Ubezpieczenie szyb
Ubezpieczenie szyb
Może ktoś bardziej doświadczony będzie mógł mi odpowiedzieć ... mam zwykłą szybę przednia ale jest na niej odprysk i mam wrażenie ze się powiększa... i teraz pytanie czy mając zwykłą szybę mogę sobie zażyczyć fotochromowa?(taką też właśnie chciałbym mieć) czy to jest kwestia dogadania się z warsztatem który mi to wymieni a potem przedstawia fakturę ubezpieczalni ?
nie możeszwojoo pisze:czy mając zwykłą szybę mogę sobie zażyczyć fotochromowa?(taką też właśnie chciałbym mieć)

Jeżeli nigdzie nie jest zaznaczone w opisie modelu auta jaka szyba, to tylko kwestia warsztatu, żeby wpisał ze wymienia na taką samą czyli fotochromową.
No i druga sprawa z szybami, nie wiem czy w każdym ubezpieczeniu, ale w PZU musisz najpierw zawiadomić o szybie i oni ci pokażą do jakiego warsztatu masz się udać, żeby zrobić bezgotówkowo, inaczej nie wymienisz szyby. Tylko w punkcie który ma z nimi umpwe.
- audiomaniak
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
dokładnie tak w PZU to oni wyznaczają Ci warsztat gdzie masz się udać na wymianę, a wcześniej musisz jechać na oględziny, żeby stwierdzili czy szyba nadaje się do wymiany czy może do naprawy. Z własnego doświadczenia wiem, że jak masz mały odprysk to będą chcieli naprawiać więc zrób sobie większe uszkodzenie szyby 

Usunieto pkt 29 regulaminu
200,6KM 443Nm
200,6KM 443Nm
- audiomaniak
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
- Forum A6 C4
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 C4 Forum
- Rocznik: 1994
- Moje auto: A6 C4
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
tak dla małego wyprostowania
-szybę wymienisz w większości (nie spotkałem żeby gdzieś było można w ASO) tylko w wyznaczonych warsztatach nie autoryzowanych
-wymiana szyby jest tylko wtedy gdy uszkodzenie jest większe niż 5zł (gabarytowo)
-aktualnie w większości ubezpieczalni jest już wprowadzony udział własny (100zł)
-jeśli chodzi o rodzaj wymienianej szyby to "muszą wymienić na taki sam" zamiennik
-szybę wymienisz w większości (nie spotkałem żeby gdzieś było można w ASO) tylko w wyznaczonych warsztatach nie autoryzowanych
-wymiana szyby jest tylko wtedy gdy uszkodzenie jest większe niż 5zł (gabarytowo)
-aktualnie w większości ubezpieczalni jest już wprowadzony udział własny (100zł)
-jeśli chodzi o rodzaj wymienianej szyby to "muszą wymienić na taki sam" zamiennik

wojoo, ja raz oddałem bezgotówkowo do ASO
nie było to Audi a Peugeot KIM we Wrocławiu, oddałem auto bez żadnych uszczerbków... Odbierając auto mało, że jakaś plama o średnicy 60cm na masce (potem klar zaczął schodzić) to jeszcze szybe tak założyli ,że przeciekało! Maski powiedzieli ,że tak było chociaz w protokole nic takiego nie było no i oczywiscie tego wogóle nie było
Ja mam dystans do ASO tam takich samych mośków można spotkać jak wszędzie...

Ja mam dystans do ASO tam takich samych mośków można spotkać jak wszędzie...
- Wujek-West
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.3 133KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
po to masz gwarancjie jak ci przecieka żeby to poprawili , jak bys ich dobrze przycisł i postawił na swoim to by ci ta maska zrobili , mogłeś też żadać zapisu z kamer podczas wymiany , bo z tego co wiem każde aso ma takowe kamery , wtedy wszystko widać jak na dłoni , a w ASO pracuja tacy sami ludzie jak wszedzie i każdy popełnia błedy , że może coś przeciekać bo czasem sie zdaża, a najlepiej oddać auto do takiego aso gdzie maja pojhecie o danej marce , bo zabojady chyba maja mało wspolnego z Audi , to tyle z mojej strony 

Tylko słaba Polska boi się silnego Śląska
TU wyceniło mi szybę na ok 900zl i od reki mi ja chcą wypłacić (choć ta szyba jest o połowę droższa) Dzwoniąc na infolinie powiedziałem o tym i w odpowiedzi dostałem informacje ze jak dostarczę do nich fakturę to zwrócą różnicę... teraz pytanie czy jak wsadzę sobie przednia szybę podwójna solarna (czy jak ona sie tam zwie) która kosztuje w aso ok 2800 to potem TU zwróci mi ta różnice? nie będę miał problemów w rodzaju ze za droga ona byla i mogą mi tylko część pieniędzy zwrócić?
wojoo, jesli miales taka szybe przed szkoda, to powinni ci zwrocic jak przedlozysz fakture z aso*.
jesli chcesz sobie wlozyc jakas lepsza, drozsza niz miales to oczywiste jest, ze ci nie uwzglednia.. bo to jest bezpodstawne wzbogacenie sie i wyplaca wg swojej kalkulacji.
*ponadto wazne jest, czy masz dodatkowy pakiet "szyba", czy zwykle ubezpieczenie autocasco. rozne towarzystwa moga uwzgledniac stopien zuzycia czesci. oblicza sie procentowo, jest to zawarte w OWU.
dlatego musisz powiedziec dokladniej jakie masz ubezpieczenie.
jesli chcesz sobie wlozyc jakas lepsza, drozsza niz miales to oczywiste jest, ze ci nie uwzglednia.. bo to jest bezpodstawne wzbogacenie sie i wyplaca wg swojej kalkulacji.
*ponadto wazne jest, czy masz dodatkowy pakiet "szyba", czy zwykle ubezpieczenie autocasco. rozne towarzystwa moga uwzgledniac stopien zuzycia czesci. oblicza sie procentowo, jest to zawarte w OWU.
dlatego musisz powiedziec dokladniej jakie masz ubezpieczenie.