na chwilę obecną mam takie pytanie mam nadzieję że nie problem

]grzenio22 pisze:Witam,
na chwilę obecną mam takie pytanie mam nadzieję że nie problem. W dniu 22 czerwca 2011 ukradli mi spod bloku Autko a szkodę do ubezpieczyciela zgłosiłem bodajże 5 lipca. W dniu dzisiejszym wysłałem resztę dokumentów do likwidatora( między innymi potwierdzenie wyrejestrowania samochodu z wydz. komunikacji) i niby w ciągu 14 dni mają zapłacić. Piszę niby ponieważ mam pewne obawy, tj po pierwsze kazali napisać oświadczenie dlaczego tak późno zgłosiłem szkodę( nie zgłosiłem od razu ponieważ do tej pory zielony byłam w te klocki i jeżeli pan policjant powiedział że nie muszę się spieszyć, bo dopóki nie umorzą dochodzenia ubezpieczyciel i tak nic nie zrobi więc się nie spieszyłem) po drugie z jakich przyczyn samochód był 120 km od miejsca gdzie mieszka właściciel
Czy to oznacza że z tą moją wypłatą może nie być tak kolorowo?
grzenio22 pisze:ok jezeli bedzie tak jak mówisz to co mogę zrobić aby odzyskać kase. generalnie zostałem wprowadzony w błąd aha i ojciec był w oddziale gdzie podpisywaliśmy umowę i nikt mu nie kazał od razu niczego wypełniać natomiast przedstawiciel uniqa był poinformowany o zdarzeniu od razu.
§ 7
Co nalezy zrobiæ po wystapieniu szkody?
1. W przypadku wystapienia szkody na terytorium RP, Ubezpieczony, Ubezpieczajacy lub osoba upowazniona do kierowania pojazdem obowiazana jest:
1) niezwlocznie, nie pózniej niz w terminie 7 dni roboczych od daty powstania szkody lub uzyskania o niej informacji powiadomic UNIQA TU S.A. o jej powstaniu, a w przypadku kradziezy, rabunku (rozboju) pojazdu - w ciagu 7 dni roboczych od daty wystapienia zdarzenia,
2) niezwlocznie, nie pózniej niz w ciagu 7 dni roboczych od daty powziecia wiadomosci o kradziezy pojazdu, zlozyc w UNIQA TU S.A. dowód rejestracyjny, karte pojazdu (o ile byla wydana na ten pojazd), wszystkie komplety kluczyków i sterowników sluzacych do otwarcia lub uruchomienia pojazdu oraz od urzadzen zabezpieczajacych pojazd przed kradzieza, w ilosci wskazanej we wniosku o ubezpieczenie
(...)
3. Poinformowanie agenta zawierajacego umowe ubezpieczenia o zaistnialej szkodzie i okolicznosciach jej zajscia nie jest traktowane jako zgloszenie szkody, o którym mowa w ust.1 i ust. 2
(...)
§ 18
Jakie moga byc skutki niedopelnienia obowiazków zwiazanych z umowa ubezpieczenia?
1. UNIQA TU S.A. nie ponosi odpowiedzialnoœci za skutki okolicznosci, które z naruszeniem § 16 ust. 1 nie zostaly podane do jego wiadomosci . Jezeli do na ruszenia § 16 us t . 1 doszlo z winy umyslnej, w razie watpliwosci przyjmuje sie, ze zdarzenia przewidziane umowa i jego nastepstwa sa skutkiem tych okolicznosci.
2. UNIQA TU S.A. moze odpowiednio zmniejszyc swoje swiadczenie, w razie naruszenia z winy umyslnej lub razacego niedbalstwa obowiazków okreslonych w § 16 ust. 2 lub § 7 ust.1, ust. 2, ust. 4 lub ust.
5 jezeli naruszenie przyczynilo sie do zwiekszenia szkody lub uniemozliwilo UNIQA TU S.A. ustalenie okolicznosci i skutków wypadku.
Skutki braku zawiadomienia UNIQA TU S.A. o szkodzie nie nastepuje, jezeli UNIQA TU S.A. w terminie wyznaczonym do zawiadomienia otrzymalo wiadomosc o okolicznosciach, które nalezalo podac do jego wiadomosci.
Ubezpieczyciel oblicza składki m.in. w oparciu o kod pocztowy i zwązane z tym ryzyko kradzieży. Wawka jest jednym z najbardziej ryzykownych obszarów. Jeżeli polisa była liczona w oparciu o jakieś spokojne miasteczko (+ auto garażowane) to też będą dochodzili, dlaczego samochód był gdzieś tam pod blokiem... Więc jeżeli pracujesz w Wawce, a jesteś zameldowany w spokojnym miasteczku (albo polisa jest na ojca) to wymyśl dobre alibi: pożyczyłeś auto od ojca, albo odwiedzałeś znajomych/dziewczynę, itp.grzenio22 pisze:po drugie z jakich przyczyn samochód był 120 km od miejsca gdzie mieszka właściciel