Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Kierownica nie wraca w jedną stronę.

Układ kierowniczy
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
xoslox
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 AGA 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Kierownica nie wraca w jedną stronę.

Post autor: xoslox » 27 mar 2013, 17:58

Witam. Niedawno wymieniałem zawieszenie kompletne firmy MEYLE HD wraz z drążkami kierowniczymi i końcówkami. Zrobiłem zbieżność, wszystko jest w miarę OK, ale pozostał mi jeden mankament. Kiedy skręcam w lewo na łuku, zakręcie, to kierownica ładnie wraca do jazdy na wprost, ale kiedy pokonuje zakręt w prawo to kierownica wraca trochę i zatrzymuje się na kącie ok. 15 ° i jakbym nie dociągnął ręcznie zjechałbym z drogi. Na początku po ustawieniu zbieżności kierownica na prostych kołach miała właśnie taki kąt 15 ° na prawo i ściągało lekko na lewo.Pojechałem z reklamacją. Gość powiedział mi, że to wina opon i zamieniłem przód stronami. Rzeczywiście pomogło, kierownica na prostych kołach jest prosto ale jak jadę ściąga teraz na prawo. I nadal jest problem z wracaniem kierownicy na prawoskręcie.

I teraz pytanie czy opony mogą powodować nie wracanie do końca kierownicy ? Czy będzie to raczej sprawa mechaniczna ? Co mogę sprawdzić ?

lukwoj21
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Łukasz
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: lukwoj21 » 27 mar 2013, 21:35

raczej opony

ayo007
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ayo007 » 28 mar 2013, 17:34

Ja nie byłbym pewien, czy to będą akurat opony, nie wiem jak musiałyby być "zebrane", żeby takie coś się działo..ja bym jeszcze spróbował przełożyć tył do przodu...nic nie kosztuje, a będziesz miał szerszy ogląd na sprawę...

Awatar użytkownika
xoslox
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: xoslox » 04 kwie 2013, 13:32

A więc tak: Stare opony zimowe nadają się jedynie do wymiany. Na obu widać spore ścięcie w stronę zewnętrzną opony. Założyłem na przód, letnie, prawie nowe. Kierownica nadal nie była prosto i nadal ściągało. Pojechałem więc jeszcze raz na geometrię. W ramach reklamacji ustawili jeszcze raz. I o dziwo teraz jadę i kierownica jest prosto i nie ściąga. Także mój upór się przydał. Tym bardziej, że stwierdzili, że u nich w zakładzie jeszcze nigdy nie było reklamacji.

Ale został dalej problem z nieodbijaniem do końca kierownicy. Zarówno na prawo i lewo skręcie. W końcowej fazie muszę pomagać bo dalej zostaje gdzieś na kącie 15°. Panowie czyżby zawieszenie musiało się jeszcze coś ułożyć ? Przejechałem może na nim jakieś 1500 km. Ogólnie kierownica na postoju leciutko chodzi prawo-lewo, nie słychać żadnych stuków przy kręceniu itp. Może coś jest tam za mocno skręcone ? Gdyby nie to "niewracanie" prowadzenie byłoby przyjemnością.

endriu
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: endriu » 21 maja 2013, 23:08

Masz wydruk z tej geometrii?możesz wrzucić?Zwróć uwagę na ilość zwoi gwintu na końcówkach z obu stron pojazdu,czy jest jednakowo?

Awatar użytkownika
xoslox
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: xoslox » 16 sie 2013, 20:22

Wymiana opon na nowe rozwiązała sprawę nie wracania kierownicy. Kto by pomyślał, że opony które wyglądały całkiem przyzwoicie mogą tak broić. Teraz idzie jak po sznurku, aż miło się jedzie.

Dodatkowo przy przeglądzie sprawdziłem dla pewności geometrię - jest idealnie ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl