Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ AWX 1.9 131 KM] Problemy ze wspomaganiem a alternator

Układ kierowniczy
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
TheWitcher
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ AWX 1.9 131 KM] Problemy ze wspomaganiem a alternator

Post autor: TheWitcher » 10 paź 2013, 20:35

Mam nadzieje ze temat komus sie przyda i pomoze uniknac dodatkowych kosztow ktore niestety ja ponioslem zanim zdiagnozowalem usterke.

Kilka tygodni temu zaczela mi buczec (piszczec) pompa wspomagania (tak myslalem). Szybka diagnoza i okazalo sie ze pasek jest do wymiany bo jest wyciagniety i lata jak szalony podczas krecenia kierownica. Przy okazji zdecydowalem sie wymienic rozrzad, pompe, drugi pasek, olej, plyn i uszczelke pokrywy zaworow.
Sporo pracy i koszta niebagatelne ale w weekend sie uporalem (przy okzji wymiany oleju znalazlem ta nieszczesna urwana srube w misce olejowej).

Obrazek

Wszystko poskladane, jazda probna i... ZONK. Dalej piszczy i pasek lata jak porabany przy skrecaniu kierownica.
Pomyslalem, jak nic pompa wspomagania padla albo napinacz szlag trafil.
Telefon do znajomego i juz narada, a on mi mowi sprawdz kolo pasowe na alternatorze.

Fachowy opis po co jest to sprzeglo:

http://www.gates.com/europe/oap/pl/Wymiana.html

Ja niestety nie zdarzylem wymienic, bo nastepnego dnia z pracy wracalem juz na lawecie.
W pewnym momencie na drodze szybkiego ruchu zapalilo sie ladowanie i stracilem wspomaganie kierownicy. Myslalem ze pasek sie zerwal ale okazalo sie ze nowy pasek dal takie obciazenie, ze nie wytrzymal tego napinacz i pekla sruba go mocujaca.

Chcial, niechcial znowu musialem sciagac caly przod aby wyciagnac ta zlamana czesc z bloku silnika.

Niestety napinacza nie udalo sie juz uratowac

Obrazek

Obrazek

A tak wyglada to nieszczesne kolo pasowe ze sprzeglem jednokierunkowym

Obrazek
Byla: Audi 80 1.6, A6 2.4 V6, A6 1.9Tdi Saloon, Coupe Quattro typ 85, jest jak w opisie :)

daniel1997

Post autor: daniel1997 » 10 paź 2013, 21:18

Adam ostatnio po trasie 1100 km zaczęło dziwnie dzwonić pod maską <zalamka> okazała się właśnie uszkodzona rolka na alternatorze zakupiłem nową ina.Szybka akcja i ominęła mnie przykra awaria jak w twoim przypadku.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja