[A6 C6] Buczaca pompa wspomagania
[A6 C6] Buczaca pompa wspomagania
Witam,mam pytanie co do buczenia chyba pompy wspomagania .ostatnio przy mrozach poniżej 10 stopni jak odpaliłem auto coś zaczęło strasznie buczeć i mocno nasilało się przy skręcie kół w obie strony, odgłos dochodził z lewej strony( kierowcy) po przejechaniu ok 5 -10 km odgłosy ustały ( i tak tez było w kolejne 2 mroźne dni ) mam pytanie czy może to być objaw jakiejś poważniejszej dolegliwości ? czy wina płynu w wspomaganiu ? Co radzicie zrobić ?
Nazywaj poprawnie tematy zgodnie z Regulaminem stosując TAGI!
Poprawiłem!
Nazywaj poprawnie tematy zgodnie z Regulaminem stosując TAGI!
Poprawiłem!
Ostatnio zmieniony 19 gru 2010, 13:03 przez remek78, łącznie zmieniany 1 raz.
- phpbb3 forum A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
[A6 c6 ]Re: Buczaca pompa wspomagania
remek78 pisze:Witam,mam pytanie co do buczenia chyba pompy wspomagania .ostatnio przy mrozach poniżej 10 stopni jak odpaliłem auto coś zaczęło strasznie buczeć i mocno nasilało się przy skręcie kół w obie strony, odgłos dochodził z lewej strony( kierowcy) po przejechaniu ok 5 -10 km odgłosy ustały ( i tak tez było w kolejne 2 mroźne dni ) mam pytanie czy może to być objaw jakiejś poważniejszej dolegliwości ? czy wina płynu w wspomaganiu ? Co radzicie zrobić ?
[ Dodano: 2010-12-19, 09:59 ]
Do moderatora .Czy o to chodziło ? O te tagi ?7 lat bylem na forum opla tigry i nigdy z tym sie nie spotkałem.Ale juz zakumałem.Pozdrawiam
- azad-der-boss
- Forum Audi A6 / A7
Witam.
Po pierwsze dolej płynu do zbiorniczka.Jeżeli to nie pomoże to w następnej kolejności wymień płyn. Możliwe,że wytrąciła się woda,płyn stary i albo zamarza częściowo,albo zbyt bardzo gęstnieje.
Wymienić płyn najprościej zdejmując wężyk z magistrali chłodniczej płynu.Prawdopodobnie taka metalowa rurka przed chłodnicami.Zdejmujesz jeden z wężyków i kręcisz kołami w lewo i prawo.Dobrze podnieść do tego auto z przodu,żeby koła nie miały oporu.Część płynu odciągnij strzykawką wcześniej ze zbiorniczka.
Jak już wymienisz i założysz wężyk to kręć kołami tak samo,aż się układ odpowietrzy.Następnie odpal auto na 2 sek i zgaś.Dolej płynu i tak dopóki nie uzyskasz stanu.
Jeżeli wymiana płynu nie pomoże i na mrozie znowu będzie buczeć to znaczy,że pompa jest na wykończeniu bo - płyn na mrozie (nawet jak nowy) robi się gęstszy.Wtedy pompa ma większy opór w wytworzeniu ciśnienia w układzie kierowniczym.
Pozdrawiam.
Po pierwsze dolej płynu do zbiorniczka.Jeżeli to nie pomoże to w następnej kolejności wymień płyn. Możliwe,że wytrąciła się woda,płyn stary i albo zamarza częściowo,albo zbyt bardzo gęstnieje.
Wymienić płyn najprościej zdejmując wężyk z magistrali chłodniczej płynu.Prawdopodobnie taka metalowa rurka przed chłodnicami.Zdejmujesz jeden z wężyków i kręcisz kołami w lewo i prawo.Dobrze podnieść do tego auto z przodu,żeby koła nie miały oporu.Część płynu odciągnij strzykawką wcześniej ze zbiorniczka.
Jak już wymienisz i założysz wężyk to kręć kołami tak samo,aż się układ odpowietrzy.Następnie odpal auto na 2 sek i zgaś.Dolej płynu i tak dopóki nie uzyskasz stanu.
Jeżeli wymiana płynu nie pomoże i na mrozie znowu będzie buczeć to znaczy,że pompa jest na wykończeniu bo - płyn na mrozie (nawet jak nowy) robi się gęstszy.Wtedy pompa ma większy opór w wytworzeniu ciśnienia w układzie kierowniczym.
Pozdrawiam.
niestety mnie dopadło to samo, jak spadł pierwszy snieg pojechalismy sie pobawic pierwszy raz quattro i audiczka stałą 2 dni i to samo było co u załozyciela tematu. Było mało płynu w zbiorniczku wiec dolałem na 2 dzien zalalismy nowym febi i chyba pompa jest na wykonczeniu bo sobie powywa. Choc jak dzis było 3 stopnie na plusie to nie wyła jak odpaliłem-dziwne.
Było Audi 80 B3 1.8S
Jest OOOO A6 C5 2.4 Quattro
Jest OOOO A6 C5 2.4 Quattro
- azad-der-boss
- Forum Audi A6 / A7
- azad-der-boss
- Forum Audi A6 / A7