Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[S6 C5] Wspomaganie działa poprawnie tylko w jedną stronę

Układ kierowniczy
ODPOWIEDZ
Genonef
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[S6 C5] Wspomaganie działa poprawnie tylko w jedną stronę

Post autor: Genonef » 24 maja 2016, 19:40

Witam forumowiczów,

mam taki problem - wspomaganie kierownicy przy kręceniu w prawo działa bardzo nierówno. Aby zacząć kręcić, zwłaszcza ze skrajnej pozycji trzeba użyć naprawdę dużo siły (praktycznie jak na wyłączonym silniku), po czy po pokonaniu pierwszego oporu idzie już trochę lepiej ale nadal zdecydowanie za ciężko. Dodatkowo w każda stronę przy krańcowych pozycjach słychać z układu wspomagania tak jakby syczenie/piszczenie. Poziom płynu jest w normie i układ jest odpowietrzony.

Poradzilibyście co mogę samemu spróbować jeszcze zrobić oraz co prawdopodobnie trzeba by wymienić?

[ Dodano: 2016-05-24, 19:40 ]
Wymontowałem fabryczną maglownicę, model 4B7 422 065A z Servotronickiem. Okazało się że koszt regeneracji w serwisie przewyższa wartość nowej to szukałem na szybko co by w okolicy coś pasującego znaleźć. Szczęśliwie trafiłem na przekładnie z RS6 C5 2003 - nie posiada ona (jak chyba wszystkie RS?) Servotronicka ale poza tym jest w bardzo dobrym stanie. Moje pytanie brzmi następująco:

Czym poskutkuje wsadzenie przekładni bez servotronicka do auta które ten moduł posiadało (poza oczywistymi zmianami w sposobie działania wspomagania). Czy komputer nie będzie się przesadnie burzyć? Czego jeszcze mogę się spodziewać?

Ucieszyłbym się z dowolnych informacji jeszcze dzisiaj gdyż jutro miała by zostać zamontowana...

Awatar użytkownika
Mazdomania
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Gosia
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.2 326KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: Mazdomania » 24 maja 2016, 22:24

Jeden z userów zagłębiał temat. Ponoć podejdzie do liftowego S6, jedynie inna ilość obrotów kierownicą będzie od maksymalnego skrętu w jedną stronę do maksymalnego skrętu w drugą. Dodatkowo będzie inna czułość układu kierowniczego.

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2018
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Napęd: Brak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel

Post autor: bendzji » 24 maja 2016, 22:28

serovotronik ma tylko przekaźnik - jak go odepniesz to nic się nie stanie....tam tylko prąd , masa i sygnał prędkości

Moreno
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 163KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Re: [S6 C5] Wspomaganie działa poprawnie tylko w jedną stron

Post autor: Moreno » 25 maja 2016, 01:12

Genonef pisze:Dodatkowo w każda stronę przy krańcowych pozycjach słychać z układu wspomagania tak jakby syczenie/piszczenie. Poziom płynu jest w normie i układ jest odpowietrzony.
Utrzymywanie kierownicy na max skręcie powoduje diametralny wzrost ciśnienia w układzie. Otwiera się zawór przelewowy (bezpieczeństwa), a pompa pracuje pod wysokim obciążeniem.
Staraj się tego unikać. ...jak skręcasz i nagle masz max, to odpuść odrobinkę - to w dużym stopniu ulży układowi wspomagania. ;)

Genonef
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Genonef » 25 maja 2016, 07:49

Dzieki wszystkim za opowiedzi i rady :) Zatem zatwierdzi montaż i dam znac jak sie sprawuje nowa przekładnia (choc auto kupielm z uszkodzona wiec nie mam za dobrego punktu odniesienia).

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl