Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

mini casco a pelne AC

Wszystko związane z ubezpieczeniem naszych aut. AC, OC, NW, wypadki, stłuczki, odszkodowania itp.
polanarbk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

mini casco a pelne AC

Post autor: polanarbk » 06 lut 2011, 21:33

Witam, koledzy niedawno stalem sie posiadaczem audi a6 c5 z 2000r, czyli auto dla ubezpieczalni jest juz ponad 10 letnie. Zastanawiam sie nad dodatkowym ubezpieczeniem miedzy innymi przed kradzieza, do tej pory myslalem jedynie nad mini casco w PZU, ostatnio jednak moj agent wynalazl mi pelne AC za kwote 1600zl (to jest moje 1sze AC, moj wiek ponizej 25 lat) w MTU.
I teraz mam dylemat czy wziasc to pelne AC(bez wkladu wlasnego, obszar jedynie polska, wariant kosztorysowy) za kwote 1600zl, czy mini casco w PZU (sama kradziez) za 350zl??

Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?? Zastanawiam sie nad tym AC czy jest sens poniewaz znajomy powiedzial mi ze w aucie powyzej 10 letnim byle jaka "pierdola" skutkuje szkoda calkowita, jest w tym jakas prawda??

tomaszek99

Post autor: tomaszek99 » 07 lut 2011, 00:42

Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?? Zastanawiam sie nad tym AC czy jest sens poniewaz znajomy powiedzial mi ze w aucie powyzej 10 letnim byle jaka "pierdola" skutkuje szkoda calkowita, jest w tym jakas prawda??
NIe wiem jak to nakreślić, ale jak nie weźmiesz AC i sam się rozbijesz, to bulisz ze swojej kieszeni, jak masz AC to zawsze coś dostaniesz. A znajomemu powiedz, żeby się zatrudnił na infolini w ubezpieczalni :) Faktem jest że w starszym aucie szkoda całkowita powstanie szybciej niż w nowym, ale nie byle pierdoła, bo nawet jak zgubisz światła zderzak i maske to nie będziesz jeszcze miał szkody całkowitej,koszt naprawy musi być większy niż 70% wartości auta, chyba 70% nie jestem pewnienm to łatwo obliczyć.
A z drugiej strony co do AC to wszystko zależy od portfela, jak liczysz na oszczędności to mini casco wystarczy i śpisz spokojniej od kolegi który na forum napisał że auto zniknęło i nie miał AC.

gwizdek50
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomasz
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: gwizdek50 » 07 lut 2011, 10:40

Ja mam takie mini casco w PZU już 2-gi rok, ale - odpukać - nie miałem potrzeby z niego korzystać.
Z tego co jest napisane w ogólnych warunkach ubezpieczenia i co dowiadywałem się w PZU, to obejmuje ono nie tylko kradzież ale tzw "całkowite zniszczenie pojazdu", czyli jak napisane wyżej - gdy zniszczeniu ulegnie 70% wartości auta - znaczy się jak by się zapaliło, to stanowczo nie gasić i opóźniać przyjazd Straży Pożanej :-P
Jest to nie wątpliwie wariant "budżetowy", ale przy starszych samochodach przy pełnym AC jest naliczany "wkład własny" - ponad 30% dla aut >5 lat, a w przypadku braku wkłądu własnego stawka AC jest dość duża.
Jest jeszcze taki mały kruczek, do którego nie zawsze przyznają się wprost ubezpieczalnie - otóż zwracają oni koszt napraw gdy (np. PZU) wartość części uszkodzonej jest większa niż 500 zł - niby w A6 nie jest to trudne, ale... pomniejszają wartość takiej części o amortyzację i po 5 latach wartość przykładowo lusterka, którego cena początkowa byłaby 600pln spada o 30 % i do wyliczenia szkody ma ono wartość 400 pln, czyli aby uzyskać zwrot trzeba... urwać drugie lusterko :-?
W Twoim przypadku (zresztą w moim również)korzystny jest zakup mini casco (TO OCZYWIÂŚCIE MOJE ZDANIE) ponieważ za różnicę w opłatach 1600pln - 350 pln =1250pln możesz sobie dokonać małych napraw w przypadku jakiegoś "bum", a śpisz spokojnie jeśli chodzi o kradzież. Chyba, że nie czujesz się pewnie za fajerą i... obawiasz się o jakieś "bum" ze swojej winy tudzież ze strony "sił nadprzyrodzonych" :lol:
Ponadto proponuję dokupić za ok 70pln ubezpieczenie szyb do wartości 2000 pln - bo to w naszych warunkach najłatwiej stracić .U mojego dealera Audi szyba przednia kosztuje 3000pln, więc stawka wyniosła 100pln, ale... już 2 razy ją kleiłem, więc się opłaci <ok>
POZDRAWIAM
gwizdek

