Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive

[A6 C4] Polerka końcówek wydechu

Wszystko co związane z dbaniem o nasze Audi A6 / A7
rafal149135
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C4] Polerka końcówek wydechu

Post autor: rafal149135 » 16 kwie 2013, 14:58

Witam, dzisiaj wpadła mi w rece pasta K2/Tempo Ultra Cut, jako że pasta jest beznadziejna do lakieru (zostawia ryski:/) to zacząłem chodzić do okoła auta i pastowałem nią wszystko co się dało ;) na 1 ogień poszedł hak, oczyścilem go ładnie ze rdzy, pózniej felgi, fajnie poschodził syf z klocków... jako że pasty było jeszcze dużo i chęci również dobrałem się do wydechu.
ÂŻałuje że nie zrobiłem fotek przed przystąpieniem do pracy, mam natomiast fotke w połowie roboty :) tak więc wrzucam obie.
Operacja zajmuje 10-15min i radze użyć na końcówkę jakąś drucianą szczotke bo pasta w mikro "wżery nie wejdzie".
Ogolnie końcówki wyglądały gorzej niż ta lewa na 1 zdjęciu - pisze gorzej bo tutaj już zrobiłem troszkę ją pastą...
Poza tym wszystkie czarne gumy/plastiki na dole samochodu obleciałem pastą do butów - w Lidlu jest fajna z taką gąbeczką ;) a póÂźniej plakiem. Efekt jak nowe :)
Obrazek

Obrazek

lobo94
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lobo94 » 16 kwie 2013, 16:51

A o co chodzi z tą końcówką drucianą? chodzi na wiertarkę ? Opisz mi jakbyś mógł :)

Awatar użytkownika
Audi A6 Warsztat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Zbigniew
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Audi A6 Warsztat » 16 kwie 2013, 18:14

lobo94,
O końcówkę to koledze rafal149135, chodzi o wydech, a tą końcówkę (wydechu) autor proponuje przeczyścić zwykłą szczotką drucianą... ;)

Awatar użytkownika
Naprawa Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomek
Rocznik: 2005
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Skrzynia: Manual
Kontakt:

Post autor: Naprawa Audi A6 » 16 kwie 2013, 18:54

Szczotką drucianą zdzierasz ocynk, zaraz będzie rdza w tym miejscu i wymiana tłumików po zimie gwarantowana <rotfl>

Awatar użytkownika
Audi A6 Warsztat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Zbigniew
Rocznik: 2008
Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
Skrzynia: Tiptronic
Kontakt:

Post autor: Audi A6 Warsztat » 16 kwie 2013, 19:14

No dokładnie tomekkk1, masz rację, chyba że ktoś lubi "miedziane" elementy w swoich autkach... :>
Warsztat, naprawy Audi A6.

rafal149135
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: rafal149135 » 16 kwie 2013, 23:26

tomekkk1 pisze:Szczotką drucianą zdzierasz ocynk, zaraz będzie rdza w tym miejscu i wymiana tłumików po zimie gwarantowana <rotfl>
Nie przesadzajmy ocynku nie zedrzesz tak łatwo, chodzi tylko o to zeby zebrac brud z dziur ktore powstaly na samym koncu wydechu

Awatar użytkownika
Naprawa Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Naprawa Audi A6 » 16 kwie 2013, 23:37

rafal149135 pisze:
tomekkk1 pisze:Szczotką drucianą zdzierasz ocynk, zaraz będzie rdza w tym miejscu i wymiana tłumików po zimie gwarantowana <rotfl>
Nie przesadzajmy ocynku nie zedrzesz tak łatwo, chodzi tylko o to zeby zebrac brud z dziur ktore powstaly na samym koncu wydechu
Powłoka ocynkowana gruba nie jest i łatwo poddaje się mechanicznej ingerencji, gruba jest powłoka galwanizowana. A w tych wżerach już zdecydowanie nie ma powłoki - ciemnoszary kolor stali. Będzie rdzewieć... A jak drogi posolą zimą to stal szybko wróci do pierwotnej postaci <rotfl>
P.S. widzę że prawy Alt jest Ci znany - proszę byś go używał gdzie trzeba <okok> O wiele łatwiej się czyta :)

rafal149135
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: rafal149135 » 17 kwie 2013, 22:20

tomekkk1 pisze:
rafal149135 pisze:
Powłoka ocynkowana gruba nie jest i łatwo poddaje się mechanicznej ingerencji, gruba jest powłoka galwanizowana. A w tych wżerach już zdecydowanie nie ma powłoki - ciemnoszary kolor stali. Będzie rdzewieć... A jak drogi posolą zimą to stal szybko wróci do pierwotnej postaci <rotfl>
P.S. widzę że prawy Alt jest Ci znany - proszę byś go używał gdzie trzeba <okok> O wiele łatwiej się czyta :)
Równie dobrze można w takim razie to zrobić szczoteczką do zębów...;) Ja ocynku nie zdrapałem a naprawde tłumik lśni że miodzio się patrzy a nie na takiego zakopconego :P

Awatar użytkownika
Naprawa Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Naprawa Audi A6 » 18 kwie 2013, 00:00

rafal149135 pisze:
tomekkk1 pisze:
rafal149135 pisze: Nie przesadzajmy ocynku nie zedrzesz tak łatwo, chodzi tylko o to zeby zebrac brud z dziur ktore powstaly na samym koncu wydechu
Równie dobrze można w takim razie to zrobić szczoteczką do zębów...;) Ja ocynku nie zdrapałem a naprawde tłumik lśni że miodzio się patrzy a nie na takiego zakopconego :P
Ja bym na Twoim miejscu uciął te kolanka i dał ładne dwie niklowane dokładki, najlepiej tak żeby nie odstawały aż tyle - wtedy by była pełnia uroku <okok>

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pielęgnacja i kosmetyka”

opony samochodowe opony samochodowe opony samochodowe
części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl
części samochodowe motostahttps://www.motostacja.pl