Dowiadywałem się i jest malutki problem przy sprowadzaniu kolejnego zestawu.
Mianowicie , jeżeli sprowadzasz taki towar z FABRYKI SWIATA ( chin ) masz prawo sprowadzic jeden egzemplaz lub komplet na testy.
Ja tak zrobiłem.
Jeżeli sprowadzasz kolejny taki towar muszisz przedstawić licencje , która się wykupuje u PHILIPS-a bo to on jest włascicielem patentu DIVIX/XVID
Kosztuje to jedyne 15.000 Euro i monitoruje to firma z Warszawy bezpośrednio na lotnisku Okecie Ul. Wirazowa 35 , gdybym chciał sprowadzic ponownie taki towar musiałbym dołaczyc do przesyłki wylupiona licencje.
Ty jednorazowo masz prawo sprowadzic to sobie bez licencji na tzw. testy
W 99.9% wszystkie te zestawy posiadaja oprogramowanie odtważajace tego typu pliki.
Niektóre też posiadają napęd cd/dvd.
Generalnie nie jest to takie skomplikowane jak się wydaje.
Juz pisze jak to zrobić:
Wchodzisz na strone gdzie całe chiny sprzedaja wszystko - takie chinskie Allegro
www.alibaba.com
Po czym w wyszukiwarce wpisujesz frazę np. CAR DVD , lub CAR LCD kto co woli.
Wyszkujesz ineresujacych cie zestawów zagłówków
Wcześniej jednak musisz sie zarejestrowac na tej stronie ( polecam do tego zainstalowac GOOGLE TOOL BAR ) z tłumaczen , który automatycznie przetłumaczy nam stronke na polski.
Jak juz znajdziesz sprzedawcę który posiada idealne dla ciebie zagłówki ( szukaj tylko GOLDEN SUPPLIER ) czyli cos jak super sprzedawca , piszesz do niego że chcesz to zakupic jako partie do testów ( SPARE PARTS ) ,podajesz model i kolor , podajesz meila i prosisz o przesłanie faktury pro-forma ( PROFORMA INVOICE )
Powinien ci to wysłać na meila , wraz z danymi banku do przelewu.
fakture powinienes przetłumaczyc na polski dla służb celnych , morze byc poniżej całej faktury ,nawet odrecznie.
Dobrze by było jgby ten sprzedawca miał certyfikat CE na ten towar , wtedy go drukujesz i dołanczasz do faktury do odprawy celnej.
Popros żeby wysłał ci to DHL-em sa mniejsze koplikacje przy odprawie , w innym przypadku UPS-em.
Jak juz wyslesz kase na konto to czekasz około 10-15 dni na towar żeby przyleciał do polski.
w tym momencie juz kontaktujesz sie z DHL-em lub UPS-em odnosnie odprawy i kosztów.
srednio trawa to około 2-3 dni max i DHL przywożi ci to do domu.
najlepiej żeby sprowadzac to na firme twoja lub kolegi jest to duże ułatwienie dla służb celnych , nie wiem jak to działa ze sprowadzeniem dla osoby prywatnej :oops:
Po tym wszystkim musisz znależć jeszcze około 1-2 godz. żeby sobie je zamontowac
Ja pogadałem z szefem i pozwolił mi sprowadzic to na firme , nie było problemów .
Ale taki numer przechodzi tylko raz i jest całkowicie legalny.
[ Dodano: 2010-01-16, 13:52 ]
ZelvaBOi, mój kolega tez ma C6 zobacze jakie monitorki tam podejda bo mój znajomek ma do sprzesazy LCD-ki do samomontażu 7 cali ale nie wiem jak spasowały by do C6
Cene ma 200zł brutto za sztuke moze byc z fakturą
Dam ci znac jak to sprawdze