Artur24kk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Artur24kk » 07 lut 2011, 11:59

Hm zajmuje sie ubezpieczeniami w MTU więc tak ... w MTU tez mozna zakupić opcje mini jak i równiez dokupic sobie za te 70 zl ubezpieczenie szyb ...
według mnie w starszych autach opłaca sie brac opcje mini w razie kradzieży całkowitej i całkowitego zniszczenia ale wtedy trzeba uwazac jak sie jeździ ...

Ale powiem tak kazdy ubezpieczyciel jest fajny jak sie nic nie dzieje i sie opłaca składki a jak sie cos stanie to zawsze sa problemy z doświadczenia to znam ...

polanarbk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: polanarbk » 07 lut 2011, 23:25

Witam ponownie:) zdecydowalem sie jednak na to mini casco poniewaz jak przyszlo do podpisania polisy ac to cena z 1600 urosla nagle do 2100. Za mini casco w pzu wyszlo mi 370zl. Jestem kierowca raczej spokojnym takze glownie obawialem sie kradziezy, ponad to przemyslalem sprawe na spokojnie i tak: malych spraw typu przygody parkingowe na to ac bym i tak nie zglaszal z obawy przed utrata znizek(a w moim przypadku przy braku jakichkolwiek znizek, przed naliczeniem zwyzek) a wrazie czego -odpukac- to 2100 ktore musialbym wyplacic od razu za polise moge zatrzymac w kieszeni aby w razie W wyciagnac na ewentualna naprawe. Moze kiedys gdy bede mial mlodsze auto skusze sie na ac, na chwile obecna mini casco w zupelnosci mi wystarczy, a i nalicza mi znizki ktore kiedys bede mogl wykorzystac przy zakupie pelnego ac :)

Dziekuje koledzy za opinie ktore de facto przeczytalem po fakcie, ale ktore utwierdzily mnie w tym ze dobrze wybralem :)

Pozdrawiam :-)

Awatar użytkownika
zaku75
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: zaku75 » 17 lut 2011, 23:52

polanarbk pisze:I teraz mam dylemat czy wziasc to pelne AC(bez wkladu wlasnego, obszar jedynie polska, wariant kosztorysowy) za kwote 1600zl, czy mini casco w PZU (sama kradziez) za 350zl??
I tu mam pytanie czy jest jakiś kruczek odnośnie AC na terenie Polski, bo myślałem że mając AC posiadam na UE+niektóre kraje np Horwacja,z tego co wiem to przy Mini AC nie lecą zniżki za bez szkodliwą jazdę i z tego powodu wybrałem AC???

polanarbk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: polanarbk » 22 lut 2011, 12:10

Kolego z tego co ja się dowiedziałem korzystając z internetu i od mojego agenta ubezpieczeniowego to w mini casco PZU zniżki normalnie moge zbierać i wykorzystać je kiedyś przy normalnym AC. O nawet znalazlłem potwierdzenie moich słów: http://www.goldenline.pl/forum/558348/a ... mini-casco
Czy jest kruczek przy AC to nie wiem.... mój agent pytał się czy będę auto używać za granicą bo jak nie to wyłączy mi z pakietu ochronę za granicą i zostawi samą Polske... wtedy wyszło by mi taniej. Tak przynajmniej miałem w MTU, ale i tak i tak wybrałem mini casco w PZU

kiniur
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kiniur » 25 lut 2011, 14:33

Ja właśnie dzisiaj jadę wykupić mini casco w PZU, gość mi wyliczył składkę ok 1250 (60% zniżki OC 30% na AC) Audi a6 2001 r. Według mnie to jest super oferta dla kogoś kto już w miarę pewnie czuję się za kółkiem i komu trochę przeszło z biciem rekordów na naszych drogach:) Poprzednio byłem ubezpieczony w Avivie ale w tym roku z lekka sie wkurzyłem, bo w dwóch poprzednich latach płaciłem ok 2200, a w tym, mimo kolejnej 10 % zniżki AC, przysłali mi do zapłaty 3200 :[ Najlepsze jest to, że jak zadzwoniłem i podałem sie za nowego klienta to wyliczyli mi składkę 1640 z 1500 zl wkladem wlasnym, no i gdzie tu logika i poszanowanie starego klienta :)

