Witam, ja wymieniałem szybę czołową w tym roku z polisy auto szyby PZU, no i sprawa ma się tak że chcieli mi wpakować od razu nord glasa. I jest tak jak piszecie, Pzu wybiera najbliższą lokalizacje w SPAM do miejsca zamieszkania i zleca wymianę bezgotówkową. Jak porozmawiałem z zaprzyjaźnionym warsztatem w którym wymieniałem już szyby w innych moich samochodach to stwierdzili że nord glass to jedno wielki nieporozumienie i jest to najtańszy zamiennik na rynku. Mieli przypadki że szyba nie pasowała - po prostu miała różny kształt z oryginałem, nie wspominając już o walorach eksploatacyjnych. Po jednej zimie szyba jest tak porysowana że nic przez nią nie widać, co przerabiałem w golfie mk4. No i panowie z serwisu stwierdzili że nic z tym nie zrobię i jaką mi w pzu zamontują taką będ musiał mieć, bo też współpracują z pzu i nie raz próbowali bezskutecznie to obejść.
No oczywiście nie odpuściłem i zadzwoniłem na infolinie i pani z którą rozmawiałem potwierdziła że będzie to nord glass, lecz ja powiedziałem że nie dam sobie wsadzić do samochodu klasy premium "szyby okiennej" na co ona że te szyby mają wszelkie atesty itp...i tak pogawędka trwała dość długo, opowiedziałem o doświadczeniach panów z serwisu i o moich i postawiłem na swoim że nie ma takiej opcji i że ja nie żądam oryginału montowanego w aso lecz tylko firmowej szyby tzn np pilkington bo to firma która produkuje szyby na pierwszy montaż. Pani powiedziała ze skonsultuję moją "prośbę" i oddzwoni... co nastąpiło po około 30 min i poinformowała mnie że skierowali moją sprawę do firmy pilkington w Katowicach. Czyli jednak się da

Koszt szyby czołowej to "zielona, bez czujnika i bez podgrzewania" -600 pln, szyba którą ja miałem to typu "solar- taka w odcieniu fioletu bez czujników oraz podgrzewania" 1200 pln. ÂŻadko spotykana i musieli ją ściągać co trwało 2 tygodnie a zgodnie z regulaminem auto szyby pzu ma czas na wymianę do 7 dni po czym możemy sami wymienić w dowolnym warsztacie włączając aso ( cena z wymianą 2400pln) po czym pzu nam refunduje na podstawie faktury.