i naprawi albo coś właśnie z tą pampą, układem paliwa, nieszczelnością układu.
Macie do tego uwagi? Miał ktoś podobnie?
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Ustaw imię i auto
- Skrzynia: Tiptronic
- tomnik
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Rocznik: 2009
- Silnik: 2.7TDI CANA 190KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
Twój konsultant ma rację.Wiatrak pisze:Jestem po konsultacji z elektronikiem. Twierdzi, że przy temperaturach powyżej 5 stopni, V6 to nawet nie grzeje świec żarowych. Następuje samoczynny zapłon bez zająknięcia. Trzeba iść w kierunku...
Dedykowane Moduły LED oświetlenia wnętrza-niezawodne/bezawaryjne Kontakt : PW/Mail prolumo@yahoo.com
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
Skąd wiesz, że grzeje? Na 100% nie grzeje. Wskaźnik świec żarowych odpalony przez chwilę przy rozruchu nic nie znaczy, pokazuje tylko, że jest OK. Co do obrotów, popatrzę na obroty, nie zwracałem na to uwagi. A jakie są dobre a jakie złe? Nie przypominam sobie by były jakieś wysokie, takie zwykłe pewnie koło 1000 - 1100 na zimnym. Nie przypominam sobie jakiegoś gazowania.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Forum Audi A6 / A7
Z kas wiem, po pierwsze dokumentacja po drugie, empirycznie, przekrec kluczyk na on zobaczysz że przygasają światła wewnątrz samochodu na jakieś 10 sek. Działo się to również w ciepłe dni co mnie bardzo zdziwiło.
Chodziło mi o obroty podczas odpalania, czy rozrusznik kreci poniżej 200 obrotów czy ciut więcej.
Chodziło mi o obroty podczas odpalania, czy rozrusznik kreci poniżej 200 obrotów czy ciut więcej.
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
Pompa? Ta wysokiego ciśnienia wtryskowa? Czy jaka? Była rok temu regenerowana. Jest jak nowa. Regulator? Co to? Jaki regulator? Wtryski to wolę nawet o nich nie myśleć
Vcds pokazuje, że jest ok ale wiadomo, że dopiero na stole pobiórczym czy jakoś tak to się nazywa można to ocenić. Raczej bym nie brał ich pod uwagę bo nie dymi itp. No bo jakie inne objawy?

Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Forum Audi A6 / A7
Podejzyj jak narasta ciśnienie na listwie.
Musi być pod zadane, jak jest zbieżne to niestety wtryski na stół.
Może być też problem z zaworem na przelewie, ale tego na 100 ci nie potwierdzę.
Przed odpaleniem sprawdź czy w przezroczystym wężu nie masz powietrza.
Z jakiego powodu regenerowales pompę, co było przyczyną usterki
Musi być pod zadane, jak jest zbieżne to niestety wtryski na stół.
Może być też problem z zaworem na przelewie, ale tego na 100 ci nie potwierdzę.
Przed odpaleniem sprawdź czy w przezroczystym wężu nie masz powietrza.
Z jakiego powodu regenerowales pompę, co było przyczyną usterki

-
- Forum Audi A6 / A7
Możesz szczegółowiej opisać zielonemu trzy pierwsze zdania? Co do powietrza w przezroczystym wężu sprawdzę. Przyczyną było pocenie się. Wymienione oringi były.
[ Dodano: 2019-10-04, 14:59 ]
Może to jeszcze pomoże, ale nie pisałem o tym bo wyeliminowaliśmy świece żarowe. Ponad tydzień temu, kiedy był pierwszy objaw takiego odpalania, podłączyłem się VCDSem i wyszło, że mam uszkodzony przekaźnik świec żarowych. Wymieniłem go i zero błędów. Jednocześnie przy wymianie wyszło, że mam litr wody w obudowie ECU i ten przekaźnik pływał w tej wodzie. Wszystko wyczyściłem, wysuszyłem, błędów brak. Acha, jeszcze ciekło mi z filtra paliwa, mocno zalany był plastik pod silnikiem, ale to też uszczelniłem dociskając zawór zwrotny na filtrze. Już sucho jak pieprz. Ale został mi ten problem z odpalaniem. Zatem nie sądzę, że w tym samym czasie skończyły się też wtryski (tym bardziej, że używam 2T Orlena jak w każdym dieslu jakie miałem do tej pory plus jakieś środki stosuję do wtrysków) ... to jak kumulacja w totku. Wiem,że to nie stół pobierczy ale VCDS pokazuje, że wtryski mam w normie.
[ Dodano: 2019-10-04, 14:59 ]
Może to jeszcze pomoże, ale nie pisałem o tym bo wyeliminowaliśmy świece żarowe. Ponad tydzień temu, kiedy był pierwszy objaw takiego odpalania, podłączyłem się VCDSem i wyszło, że mam uszkodzony przekaźnik świec żarowych. Wymieniłem go i zero błędów. Jednocześnie przy wymianie wyszło, że mam litr wody w obudowie ECU i ten przekaźnik pływał w tej wodzie. Wszystko wyczyściłem, wysuszyłem, błędów brak. Acha, jeszcze ciekło mi z filtra paliwa, mocno zalany był plastik pod silnikiem, ale to też uszczelniłem dociskając zawór zwrotny na filtrze. Już sucho jak pieprz. Ale został mi ten problem z odpalaniem. Zatem nie sądzę, że w tym samym czasie skończyły się też wtryski (tym bardziej, że używam 2T Orlena jak w każdym dieslu jakie miałem do tej pory plus jakieś środki stosuję do wtrysków) ... to jak kumulacja w totku. Wiem,że to nie stół pobierczy ale VCDS pokazuje, że wtryski mam w normie.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Forum Audi A6 / A7
W bloku 22 i 23 masz podane rzeczywiste ciśnienie na szynie. Jeżeli rzeczywiste jest za niskie w SPAM do oczekiwanego wtrysk się nie otworzy,
Przed pompa wysokiego ciśnienia powinieneś mieć kawałek przezroczystego węża, widać tam czy nie ma powietrza,
Pisałeś o wodzie, zweryfikuj czy tam zieleni nie ma szystkie wtyczki oto,
Piszesz o przelewach i filtrze, weryfikacja czy nie ciągnie lewego powietrza. Co do zapowiettzania, te układu bardzo fajnie i szybko można odpowietrzyć bez zbędnych ceregieli.
Przed pompa wysokiego ciśnienia powinieneś mieć kawałek przezroczystego węża, widać tam czy nie ma powietrza,
Pisałeś o wodzie, zweryfikuj czy tam zieleni nie ma szystkie wtyczki oto,
Piszesz o przelewach i filtrze, weryfikacja czy nie ciągnie lewego powietrza. Co do zapowiettzania, te układu bardzo fajnie i szybko można odpowietrzyć bez zbędnych ceregieli.