Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] wymiana TIP przy okazji chipowania

Pomysły, pytania, spostrzeżenia odnośnie tuningu zawieszenia, silnika, układu napędowego.
kalina86
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5] wymiana TIP przy okazji chipowania

Post autor: kalina86 » 15 gru 2015, 11:47

Drodzy forumowicze,

Będę chipować swoje A6, silnik 1.8T AWT 2003 rok. Zastanawiam się, czy przy okazji wymienić TIP na metalowy o zwiększonym przepływie powietrza. Jakie jest Wasze zdanie, mechanik powiedział mi, że nie zaszkodzi, może najwyżej pomóc. Koleś, który ma chipować powiedział żeby zostawić ori TIP

Awatar użytkownika
phpbb3 forum A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: phpbb3 forum A6 » 16 gru 2015, 14:44

sporo osób wymienia aby poprawić przepływ powietrza. zapytaj tunera o powody pozostawienia ory TIPa.

Awatar użytkownika
Krzysiek93ZS
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Krzysiek93ZS » 17 gru 2015, 17:56

Hmmm..można ale możne też wiele innych rzeczy zrobić np wywalić kata i wrzucić downpipe, też będzie efekt.

Awatar użytkownika
phpbb3 forum A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: phpbb3 forum A6 » 19 gru 2015, 13:34

Z wywaleniem kata mogą się wiązać nieprzyjemności po kontroli policyjnej. Coraz więcej jest kontroli gdzie sprawdzają skład spalin ( przynajmniej u nas w Bydzi ), dlatego ja na razie nie zdecydowałem się na ten krok. W a6 kilka lat temu pozbyłem się katów bez żadnego ale, teraz mam obawy.

Łukasz13
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Łukasz
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Silnik: 1.8T 163KM
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Re: wymiana TIP przy okazji chipowania

Post autor: Łukasz13 » 19 gru 2015, 14:19

kalina86 pisze:Drodzy forumowicze,

Będę chipować swoje A6, silnik 1.8T AWT 2003 rok. Zastanawiam się, czy przy okazji wymienić TIP na metalowy o zwiększonym przepływie powietrza. Jakie jest Wasze zdanie, mechanik powiedział mi, że nie zaszkodzi, może najwyżej pomóc. Koleś, który ma chipować powiedział żeby zostawić ori TIP
NA pewno nie zaszkodzi, miałem przypadek że org. tip od przegrzania zrobił się taki miękki że auto nie chciało jechać powyżej 3 tyś obr. bo tip się zasysał i odcinał dopływ powietrza do turbo :)
A4 1.8T AWT ~~250 KM
Pomoc,chiptunig 1.8t,2.7bit

Gość.

Post autor: Gość. » 19 gru 2015, 17:10

grzałka pisze:Z wywaleniem kata mogą się wiązać nieprzyjemności po kontroli policyjnej. Coraz więcej jest kontroli gdzie sprawdzają skład spalin ( przynajmniej u nas w Bydzi ), dlatego ja na razie nie zdecydowałem się na ten krok. W a6 kilka lat temu pozbyłem się katów bez żadnego ale, teraz mam obawy.
Słyszałem o tym ale jeśli ktoś ma LPG mogą go cmoknąć bo najlepszy sprzet nie wykryje braku kata w spalinach gazu :]
nawet mi to w DE diagnosta powiedział.

Awatar użytkownika
phpbb3 forum A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: phpbb3 forum A6 » 24 gru 2015, 14:14

[quote="Apophis"][quote="grzałka"]Z wywaleniem kata mogą się wiązać nieprzyjemności po kontroli policyjnej. Coraz więcej jest kontroli gdzie sprawdzają skład spalin ( przynajmniej u nas w Bydzi ), dlatego ja na razie nie zdecydowałem się na ten krok. W a6 kilka lat temu pozbyłem się katów bez żadnego ale, teraz mam obawy.[/quote]

Słyszałem o tym ale jeśli ktoś ma LPG mogą go cmoknąć bo najlepszy sprzet nie wykryje braku kata w spalinach gazu :]
nawet mi to w DE diagnosta powiedział.[/quote]

tylko problemem jest to, że sprawdzają na jednym i drugim paliwie

Gość.

Post autor: Gość. » 24 gru 2015, 14:21

No rozsadek nakazuje tak ale lepiej to obejść elektronicznie że niby cyk na bene a dalej pali co trza. W końcu WV większe szwindelki robił :)

MrcZk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: MrcZk » 25 gru 2015, 16:43

Nawiazujac do tematu czyli o wymianie seryjnego gumowego tipa na "tuningowy" to do samego stage 1 czyli czipa na 180 koni nie jest to niezbedne ale wieksze mody wymagaja tego . Modzac swoje 1.8t na stage 2 dziwilem sie czemu przy 5 tys przeplywka zlicza jakies marne wartosci...na logach doladowanie bylo a przeplywka dalej swoje...dopiero bedac na hamowni otworzylem maske i podczas hamowania auta stalem przed maska i widzialem co sie dziene z tipem najzwyczajniej go zasysalo a ze turbo bylo rozbujane to lapalo lewe powietrze przez malutka nieszczelnosc. Mysle ze odpowiedzialem klarownie na pytanie.
1.8T MrcZk'a hybryda itd

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tuning mechaniczny”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja