Drodzy forumowicze,
Będę chipować swoje A6, silnik 1.8T AWT 2003 rok. Zastanawiam się, czy przy okazji wymienić TIP na metalowy o zwiększonym przepływie powietrza. Jakie jest Wasze zdanie, mechanik powiedział mi, że nie zaszkodzi, może najwyżej pomóc. Koleś, który ma chipować powiedział żeby zostawić ori TIP
[A6 C5] wymiana TIP przy okazji chipowania
- phpbb3 forum A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
- Krzysiek93ZS
- Forum Audi A6 / A7
- phpbb3 forum A6
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Łukasz
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 1.8T 163KM
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Re: wymiana TIP przy okazji chipowania
NA pewno nie zaszkodzi, miałem przypadek że org. tip od przegrzania zrobił się taki miękki że auto nie chciało jechać powyżej 3 tyś obr. bo tip się zasysał i odcinał dopływ powietrza do turbokalina86 pisze:Drodzy forumowicze,
Będę chipować swoje A6, silnik 1.8T AWT 2003 rok. Zastanawiam się, czy przy okazji wymienić TIP na metalowy o zwiększonym przepływie powietrza. Jakie jest Wasze zdanie, mechanik powiedział mi, że nie zaszkodzi, może najwyżej pomóc. Koleś, który ma chipować powiedział żeby zostawić ori TIP

A4 1.8T AWT ~~250 KM
Pomoc,chiptunig 1.8t,2.7bit
Pomoc,chiptunig 1.8t,2.7bit
Słyszałem o tym ale jeśli ktoś ma LPG mogą go cmoknąć bo najlepszy sprzet nie wykryje braku kata w spalinach gazugrzałka pisze:Z wywaleniem kata mogą się wiązać nieprzyjemności po kontroli policyjnej. Coraz więcej jest kontroli gdzie sprawdzają skład spalin ( przynajmniej u nas w Bydzi ), dlatego ja na razie nie zdecydowałem się na ten krok. W a6 kilka lat temu pozbyłem się katów bez żadnego ale, teraz mam obawy.
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
nawet mi to w DE diagnosta powiedział.
- phpbb3 forum A6
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
[quote="Apophis"][quote="grzałka"]Z wywaleniem kata mogą się wiązać nieprzyjemności po kontroli policyjnej. Coraz więcej jest kontroli gdzie sprawdzają skład spalin ( przynajmniej u nas w Bydzi ), dlatego ja na razie nie zdecydowałem się na ten krok. W a6 kilka lat temu pozbyłem się katów bez żadnego ale, teraz mam obawy.[/quote]
Słyszałem o tym ale jeśli ktoś ma LPG mogą go cmoknąć bo najlepszy sprzet nie wykryje braku kata w spalinach gazu![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
nawet mi to w DE diagnosta powiedział.[/quote]
tylko problemem jest to, że sprawdzają na jednym i drugim paliwie
Słyszałem o tym ale jeśli ktoś ma LPG mogą go cmoknąć bo najlepszy sprzet nie wykryje braku kata w spalinach gazu
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
nawet mi to w DE diagnosta powiedział.[/quote]
tylko problemem jest to, że sprawdzają na jednym i drugim paliwie
Nawiazujac do tematu czyli o wymianie seryjnego gumowego tipa na "tuningowy" to do samego stage 1 czyli czipa na 180 koni nie jest to niezbedne ale wieksze mody wymagaja tego . Modzac swoje 1.8t na stage 2 dziwilem sie czemu przy 5 tys przeplywka zlicza jakies marne wartosci...na logach doladowanie bylo a przeplywka dalej swoje...dopiero bedac na hamowni otworzylem maske i podczas hamowania auta stalem przed maska i widzialem co sie dziene z tipem najzwyczajniej go zasysalo a ze turbo bylo rozbujane to lapalo lewe powietrze przez malutka nieszczelnosc. Mysle ze odpowiedzialem klarownie na pytanie.
1.8T MrcZk'a hybryda itd