[A6 C5] Wybór końcówki wydechu która podkreśli brzmienie v6
[A6 C5] Wybór końcówki wydechu która podkreśli brzmienie v6
Cześć, nie dawno stałem się posiadaczem w/w auta. Wszystko fajnie tylko chciałbym zamontować jakąś w miarę dyskretna końcówkę na wydech która by delikatnie podkreśliła brzmienie v6, oni wydech jest bardzo cichy i kulturalny co mu się chwali., jednak fajnie jakby czasem troszkę zamruczal. Dodam iż nie chce wiesniackiej rury z rynny tylko nie rzucający się w oczy dodatek do wydechu. Jeśli się nie da zrobić tego bezwymiany wiekszego kawałka wydechu-zrezygnuje by nie szpecil oni wyglądu końcówka z Tesco.
Witaj 
Jeśli chcesz delikatnie podkreślić brzmienie swojej v-ki to masz do wyboru :
- najtansza opcja wydaje mi sie usunięcie katów i wstawienie i tu jak kto woli - albo strumienic albo tlumików przelotowych. Ja u siebie wstawiłem strumienice i jestem zadowolony. To poprawi dzwiek bedzie delikatnie basowy i fajny
przy zostawieniu ori tlumika koncowego.
- jesli jednak uwazasz ze potrzebujesz wiekszego basu ale oczywiscie nie takiego jak z bmw 1.6
to jak najbardziej mozesz usunac katy aczkolwiek jesli masz je dobre to lepiej zostawic. i zainwestowac w tlumik DEDYKOWANY tylko i wylacznie robiony na zamowienie pod twoje auto. z tym trzeba liczyc sie ze koszty rosna. dedykowany z kwasowki ok 700zł bedzie kosztował z aluminium ok 500.
Za strumienice zaplacisz okolo 120zł
koncowy zalezy od CIebie ja ultera z kwasowki caly pod siebie dedykowany zaplacilem 700zł robiony na wzor nm242/07 i powiem ze mam mruczenie jakie chcialem

Jeśli chcesz delikatnie podkreślić brzmienie swojej v-ki to masz do wyboru :
- najtansza opcja wydaje mi sie usunięcie katów i wstawienie i tu jak kto woli - albo strumienic albo tlumików przelotowych. Ja u siebie wstawiłem strumienice i jestem zadowolony. To poprawi dzwiek bedzie delikatnie basowy i fajny

- jesli jednak uwazasz ze potrzebujesz wiekszego basu ale oczywiscie nie takiego jak z bmw 1.6
![;] ;]](https://a6klub.pl/images/smilies/krzywy.gif)
Za strumienice zaplacisz okolo 120zł
koncowy zalezy od CIebie ja ultera z kwasowki caly pod siebie dedykowany zaplacilem 700zł robiony na wzor nm242/07 i powiem ze mam mruczenie jakie chcialem

- yaszczur
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 4.2 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
Nie polecam wycinania katalizatorów chyba, że ktoś lubi dźwięk żyletek brzdękających w puszce.
camel87, brzmienia nie poprawisz samą końcówką, wymaga to większej ingerencji w układ wydechowy. Więcej info w linku poniżej:
viewtopic.php?t=66017&postdays=0&postorder=asc&start=0
camel87, brzmienia nie poprawisz samą końcówką, wymaga to większej ingerencji w układ wydechowy. Więcej info w linku poniżej:
viewtopic.php?t=66017&postdays=0&postorder=asc&start=0
Pozdrawiam...
cały ten temat przerobiłem zanim zamontowalem - wiekszosc pisze ze jesli masz dobre katy to nie usuwaj co jest najmadrzejsza prawda. ale jesli jeden CI wali juz to nalezy wywalic oba i zamienic albo na strumienice co nie kazdy poleca aczkolwiek ja tak zrobilem i ciesze sie bo brzeczenia metalowego zadnego nie slysze albo zamontowac tlumiki przelotowe.
Dobrze dobrana koncowke poprawisz dzwiek - tak sie stało u mnie tylko mowie tlumik koncowy musi byc dedykowany - u mnie brzmi pieknie i jak sie rozpedzam to brzmi jak piekne czyste s6 (a przynajmniej bardzo do niego jest zblizony
Dobrze dobrana koncowke poprawisz dzwiek - tak sie stało u mnie tylko mowie tlumik koncowy musi byc dedykowany - u mnie brzmi pieknie i jak sie rozpedzam to brzmi jak piekne czyste s6 (a przynajmniej bardzo do niego jest zblizony

Dzięki za odpowiedzi, katy są ok, więc wolałbym zostawić, i chyba kiedyś bd musiał zainwestować w dedyka, cóż - ma to wyglądać i brzmieć a nie tylko buczeć :D 500zł to nie taki straszny wydatek, przeboleje się jakoś 
Wcześniej posiadałem właśnie 318 140km i tam była strumienica wstawiona przez poprzedniego własciciela, co w połączeniu z słabym ori wygłuszeniem dawało taki efekt iż z tyłu nie dało się wysiedzieć dłużej
[ Dodano: 2015-03-02, 20:33 ]
Niedługo powędruje Ulter 2x...nie wiem jaki jeszcze
koszt zabawy ok 600-800zł, ale ma być porządnie a nie...
Jedyna niedogoność z przeróbką nakładki zderzaka ale myśle że i to obleci...
Pozdrawiam i dziękuje

Wcześniej posiadałem właśnie 318 140km i tam była strumienica wstawiona przez poprzedniego własciciela, co w połączeniu z słabym ori wygłuszeniem dawało taki efekt iż z tyłu nie dało się wysiedzieć dłużej
[ Dodano: 2015-03-02, 20:33 ]
Niedługo powędruje Ulter 2x...nie wiem jaki jeszcze

Pozdrawiam i dziękuje

-
- Forum Audi A6 / A7
ja tez mam katy wywalone i jakies koncowki szwajcarskie bo byl robiony w Digit-Power dosc mocno i troche za cichy jest jak dla mnie... Moglbym prosic filmik jak brzmi ten ulter? Jaki to model?herod pisze:camel87, ja mam w swojej 2.7T wywalone katy i wstawione koncowe wydechy Ultera i fajnie to brzmi, nie drze ryja
- Kamil_2.7BiT
- Forum Audi A6 / A7