Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

AC w Unice a kradzież samochodu!

Wszystko związane z ubezpieczeniem naszych aut. AC, OC, NW, wypadki, stłuczki, odszkodowania itp.
grzenio22
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

AC w Unice a kradzież samochodu!

Post autor: grzenio22 » 17 sie 2011, 19:15

Witam,
na chwilę obecną mam takie pytanie mam nadzieję że nie problem :) . W dniu 22 czerwca 2011 ukradli mi spod bloku Autko a szkodę do ubezpieczyciela zgłosiłem bodajże 5 lipca. W dniu dzisiejszym wysłałem resztę dokumentów do likwidatora( między innymi potwierdzenie wyrejestrowania samochodu z wydz. komunikacji) i niby w ciągu 14 dni mają zapłacić. Piszę niby ponieważ mam pewne obawy, tj po pierwsze kazali napisać oświadczenie dlaczego tak późno zgłosiłem szkodę( nie zgłosiłem od razu ponieważ do tej pory zielony byłam w te klocki i jeżeli pan policjant powiedział że nie muszę się spieszyć, bo dopóki nie umorzą dochodzenia ubezpieczyciel i tak nic nie zrobi więc się nie spieszyłem) po drugie z jakich przyczyn samochód był 120 km od miejsca gdzie mieszka właściciel <uoee> Czy to oznacza że z tą moją wypłatą może nie być tak kolorowo?

axe
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Re: AC w Unice a kradzież samochodu!

Post autor: axe » 17 sie 2011, 23:46

grzenio22 pisze:Witam,
na chwilę obecną mam takie pytanie mam nadzieję że nie problem :) . W dniu 22 czerwca 2011 ukradli mi spod bloku Autko a szkodę do ubezpieczyciela zgłosiłem bodajże 5 lipca. W dniu dzisiejszym wysłałem resztę dokumentów do likwidatora( między innymi potwierdzenie wyrejestrowania samochodu z wydz. komunikacji) i niby w ciągu 14 dni mają zapłacić. Piszę niby ponieważ mam pewne obawy, tj po pierwsze kazali napisać oświadczenie dlaczego tak późno zgłosiłem szkodę( nie zgłosiłem od razu ponieważ do tej pory zielony byłam w te klocki i jeżeli pan policjant powiedział że nie muszę się spieszyć, bo dopóki nie umorzą dochodzenia ubezpieczyciel i tak nic nie zrobi więc się nie spieszyłem) po drugie z jakich przyczyn samochód był 120 km od miejsca gdzie mieszka właściciel <uoee> Czy to oznacza że z tą moją wypłatą może nie być tak kolorowo?
]
Kolego nie wiem co mam napisac odnosnie tej firmy i wyplaty (likwidacji) szkody. Jezeli chodzi o szkody komunikacyjne ktore mialem to jestem zadowolony. Jezeli zas chodzi o likwidacje szkod majatkowych i wyplate za okradziona piwnice to szukali hakow by nie dac nawet zlotowki...
--
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7

Awatar użytkownika
Wujek-West
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Rocznik: 1997
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.3 133KM
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: Wujek-West » 18 sie 2011, 09:11

z tego co wiem masz na zgłoszenie szkody 3 dni lub tydzień , niemam teraz pewności jeżeli tego nie zgłosiłeś moga i raczej to zrobia odstąpia od wypłaty odszkodowania
Tylko słaba Polska boi się silnego Śląska

grzenio22
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: grzenio22 » 18 sie 2011, 09:27

ok jezeli bedzie tak jak mówisz to co mogę zrobić aby odzyskać kase. generalnie zostałem wprowadzony w błąd aha i ojciec był w oddziale gdzie podpisywaliśmy umowę i nikt mu nie kazał od razu niczego wypełniać natomiast przedstawiciel uniqa był poinformowany o zdarzeniu od razu.