Minicasco chroni przed kradzieżą i np spaleniem samochodu, na co w żadnym stopniu nie mamy wpływu, tak więc jeździć szybko tam gdzie można i olać zdzierców. Co do zniżek to z tego co ja wiem to zniżki minicasco honorują tylko w PZU (gdybyś chciał przejść na full casco). W całej reszcie mimo, że nie masz zniżek to i tak potraktują Cię lepiej jako nowego klienta jak tego ze zniżkami. Poza tym chyba każdy potwierdzi, że stare poczciwe PZU jest najpewniejszym ubezpieczycielem.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Mlodyrzeszow
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Henryk
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0T CREH 340KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Multitronic
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: Mlodyrzeszow » 25 lut 2011, 14:47

Jestem posiadaczem AC w PZU place je juz od paru lat niepamietam ile ale powiem tak mini jest ok ale ja wychodze z innego zalorzenia trzeba zbierac znizki a jak bedziemy to oddalac to nigdy nie uzbieramy ja mam 60%na AC-OC a jak brdziemy placic mini casco to niebedziemy mieli znizek
kiniur pisze:Co do zniżek to z tego co ja wiem to zniżki minicasco honorują tylko w PZU (gdybyś chciał przejść na full casco).
jak zostaniesz w PZU jak bys chcial przejsc do innej firmy to masz 0

kiniur
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kiniur » 27 lut 2011, 09:41

Zgadzam się z Tobą, ale tak jak napisałem, pełne casco warto wykupić jeżeli czujesz, że jest ci ono potrzebne (niedzielny kierowca albo rajdowiec - po twoim statku widzę że to drugie). Ale wykupywanie AC tylko po zniżki to trochę też bezsens. Ja bałem się najbardziej kradzieży, bo miałem już kiedyś przykre doświadczenia ( w wielkopolsce pod koniec lat '90 była plaga kradzieży ) więc mini casco dla mnie jest idealnym rozwiązaniem.

Awatar użytkownika
peter124
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: peter124 » 11 mar 2011, 10:01

Ja rozmawialem z ubezpieczycielem dzisiaj i wycenili mi a6 w mini casco na 14700zl!! To smieszne.. Auto jest cale nowo odmalowane, ma nowy silnik 30tys km i prawie pelny wypas i 14700zl? Mowia ze jezeli chce zeby ubezpieczyc na 20tys to rzeczoznawce mam sobie sam zamowic i mozemy rozmawiac. W sumie zalezy mi aby ubezpieczyc tylko od kradziezy i juz sam nie wiem gdzie.

Awatar użytkownika
Lechunlx
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Leszek
Rocznik: 2011
Moje auto: A7 4G
Nadwozie: Liftback
Silnik: 2.0 TFSI 252KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: Lechunlx » 28 mar 2011, 16:08

Niestety, moja furka rok temu byla wyceniona na 22 000zl, wtedy bylo to i tak grubo za malo, w tym roku wg. eurotaxu wycenili mi na 18 000 zl :( Mimo to, cena minicaso jest na tyle atrakcyjna, ze oplaca mi sie (szczegolnie, ze jedno A6 juz mi odjechalo). Za mini zaplacilem 329zl.

_Marek_

Post autor: _Marek_ » 08 sie 2011, 17:39

odgrzebie troche kotleta.
peter124, mimo, ze sobie zafundujesz lakier ze zlota, silnik z diamentu, wnetrze z cudownej skory, wyposazenie za miliony euro to i tak eurotax ma to gdzies. nie dosc, ze mini casco to smieszne kwoty to i jeszcze chcesz, aby pzu ci uwierzylo, ze twoje auto jest wiecej warte? gdyby tak bylo, ubezpieczylbym w mini casco na 100 000zl bo przeciez ma nowy zapach choinki i dopilnowal, aby auto uleglo uszkodzeniu powyzej 70% wartosci.

lepsze 15tys. za 350zl rocznie, niz 20tys. w plecy.

ja mam mini casco w pzu i akurat trafil mi sie krolik na drodze - pekniety zderzak na wysokosci "dokladki" - wyplacili 900zl. trzeba pamietac, ze pomniejszaja wartosc auta o ta kwote, ale mozna pozniej doubezpieczyc.

dla starszych aut, tylko mini casco, pelne AC sie nie oplaca po prostu. chyba, ze za grosze.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ubezpieczenia”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl