[AUDI A6 C6] Wymiana plynu wspomagania
- Drakula7410
- Forum Audi A6 / A7
Witam ponownie mam prosbe czy ktos moglby opisac jak wymienic lub przepompowac plyn do wspomagania . Dziekuje z gory i pozdrawiam
Drakula7410, Potrzebna ci będzie duża strzykawka i kawałek wężyka wyciagasz plyn ze zbiorniczka do konca silnik wylaczony,zalewasz potem do pelna zbiorniczek nowym wlaczasz silnik i krecisz do oporu po kilka razy w lewo w prawo, krecisz kierownicą,powtarzasz czynnosci do momentu usyskania czystego koloru,wyciąganie i zalewanie przy wylaczonym silniku,dopiero kiedy zalejesz plyn wlaczasz i krecisz potem znowu na wylaczonym silniku wyciagasz plyn u mnie w c5 poskutkowało pamiętaj aby kupić płyn taki jak zaleca producent do twojego auta pozdrawiam.
Jest na forum kilka tematów dotyczących wymiany.
Jest na forum kilka tematów dotyczących wymiany.
- Drakula7410
- Forum Audi A6 / A7
Dziekuje bardzo za pomoc a plyn tak jak mowisz bede kupowal w audi, zaraz jak przestanie padac zabieram sie do pracy .
Re: [AUDI A6 C6] Wymiana plynu wspomagania
powodzenia daj znać jak wymienisz pozdrawiamDrakula7410 pisze:Dziekuje bardzo za pomoc a plyn tak jak mowisz bede kupowal w audi, zaraz jak przestanie padac zabieram sie do pracy .

- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
W A6C5 jest to praktycznie do zrobienia. Robiłem bez kanału/podnośnika. Wszystko "od góry". Dobre, bo mozna zdjąć wąż powrotny z króćca zbiornika, przedłuzyć go i dać do jakiegoś pojemnika. Zatykamy ten osierocony króciec zbiornika, wlewamy nowy płyn do opróżnionego strzykawką zbiorniczka, kręcimy kierownicą lewo-prawo (bez odpalania silnika). W ten sposób przepompowuje się płyn przez układ. Metoda jak przy wymianie płynu hamulcowego. Na pewno bardziej efektywna metoda niż ciągłe mieszanie starego z nowym. I tak zuzyłem ponad litr płynu zanim zaczął w miare czysty lecieć.MaTyS pisze:Teoretycznie jest taka możliwość
Pytanie, czy w C6 jest jakiś dostep do tego zbiornika aby ten wąż powrotny odłączyć ?
Musicie to obejrzeć bo trudno mi powiedzieć

Części samochodowe online - Motostacja pl
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Drakula7410
- Forum Audi A6 / A7
[
Wymiana zrobiona zajelo ok 60 min zuzylem ok 2l. plynu ale w ukladzie czysciutko i swiezutko . Dziekuje wszystkim za pomoc i pozdrawiam
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Dominik
- Rocznik: 2014
- Moje auto: A7 4K
- Nadwozie: Liftback
- Silnik: 2.8 FSI 204KM
- Skrzynia: S-tronic
Na samym dole za przednim błotnikiem idzie przewod od wspomagania gumowy i wchodzi w rurke aluminiowa.Wystarczy go tam odpiąć i powinno zleciec ze zbiorniczka i kawałka przewodu.Przewod jest po stronie kierowcy czyli lewej.
Dodatkowo jak sie przyjrzycie budowie zbiorniczka do wspomagania to w srosku jest filtr ktory filtruje nieczystosci./Oczywiscie filterek niewymienny wiec aby był sens wymiany płynu to na moje oko trzeba by było zainwestowac w nowy sbiorniczek.Sama wymiana nie wiem czy nie moza tylko zaszkodzic bo nowy agresywniejszy plyn moze powyplukiwac nieczystosci zebrane przez owy filterek. Chyba ,że sie myle.
Dodatkowo jak sie przyjrzycie budowie zbiorniczka do wspomagania to w srosku jest filtr ktory filtruje nieczystosci./Oczywiscie filterek niewymienny wiec aby był sens wymiany płynu to na moje oko trzeba by było zainwestowac w nowy sbiorniczek.Sama wymiana nie wiem czy nie moza tylko zaszkodzic bo nowy agresywniejszy plyn moze powyplukiwac nieczystosci zebrane przez owy filterek. Chyba ,że sie myle.