ArtHurO
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ArtHurO » 18 sie 2011, 11:50

grzenio22 pisze:ok jezeli bedzie tak jak mówisz to co mogę zrobić aby odzyskać kase. generalnie zostałem wprowadzony w błąd aha i ojciec był w oddziale gdzie podpisywaliśmy umowę i nikt mu nie kazał od razu niczego wypełniać natomiast przedstawiciel uniqa był poinformowany o zdarzeniu od razu.

Masz od tego przedstawiciela "na piśmie", że zgłaszałeś takie zdarzenie - jak nic nie dostałeś to gość się do niczego nie przyzna.

grzenio22
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: grzenio22 » 18 sie 2011, 16:35

no właśnie nie mam teoretycznie w ciągu 14 dni mają zapłacić napisze Wam jak sprawa dalej się toczy. jak nie będą chcieli zapłacić to też do rzecznika i sądu trzeba się będzie wybrać. Swoją drogą byliśmy na drugi dzień i nic ku.a nie powiedzieli żeby od razu zgłosić :[

Awatar użytkownika
Wujek-West
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Wujek-West » 18 sie 2011, 17:35

w umowie która podpisujesz masz napisane jasne warunki:)
umowy cza czytać , a nie tylko podpisywać , tak ci powiedza

_Marek_

Post autor: _Marek_ » 18 sie 2011, 17:43

§ 7
Co nalezy zrobi&#230; po wystapieniu szkody?
1. W przypadku wystapienia szkody na terytorium RP, Ubezpieczony, Ubezpieczajacy lub osoba upowazniona do kierowania pojazdem obowiazana jest:
1) niezwlocznie, nie pózniej niz w terminie 7 dni roboczych od daty powstania szkody lub uzyskania o niej informacji powiadomic UNIQA TU S.A. o jej powstaniu, a w przypadku kradziezy, rabunku (rozboju) pojazdu - w ciagu 7 dni roboczych od daty wystapienia zdarzenia,
2) niezwlocznie, nie pózniej niz w ciagu 7 dni roboczych od daty powziecia wiadomosci o kradziezy pojazdu, zlozyc w UNIQA TU S.A. dowód rejestracyjny, karte pojazdu (o ile byla wydana na ten pojazd), wszystkie komplety kluczyków i sterowników sluzacych do otwarcia lub uruchomienia pojazdu oraz od urzadzen zabezpieczajacych pojazd przed kradzieza, w ilosci wskazanej we wniosku o ubezpieczenie

(...)

3. Poinformowanie agenta zawierajacego umowe ubezpieczenia o zaistnialej szkodzie i okolicznosciach jej zajscia nie jest traktowane jako zgloszenie szkody, o którym mowa w ust.1 i ust. 2

(...)

§ 18
Jakie moga byc skutki niedopelnienia obowiazków zwiazanych z umowa ubezpieczenia?
1. UNIQA TU S.A. nie ponosi odpowiedzialno&#339;ci za skutki okolicznosci, które z naruszeniem § 16 ust. 1 nie zostaly podane do jego wiadomosci . Jezeli do na ruszenia § 16 us t . 1 doszlo z winy umyslnej, w razie watpliwosci przyjmuje sie, ze zdarzenia przewidziane umowa i jego nastepstwa sa skutkiem tych okolicznosci.
2. UNIQA TU S.A. moze odpowiednio zmniejszyc swoje swiadczenie, w razie naruszenia z winy umyslnej lub razacego niedbalstwa obowiazków okreslonych w § 16 ust. 2 lub § 7 ust.1, ust. 2, ust. 4 lub ust.
5 jezeli naruszenie przyczynilo sie do zwiekszenia szkody lub uniemozliwilo UNIQA TU S.A. ustalenie okolicznosci i skutków wypadku.
Skutki braku zawiadomienia UNIQA TU S.A. o szkodzie nie nastepuje, jezeli UNIQA TU S.A. w terminie wyznaczonym do zawiadomienia otrzymalo wiadomosc o okolicznosciach, które nalezalo podac do jego wiadomosci.

kolego, OWU masz dostepne na stronie i wystarczy przeczytac. to, ze ci policja powiedziala, ze nie musisz nie usprawiedliwia cie przed prawem. zawierajac z nimi umowe, zaakceptowales regulamin i warunki. a pozniejsze "ja nie wiedzialem" nikogo nie obchodzi. dlatego tak naprawde dobra wola chyba teraz po stronie TU, aby ci wyplacili odszkodowanie za kradziez. mam nadzieje, ze nie bedziesz mial z tego tytulu problemow, ze nie chca wyplacic. ale na przyszlosc pamietaj, podpisales sie pod tym to trzymaj sie ich zasad.

Awatar użytkownika
Wujek-West
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Wujek-West » 18 sie 2011, 18:34

dokładnie , wiec trop myslenia miałem dobry , ale kolega potwierdził to zapiskami , wiec możesz mieć cieżko na odzyskanie kasy

grzenio22
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: grzenio22 » 18 sie 2011, 20:56

oby nie pożyjemy zobaczymy dzięki za odp może akurat ja trafię na "życzliwego" likwidatora choć moje marzenia o odszkodowaniu coraz słabiej widzę:/ f**k mam nadzieje że wypłacą :[

Awatar użytkownika
M0NEER
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 1999
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.8 FSI 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic

Post autor: M0NEER » 18 sie 2011, 22:26

Coś mi tu brzydko pachnie, ale nie będę wnikał... <milczek>
grzenio22 pisze:po drugie z jakich przyczyn samochód był 120 km od miejsca gdzie mieszka właściciel
Ubezpieczyciel oblicza składki m.in. w oparciu o kod pocztowy i zwązane z tym ryzyko kradzieży. Wawka jest jednym z najbardziej ryzykownych obszarów. Jeżeli polisa była liczona w oparciu o jakieś spokojne miasteczko (+ auto garażowane) to też będą dochodzili, dlaczego samochód był gdzieś tam pod blokiem... Więc jeżeli pracujesz w Wawce, a jesteś zameldowany w spokojnym miasteczku (albo polisa jest na ojca) to wymyśl dobre alibi: pożyczyłeś auto od ojca, albo odwiedzałeś znajomych/dziewczynę, itp.
Jeżeli kogoś "odwiedzałeś" to oczywiście nie możesz podać żadnych tropów Twojego powiązania z Warszawką -chyba oczywiste ;)

grzenio22
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: grzenio22 » 26 sie 2011, 11:47

tak czekam na kasę i czekam:) postanowiłem jeszcze raz przeliczyć ile dni minęło od szkody do zgłoszenia i całkiem zapomniałem że 23 czerwiec to było święto więc wyrobiłem się i akurat 7 dnia roboczego zgłosiłem szkodę:) więc przynajmniej z tym mam spokój zobaczymy jeszcze mają trochę czasu nikt nie piszę i nie dzwoni zobaczymy:).

[ Dodano: 2011-08-30, 18:22 ]
no i pismo przyszło że sprawa zakończona i że.... wypłacą kasę bez problemu <radocha> bo już się bałem że dłuuugo to potrwa a Audiczka już na mnie czeka:)

Awatar użytkownika
Lipton
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 1994
Moje auto: A6 C4
Silnik: 2.5TDI 115KM
Kontakt:

Post autor: Lipton » 31 sie 2011, 13:58

hmmm a wycena była wg ubezpieczenia że np auto wycenione było przy podpisaniu umowy na kwotę X i jak ukradli to płacą kwotę X czy tyle ile jest średnia w eurotaxie ?
Obrazek

Artur24kk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Artur24kk » 31 sie 2011, 14:45

Za pewne wypłaca tyle ile auto było warte na dzień kradziezy w Eurotaxie ...
tak bynajmniej jest w MTU

grzenio22
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: grzenio22 » 01 wrz 2011, 06:56

niestety tak:( ale i tak się cieszę że nie zrobili problemów z wypłatą bo powiem szczerze trochę się martwiłem że mogą kombinować.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ubezpieczenia”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja